DünyaGençlik

Kenya’da halkın isyanı geri adım attırdı

Vergi yasasına karşı halkın isyanı Devlet Başkanı Ruto'ya geri adım attırdı.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, vergilerin artırılmasını öngören yasa tasarısına karşı 20’yi aşkın eylemcinin öldürüldüğü protesto eylemlerinin ardından, tasarıyı geri çekeceğini açıkladı. Ruto, eylemcilerin parlamento binasını bastığı eylemlerden sonra televizyondan yaptığı açıklamada, tasarıyı imzalamayacağını açıkladı.

Çok sayıda vergi artışı içeren ve bu nedenle eleştirilen mali yasa tasarısına karşı protestolar günlerdir devam ediyordu. Hayat pahalılığının etkisini artırdığı ülkede son vergi artışları toplumdaki tepkileri daha da yükseltmişti. Ancak salı günü milletvekillerinin değiştirilmiş bir tasarıyı geçirmesiyle bu gerginlik tırmandı. Protestocular polis güçlerini aşarak parlamentoya girdi ve binanın bazı kısımlarını ateşe verdi.

Hükümet orijinal tasarıdaki bazı önerilerde geri adım attı ancak protestocular yasanın tamamının geri çekilmesini ve bir kısmı da William Ruto’nun istifa etmesini talep ediyordu.

NE OLMUŞTU?

Kenya’nın başkent Nairobi başta olmak üzere toplam 22 kentte büyük vergi yasa tasarısına karşı büyük protestolar gerçekleşti. Vergi yasa tasarısını parlamentoda son kez görüşüleceği gün olan 25 Haziran Salı günü ana yolları trafiğe kapatarak parlamentoya doğru yürüyüşe geçen halka polis gerçek mermilerle saldırdı.

Gece boyunca süren eylemlerin ardından dün sabah parlamentodan alınan kararla ordu birliklerinin de halka karşı kullanılacağı duyurulmuştu. Bu karar sonrasında orduya bağlı subaylar başkent Nairobi sokaklarında görülmeye başlandı.

Parlamentodan geçtikten sonra vergi yasa tasarısının yürürlüğe girmesi Başkan William Ruto’nun onayına bağlıydı. Herkes Ruto’nun perşembe günü yasayı onaylayacağını düşünüyordu ve öfke günlerinin sonuncusu olan 27 Haziran Perşembe günü de #OccupyStateHouse etiketiyle yapılan paylaşımlar aracılığıyla halk başkanlık sarayına yürüyecekti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu