Geçtiğimiz yıllarda kanser ölümleri ve ağır metal kirliği ile gündem de yer eden Dilovası’na ilişkin önemli bir araştırma yayımlandı.
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun Dilovası bölgesinde yeni doğan bebek kakalarında ve anne sütünde ağır metal bulunduğunu belirterek yetkilileri uyardığı açıklamalarının kaynağı olan araştırma sonuçları bilimsel bir dergide yayımlandı.
Öyle ki Hamzaoğlu’nun bilimsel açıklamları bir şekilde çarpıtılarak “buralar boşaltılmak isteniyor bu yüzden kanser gibi bir tartışma yürütülüyor” şeklinde açıklamlar yapıldı.
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında “henüz bir dergide yayımlamadan araştırmasının sonuçlarını halka duyurması ile etik bir kusur işlediği” iddia edilmiş ve halkta paniğe neden olmak suçlamasıyla ve hapis cezası istemiyle yargılanması talep edilmişti.
“Onur’umuzu savunuyoruz” hareketi tarafından yapılan açıklamaya göre Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve araştırma ekibinin çalışması SCI-exp. kapsamında yer alan International Medical Journal dergisinde yayımlandı.
Açıklamada araştırma kapsamında son ölçümlerin Şubat 2011’de, son laboratuar analizlerinin de Mayıs 2011’de bitirildiği, araştırma makalesinin adı geçen dergiye yayımlanmak üzere 21 Kasım 2012’de kabul edildiği ve Şubat 2014’te yayımlandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Halk sağlığı için büyük tehlike arz eden çevre kirliliği konusunda yapılan bu önemli araştırmanın sonuçlarının kamuoyu ile hızla paylaşılması, bir akademisyenin doğal ve temel sorumluluğu olması gerekirken, patronların çıkarlarına, kâr hırslarına hizmet eden siyasiler, bürokratlar, üniversite yöneticileri Onur Hamzaoğlu’nu taciz ettiler. Ürettiği bilgiyi itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Toplumun bilgilenme hakkını engellemek istediler. Bütün argümanları bu bilgilerin henüz yayımlanmamış olduğu için halka duyurulamayacağı üzerine kuruluyordu. Prof. Dr. Hamzaoğlu ise acil müdahale edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunu için 3 yıl beklenemeyeceğini söylüyordu.”
Yayımlanan araştırmada, sanayinin yoğun olduğu Dilovası bölgesi ile sanayi bölgesi olmayan Kandıra İlçesi’nden seçilen anne ve bebeklerden alınan örnekler analiz edildi, hava kirliliği ölçümleri yapıldı. Çalışmada sanayi bölgesi olan Dilovası bölgesinde doğum sonrası annelerin ilk sütleri ve bebeklerin ilk kaka örneklerinde alüminyum, arsenik, kadmiyum, bakır, demir, cıva, kurşun ve çinko gibi ağır metal konsantrasyonlarının sanayi bölgesi olmayan Kandıra bölgesinden alınan örneklere göre yüksek miktarlarla olduğu belirlendi.