Güncel

İHD ve kayıp yakınları, Dersim’de gözaltında katledilen ve kaybedilenlerin faillerini sordu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları bu haftaki eylemlerinde, Dersim’de 23 Eylül 1994’te gözaltında kaybedilen Dilek Serin, Gülizar Serin, Düzali Serin, Hatun Işık, Elif Işık, Yeter Işık, Haydar Işık ve katledilen Ali Işık’ın faillerini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 815. haftasını, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Kayıp yakınları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile hak savunucularının katıldığı eyleme, gözaltında zorla kaybedilenlerin ve faili meçhul saldırı sonucu katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Bu haftaki eylemde, Dersim’de 23 Eylül 1994’te gözaltında kaybedilen Dilek Serin (3), Gülizar Serin (34), Düzali Serin (34), Hatun Işık (25), Elif Işık (20), Yeter Işık (18), Haydar Işık (60) ve katledilen Ali Işık’ın (23) failleri soruldu.

Gözaltında kaybedilen ve katledilenlerin hikayesini İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi okudu. Elçi, “Mirik Mezrası askerlerin sürekli baskısına maruz kalmaktadır. Tüm baskılara rağmen Işık ve Serin aileleri, mezrada yaşamaya devam etmektedir. Olay günü Tuğgeneral Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Dağ Komando Tugay Komutanlığına bağlı askerler yine mezraya baskın düzenler.

Mezrada bulunan evler bağ ve bahçeler bombalanır, yakılır. Askerler ardından her iki aileden Hıdır Işık, Hatun Işık, Yeter Işık, Elif Işık, Düzali Serin, Gülizar Serin ve üç yaşındaki bebekleri Dilek Serin’i gözaltına alır. Bu kişilerden bir daha haber alınmaz. Ailesinin başına gelenleri sonradan duyan ve mezraya giden Ali Işık’ın cesedi ise 8 Ekim 1994’te çıplak ve başı ezilmiş şekilde köy dışında Gökçek Jandarma Karakolu’nun hemen alt tarafında bulunur.

Aileler her türlü yasal girişimde bulunur. Ancak Gökçek Jandarma Karakolu “onları biz de görmedik” cevabını verir. Cumhuriyet savcısı, soruşturma kapsamında olay yeri inceleme dahi yapmaz, aile avukatının keşif talebi her defasında reddedilir. Aileler, Meclis’e inceleme ve araştırma talebiyle başvuruda bulunur. Verilen cevap  “ağır kayıplar veren örgütün bu iki hane efradını rehin aldıkları ya da ihbar ettikleri düşüncesiyle yanlarında götürdükleri” olur. 7 kişilik Serin ve Işık ailesini fertlerinden o tarihten itibaren haber alınamaz.

Açıklama 1 dakikalık oturma eyleminin ardından sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu