Güncel

Gürdeğir’in 9 gün maruz kaldığı işkenceye bir buçuk yıl sonra takipsizlik

Bingöl'de gözaltında tutulduğu 9 gün boyunca işkence gören Sonuç Gürdeğir'in avukatlarının yaptığı suç duyurusuna “delil yetersizliği” ve “soyut gerekçe” denilerek bir buçuk yıl sonra takipsizlik verildi. 

İstanbul’da 24 Ağustos 2021 tarihinde kaldığı eve yapılan baskında gözaltına alınıp tutuklanan Sonuç Gürdeğir’in gördüğü işkenceye ilişkin yapılan suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı.

MA’dan Ruken Polat’ın haberine göre, Gürdeğir’in Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde (KOM) gördüğü işkenceye ilişkin avukatların aynı gün yaptığı suç duyurusuna ilişkin, bir buçuk yıl sonra “kovuşturmaya yer olmadığına” dair karar verildi.

Gürdeğir’in gözaltında bulundurulduğu sürede yastıksız bırakıldığı, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, ters kelepçe takıldığı ve personeller tarafından dövülerek sağ gözünün morardığına dair, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’na “İşkence”, “Kötü muamele”, “Suçu bildirmeme” ve “Görevi kötüye kullanmak”tan yapılan suç duyurusu “soyut” bulundu.

‘Kamera kayıtları yok’

Savcılık, Gürdeğir’in hastalık, rahatsızlık gibi gerekçelerle karakoldan hastaneye götürüldüğü sürelere dair avukatlar tarafından istenen kamera kayıtlarının “Süresi dolmuş olması nedeniyle” temin edilemediğini belirtti.

‘Kafasını araca vurdu’ 

Gürdeğir’in gözaltına alındı sırada gördüğü kötü muameleyi “polise mukavemet ederek direndiği”ni gerekçe yapan savcı, kararında polisin “kademeli olarak güç kullanıldığı”nı savundu. Gürdeğir’in kafasında ve yüzündeki morlukların 31 Ağustos 2021 tarihinde Bingöl Devlet Hastanesi’ne götürülürken, “Kafasını araç kolçağının arka kısmına vurduğu” şeklinde açıklayan savcı, bunu da şüpheli konumda olan polisin tuttuğu tutanağa dayandırdı.

‘Delillerin toplanması imkansız’ 

Gürdeğir’in turuncu kategoride arandığını belirten savcılık, işkence izlerini 2559 Sayılı Polis ve Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun verdiği zor kullanma yetkisiyle açıklık getirmeye çalıştı. Gürdeğir’in vücudunda oluşan skar izlerinin bu sebeple meydana gelmiş olabileceğini de savunan savcılık, yastıksız bırakılma, yüzüstü ve ters kelepçeli bir şekilde iğne yapılması, uyutulmamak üzere kapısının tekmelenmesi gibi beyanların “soyut nitelikte” olduğunu kaydetti. Savcılık ayrıca, kamera kayıtlarının temin edilmemesi nedeniyle delillerin toplanmasının imkansız olduğunu vurgulayarak “Kovuşturmaya yer yok” kararı verdi.

AYM’ye taşınacak

Takipsizlik kararına tepki gösteren Gürdeğir’in avukatları, “Etkin soruşturma yürütülmediği” için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracak.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu