Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Kurtuluş Parkı’nı TED Üniversitesi’ne devredecek protokolü imzalamasına tepki göstermek için TED Üniversitesi önünde bir açıklama yapmak istedi. Polis ise TED Üniversitesi girişini ablukaya aldı.
Polis ayrıca gazetecilerin çekim yapmasına da engel oldu. Yapılan açıklamada Kurtuluş Parkı’nın Ankara’da rahat nefes alınabilecek nadir yerlerden biri olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada yapılan konuşmaların ardından açıklamaya gelen ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkan Yardımcısı Çetin Ünal söz alarak imzalanan protokolü savunmaya çalıştı. Ünal sorulara ve iddialara cevap veremeyince alandan ayrılmak zorunda kaldı.
Gazetecilere polis engeli: Uluslararası basın kartı bile tanınmadı
TED Üniversitesi’nin ana girişinde açıklamaya engel olmasının ardından TED Üniversitesi’nin Kurtuluş Parkı’na bakan girişi önünde açıklama yapılmak isteyince polis buna da engel olmaya çalıştı. Açıklama yapılmakta ısrar edilmesi üzerine polis, gazetecileri alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Gazetecilerin açıklama yapmak isteyen Mimarlar Odası’nı çekmeye çalışmasının ardından polis gazetecileri yolun diğer tarafına itmeye çalıştı. Gazetecilerin ısrarı sonrasında ise polis gazetecilere basın kartı sordu. Mimarlar Odası’nın basın birimi çalışanı olan gazetecinin Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) onaylı kartı dahi Ankara polisi tarafından tanınmadı.
“Bu bir vakıf üniversitesinin kamusal alana sızma hareketidir”
TED Üniversitesi’nin önünden Kurtuluş Parkı’na geçilmesinin ardından burada bir açıklama yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ABB’nin şeffaf belediyecilikten bahsetmesine rağmen ilgili protokolün kendilerine ancak ikinci kez dilekçe verilmesinin ardından iletildiğini ifade etti. “Bu bir vakıf üniversitesinin kamusal alana sızma hareketidir” diyen Karakuş, buna engel olunmazsa isteklerin sonunun gelmeyeceğini ifade etti.
TED Üniversitesi’nin kendi sitesinde yapılan protokolle alakalı Ankara’ya vefa borcunu ödemek istediğini yazdığını hatırlatan Karakuş, “TED Üniversitesi Ankara’ya vefa borcunu ödemek istiyorsa şu anki binalarını da kamusal kullanım için bıraksın” dedi.
“Ben Mansur Yavaş’a kent ormanı yapmayı vadettiği için oy vermiştim”
Söz alan bir yurttaş ise 45 yıldır o mahallede yaşadığını ve sürekli de parkı kullandığını ifade etti. Yurttaş devamında şunları söyledi:
Kurtuluş Parkı’ndan başlayıp Abdi İpekçi Parkı’nı ve Adliye’yi de içine alarak AKM’ye kadar uzanan bir kent ormanı vaadi vardı. Mansur Yavaş’a oy vermemin tek nedeni buydu. Her gün iki saatimi geçirdiğim parkı elimizden olacakmış. Vah olsun Mansur Yavaş’a.
ABB yetkilisi savunamadı, ayrılmak zorunda kaldı
Açıklamada yapılan konuşmaların ardından açıklamaya gelen ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkan Yardımcısı Çetin Ünal söz alarak imzalanan protokolü savunmaya çalıştı. Ünal, yanında getirdiği protokol metnini göstererek protokolde kamu yararı gözetildiğini iddia etti. Ancak Mimarlar Odası’ndan çeşitli kişilerin protokolün 8. maddesinin d bendini ve 13. maddesini yüksek sesle okumasını istemesinin ardından Ünal’ın konuyu kapatmak istemesi dikkat çekti. Protokolün 8. maddesinin d bendi açıkça parkın üniversitenin ihtiyaçları doğrultusunda düzenleneceğini ifade ederken 13. maddede ise protokolün kamuya açıklanmaması belirtiliyor.
Ünal sorulara ve iddialara cevap veremeyince alandan ayrılmak zorunda kaldı.
Ünal’ın ayrılmasının ardından Mimarlar Odası, Kurtuluş Parkı’nda gezi yaparak parkın ekolojik önemine dikkat çekti.