HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP iddianamesinin kamuoyundan kaçırıldığını söyledi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırladığı yeni iddianame, 7 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderildi. HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar, iddianamenin bir örneğinin taraflarına verilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Başsavcılık, talebe ilişkin dönüş yapılacağını belirtti. HDP avukatları, başvurularına dönüş yapılmaması üzerine bugün başsavcılığı arayarak, taleplerinin akıbetini sordu. Avukatlarla görüşen başsavcılık yetkilileri, “Başsavcının talimatı var, herhangi bir bilgi ve belge verilmeyecek” yanıtı verdi.
Avukatlar, HDP hakkındaki bir önceki iddianamenin iktidara yakın medyaya sızdırıldığını anımsatarak, “Başsavcılık keyfi olarak hareket ediyor. Daha önce iddianamenin basına yansımasıyla birlikte eksiklikleri tartışıldığı için şimdi böyle bir karar aldığını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kamuoyundan kaçırıyorlar
İkinci kez hazırlanan iddianamenin kendilerine verilmemesini değerlendiren HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, ikinci iddianamenin usule uygun bir şekilde hem kendilerine hem de basına verilmediğini, hukuken itiraz edilecek bir yanının olmadığını, ancak amacın gerçekleri kamuoyundan kaçırmak olduğunu belirtti. Dede, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ilk iddianameyi büyük bir özgüvenle basın üzerinden kamuoyuna servis etmişti. O dönem yaşanan süreçten sonra başsavcının bu güvenini kaybettiğini açıkça gösteriyor. Yaptığı iddianameye güvenmediğini göstermiş oldular. Bundan sonraki süreçte AYM iddianameyi tekrar iade ederse bize verilmeyecek, ancak kabul edilirse iddianameyi bu durumda bize de tebliğ edilecek” ifadelerini kullandı.
Başsavcı konuştu
Bu arada kinci kez iddianame hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, dün Antalya’da Kundu Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Tesisleri’nde düzenlenen ”Sınırı Aşan Örgütlü Suçlarla Mücadele” konulu uluslararası konferans sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. HDP hakkında hazırladığı iddianamede 451 partili hakkında siyasi yasak talep ettiğini ve partinin banka hesabına tedbir konulmasının istediğini kaydeden Şahin, “HDP iddianamesini hazırladık, Anayasa Mahkemesine tevdi ettik. Bundan sonraki süreç Anayasa Mahkemesinin yetkisinde. 15 günlük inceleme süresi var” dedi.
Şahin, iddianameye ilişkin şunları söyledi: “Biz elimizden geleni yaptık. Tüm delilleri, kararları, dosyaları, Cd’leri, HDP yetkililerinin konuşmalarını hepsini dosyada delil olarak sunduk. 843 sayfa iddianame, 451 kişi hakkında yasak isteniyor, 69 kişi de odak olduğu için iddianamede yer alıyor. Yaklaşık 500 kişi değil, 451 kişi hakkında yasak istiyoruz, artı 69 kişi de terör örgütü lehine konuşmaları, parti kurulmadan ya da kurulduktan sonra parti üyesi olarak terör örgütü lehine konuşmaları var, ona ilişkin beyanları var, onlar da 69 kişi. 451 kişi hakkında siyasi yasak istiyoruz. Artı iddianamede partinin banka hesabına tedbir konulmasını talep ettik.”