Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) 23-24 Nisan tarihlerinde Almanya’nın Frankfurt şehrinde 26. Kongresini başarıyla sonuçlandırdı. Önümüzdeki dönemin siyasi perspektifi tartışılıp karar altına alınan kongrede geçmiş dönem faaliyetleri değerlendirildi ve yeni organlar seçildi.
Kongre delegelerin büyük çoğunluğun hazır olmasıyla birlikte, açılış, saygı duruşu ve ardına divan seçimiyle devam etti. Gündem maddelerin onaylanmasının ardından ATİK Eşbaşkanı Süleyman Gürcan açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz üç yılda yaşanan pandemi ve onunla birlikte ekonomik ve politik krizin derinleştiğini vurgularken, işçi sınıfına dönük saldırılarının bu dönemde yükseldiğini dile getirdi. Aynı zamanda Avrupa’nın tüm ülkelerinde toplumsal muhalefete dönük yeni yasalarla baskılama yöntemlerinin geliştirildiğini söyledi.
Açılış konuşmasının ardından Konsey tarafından hazırlanan Siyasi perspektif yazısının okunması ve tartışılmasına geçildi. Siyasi perspektif yazısı “EMPERYALİST SALDIRILARA KARŞI ORTAK MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM!” ana başlığı altında Emperyalistler arası çelişkilerin derinleşmesi ve Ukrayna savaşı, sistemin çürümüşlüğü sonucu Covid-19 salgını, İşçi Sınıfına dönük saldırılar, Mültecilik ve Irkçılık konuları işlendi.
Tartışmalar devam ederken davet edilip kongreye katılan kurum temsilcileri de 26. Kongreyi selamlayıp gündeme dair konuşmalarını gerçekleştirdi. Sarı Yelekliler Strasburg temsilcisi Fransa’da işçi sınıfının son durumu ve yaklaşan Başkanlık seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. MLPD Temsilcisi “Üçüncü dünya savaşı tehlikesine karşı Anti-Emperyalist Cepheyi kurmamız ve ortak mücadelemizi güçlendirmemiz gerekiyor” diye son süreçte süren Emperyalist dalaş ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
SYKP Avrupa adına konuşan Tuncay Yılmaz ATİK gibi köklü bir örgütün güçlenmesi Avrupa’daki tüm Türkiyeli demokratik kurumlar için önemli olduğunu ve ADGB içerisinde ATİK’in en uyumlu çalışan örgütlerden olduğunu vurguladı. Tevgera Ciwanen Şoreşger temsilcisi ise geçtiğimiz günlerde Medya savunma alanlarına dönük gerçekleşen işgal saldırılarına karşı duyarlılık çağrısı yaptı. Yine Yeni Kadın kongre’de bir konuşma gerçekleştirdi
Komİntern ve sanatçı Mehmet Ali Alabora kongreye videolu mesaj sundular:
Siyasal perspektif tartışmasında gelen yoğun öneri ve eleştiriler doğrultusunda Konsey tarafından yapılan toparlamadan sonra, ekleme ve önerilerle perspektif delegelerin oylarıyla kabul edildi ile kabul edildi. Devamında Genel Konseyin üç yıllık faaliyetlerini değerlendirdiği faaliyet raporu okundu, tartışmalar ise Kongrenin ikinci gününde devam etti.
Kongrenin ikinci günü 1915 Ermeni soykırımının başlangıç tarihine denk gelen 24 Nisan vesilesiyle, soykırımda hayatını kaybeden milyonlarca Ermeni, Asuri, Süryani, Keldani, Helen, Pontus, Ezidi ve Rum anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından ATİK’in yazmış olduğu Ermeni Soykırımını lanetleyen bildiri okundu. Yine Kongreye katılım sağlayan Gazeteci Hayko Bağdat konuya dair bir konuşma gerçekleştirdi:
Faaliyet raporlarının tartışılması, Mali raporun sunulması ve denetim raporunun okunmasının ardından raporlar oylamaya sunuldu ve onaylandı. ATİK Kongresi, 26.Dönem ATİK Genel Konseyi ve Denetim Kurulu’nu seçti. Yapılan Seçimde 9 kişilik Konsey üyesi ve 3 kişilik Denetim Kurulu oluşturuldu.
Önergeler gündeminde YDG tarafından önerilen “Elmau’da G7 Toplantısını protesto eylemlerine merkezi katılım” önergesi delegeler tarafından onaylandı.
Kongrede ayrıca, AZADİ, Temel Demirer, Barış Atay, Volkan Yaraşır, ICOR, Aveg-Kon, ADHK, Georges Abdallah’ın Özgürlüğü İçin Üniter Kampanya, Xeta-Sor, Uluslararsı Devrimci Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, National Leading Committees (Ulusal Öncü Komiteler), SLAI COBAS for the class union (Sınıf birliği için SLAI COBAS), Proletari Comunisti (proletarya komünist), CARC Partisi (İtalya), Avrupa’da KOMÜN, yazılı mesajları okundu.
İki gün süren Kongre kararı ile “1915 Ermeni Soykırımına” atfedildi. Kongre dilek ve temennilerin ardından son buldu.
Kaynak: ATİK Haber Merkezi