Düsseldorf
Hanau katliamının 1. yılı olma vesilesiyle Düsseldorf şehrinde de bir eylem gerçekleştirildi. Saat 17-30’da, Oberbilk’te başlayan eyleme Düsseldorf Stellt Sich Quer, ATİK, SYM, YDG, Göçmenler Merkezi, Düsseldorf DKTM gibi anti faşist kurumlar katıldı.
ATİK Eşbaşkanı Süleyman Gürcan yaptığı konuşmada, Almanya’da son yıllarda yükselen ırkçılığa değindi. Gürcan, Alman medyasının Hanau’daki katliamı tekil bir olaymış gibi göstermeye çalıştığını, olayın tekil olmadığı Halle, NSU, Rostock, Solingen katliamlarının bir benzeri olduğunu vurguladı. Yaklaşık bir saat süren mitingden sonra Düsseldorf Merkezi Garı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Çoşkulu geçen eylem sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.
NÜRNBERG
Geçen sene Hanau ‘da katledilen 9 genç için Nürnberg’de anma gerçekleştirildi.
DİDF gençlik örgütünün, çeşitli alman gençlik gruplarının ve sendikaların birlikte organize etkinliğe bin civarında kitle katıldı.
Nürnberg Demokratik Gücbirligi’nin (AGİF, ATİK, KCDK-E, BİR-KAR, SYKP) de katılım çağrısı yaptığı mitinge Yeni Demokrat Gençlik ve Partizan taraftarları da katılarak destek verdi.
Çeşitli kurumların ve Güçbirliği adına yapılan konuşmalarda katilam kınandı. Polisin ve devletin de bu katliamda suçlu olduğu söylendi.
Alman halkının ve özellikle gençlerin yoğun katılımı faşizme ve ırkçılığa karşı mücadelenin omuz omuza verileceği mesajını verdi. Sık sık Faşizme karşı omuz omuza, Yaşasın Enternasyonal Dayanışma Sloganları atıldı.
HANNOVER
Hannover’de bugün , Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de 9 göçmen gencin katledilmesiyle sonuçlanan ırkçı saldırının 1. yılında Hannover kentinde anma ve protesto gösterileri düzenlendi. YDG’ninde aralarında olduğu antifaşist kurumların çağrısı ile saat 16:30 Halim-Dener-Platz’da toplanıldı.
Burada Hanau’da katledilenler anısına saygı duruşunun ardından YDG ve antifaşist kurumlarca çeşitli konuşmalar yapıldı. Konuşmalar sonrasında yoğun gençlerden oluşan antifaşist kitle Steintor Platz’a uzun bir yürüyüş yaptı. Steintor Platz’da aralarında YDG, DİDF-Jugend, Linksjugend Solid, SDAJ, IGM-Jugend, Grüne Jugend, Die Linke-SDS olduğu kurumlarca miting yapıldı. Konuşmalarda Faşist parti ve Organizasyonların yasaklanması dile getirildi. Müzik ve sloganlar ile miting sonlandı.
HİLDESHEİM
Hanua katliamı yıldönümü vesilesiyle ATİF‘in de içinde bulunduğu bir çok kurum Hildesheim’ da bir anma gerçekleştirdi. Konuşmaların yapıldığı ve sık sık sloganların atıldığı anmaya üçyüzü aşkın kişi katıldı.
DUİSBURG
Duisburg şehrinde Hanau katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Marxloh semtinde saat 18’00 da başlayan eyleme katılımın yoğun olduğu gözlemlendi. Eylemde sık sık faşizm ve ırkçılığa karşı sloganlar atılırken çeşitli yerli ve göçmen örgütlerin açıklamaları da okundu.
ATİF, YENİ KADIN, YDG, Migrantifa, Duisburg DKTM, Duisburg Stellt Sich Quer, AGİF, Die Linke ve DİDF aktivistleri de katıldı. August-Bebel Platz’da başlanan yürüyüş Hamborn Altmark’ta bir miting düzenlendikten sonra sonlandırıldı.
FRANKFURT
Hanau katliamından bir yıl sonra Almanya’nın Frankfurt şehrinde 18 şubat perşembe akşamı kitlesel bir eylem gerçekleşti. ATİF (Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu), Yeni Kadın ve YDG’nin (Yeni Demokratik Gençlik) de örgütleyicisi olduğu eylem, Frankfurt ana garında yüksek bir katılım ile ses getirdi.
Açılış konuşmasında Hanau’da yaşamını yitiren 9 kişi ve ırkçı saldırılara maruz kalan tüm insanlar anıldı. “Biz artık hikayeler değil, gerçekleri duymak istiyoruz. Bu saldırıdan sorumlu olan Alman devleti hesap vermek zorunda,” denildi. Hanau katliamında ölen 9 kişiden Ferhat Unvar’ın babası da bir konuşma yaptı. Konuşmasında katliamdan sonraki yasal ve ailelerinin duygusal sürecini anlattı. Hala çözülemeyen soruları ve çelişkileri ortaya koydu.
Hanau katlıamını, Irkçılığı, Faşizmi ve bunun bir parçası olan devletleri kınayan sloganlar ile yürüyüş devam etti.
Birçok göçmenin yaşadığı Gallus’a doğru hareket edildi. Gallus’ta bulunan eski Jobcenter (iş ve işçi bulma kurumu) ve yeni Yabancılar Dairesinin önünde duruldu. Mayıs 2011 yılında parası ödenmediği ve aç olduğu için Jobcenter’ye giden Christy Schwundeck sorunlarına yanıt ve yardım alamayınca, binayı terketmediği için bir polis tarafından katledilmişti. Polisin ateş açması mahkeme tarafından hala özsavunma olarak görülmesi kınandı.
Jobcenter’dan Auschwitz davalarının görüldüğü Haus Gallus’a yürüdü. Ulusal Sosyalizme karşı önemli bir simge olarak görülen Haus Gallus’ta Eylül 1985’te NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands / Almanya Ulusal Demokratik Partisi) bir etkinlik düzenlemişti. Bunu protesto etmek için bir araya gelen antifaşistler ile Naziler arasında sorun çıkarken, Polis antifaşistlere TOMA ile saldırmıştı. Günter Sare’yı vuran bir TOMA, Sare’yı çiğnemişti. Günter Sare o eylemde hayatını kaybetmişti. Bu süreci anlatan ve polis şiddetini kınayan bir konuşma gerçekleşti.
Eylem boyunca megafonlar ile çeşitli konuşmalar yapıldı ve sloganlar atıldı. Yeni Demokratik Gençlik adına yapılan konuşmada Hanau katlıamının bir örnek olduğu, sisteminin ırkçılığa ihtiyac duyduğu ve buna artık son vermesi gerektiği söylendi. Oldukça öfkeli ve kararlı olan eylem güçlü ve coşkulu katılım ile Hanau’da katdelilenlerinin ismi bir daha sayılarak sona erdi.