Güncel

ATK’den iki ayrı karar: ‘Cezaevinde kalamaz ama tahliyeye gerek yok’

Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Şaban Kaygusuz’un sağlık durumu üzerine Adli Tıp Kurumu'ndan (ATK) gelen iki ayrı karar, hapishane koşullarında yaşamını sürdüremeyeceğini belirtirken, tahliye talebini reddetti.

Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde tutulan hasta tutsak Şaban Kaygusuz’un sağlık durumu hakkında Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) gelen iki farklı karar dikkat çekti. Kaygusuz’un sağlık kurulu, 3 Eylül 2019’da düzenlediği raporda, “Kaygusuz’un mevcut durumda cezaevinde tutulmasının sağlığı açısından tehlike arz ettiği” tespitinde bulundu.

ATK, Kaygusuz’u 11 Aralık 2021’de muayene ederek, “Yalnız başına cezaevinde kalamaz” ifadesini kullanırken, aynı zamanda “Hayatını sürdürmesi için kesin bir tehlike bulunmadığı” sonucuna vararak tahliye talebini reddetti.

Kaygusuz’un durumu üzerine hazırlanan başka raporlarda, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 9 Mart 2021 tarihli raporunda, “Ağır sakatlık hali kapsamında olduğu” belirtildi. Ancak raporun devamında, “Mevcut durumu hayatı için kesin bir tehlike arz etmemektedir” denildi.

Kaygusuz, 20 Ekim 2021’de Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sevk edildi ve burada da sağlık sorunları nedeniyle çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kayseri Şehir Hastanesi, 6 Ekim 2022 tarihinde kendisine yüzde 78 engelli raporu verirken, bir gün sonra “Hayatını yalnız başına idame ettirebilir” şeklinde bir rapor düzenledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, tüm bu durumları Adalet Bakanlığı’na soru önergesiyle iletti. Bakanlık, Kaygusuz’un tahliye edilmemesine yönelik hastane raporlarına atıfta bulunarak ATK raporunu görmezden geldi.

Kaygusuz’un tekrar ATK’ye sevk edilmesi sonrasında, 7 Ağustos 2024’te hazırlanan yeni raporda, “Sürekli hastalık durumu olmadığı” ifade edilerek, önceki karar değiştirildi. Uysal, bu süreçte sağlık durumunda bir iyileşme olup olmadığını sorgularken, “Merkezi bir karar alınmış gibi tersi raporlar verilmeye başlandı” dedi.

Uysal, “ATK’nın siyasileştiği” ve hipokrat yeminine sadık kalmayan hekimler tarafından yönetildiğini vurgulayarak, Kaygusuz’un sağlık durumu hakkında açıklama yapılmasını talep etti.

Uysal, siyasi tutsakların yaşam hakkının hiçe sayıldığını belirterek, “Onları adeta ölüme sürükleyen bu uygulamaları kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. İnsan yaşamını ve insanlık onurunu hiçe sayan iktidarı, düşman hukuku uygulamalarından bir an önce vazgeçmeye, tüm kamuoyunu adaletten ve hukuktan yana tavır almaya çağırıyoruz” diye belirtti. (MA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu