Güncel

Figen Yüksekdağ’a yine tahliye yok!

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı ve Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasında, tutukluluk devam kararı verildi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasında, tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mahkeme Heyetinden hakim Murat Adıgüzel, Yüksekdağ’ın tutukluluğunun devamına karşı oy kullandı.

Yüksekdağ’ın, tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Kapalı Hapishane’den Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada avukatlar hazır bulundu. Duruşmayı ayrıca HDP milletvekilleri Semra Güzel, Kemal Peköz ve Mahmut Toğrul da izledi.

Duruşmada konuşan Yüksekdağ, tutuklanmalarının bir ‘siyasi darbe ürünü’ olduğunu söyledi. “Siyasi darbe devam ediyor” diyen Yüksekdağ, bunun her alanda etkilerinin arttığını kaydetti:

“Darbenin üzerinden 4 yıl geçti. Darbe 4 yıl boyunca başarıya ulaşamadı. Ekonomide, sosyal yaşamlarda bu darbenin etkilerini daha fazla görüyoruz. En çok hukuk düzenine yapıldığı ortaya çıktı, hukuk düzenine yapılan darbenin mağdurlarıyız.

Başka bir olağanüstü koşulun sonucunu da yaşıyoruz. Pandemi ayrıca siyasi ve toplumsal bir vakaya dönüştü biz cezaevindekiler daha fazla deneyimledik. Bugünkü koşullarda siyaseten de fiziksel de olağan seyretmiyor.”
Yüksekdağ, ‘çoklu baro’ sisteminin yasalaştırılmasına da değinerek, “Avukatkarın ve baro başkanlarının, avukatlık yasa tasarısına karşı verdikleri mücadeleyi selamlıyorum. Bu mücadelenin toplumsallaşarak büyüyeceğine inanıyorum” dedi.

Ölüm Orucu yapan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’a destek 

Yüksekdağ, “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda olan tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın eylemlerini de selamladı. Pandemi sürecinde hapishanelerdeki tüm haklarının birer birer ellerinden alındığını kaydeden Yüksekdağ, şunları söyledi:

“Türkiye’de kuralsızlık egemen hale getirilmiştir. Biz demokratik kurallar ve insani kurallar üzerinden yeni bir normalleşme istiyoruz. Bu normalleşme için halkımızın bir arada mücadelesi çok önemlidir. İnsanlar sağlıklı, huzurlu ve güvenlikli yaşamamanın nasıl bir şey olduğunu bu süreçte gördüler. Halkımız bir siyasi ve ekonomik krizle karşı karşıya. Bu koşullar içerisinde insani, demokratik taleplerde bir yaşam inisiyatifinin geliştirilmesi gerekiyor.”

“Pandemi nedeniyle alınan kimi tedbirler suistimale dönüşmüş durumda”

Yüksekdağ’ın ardından söz alan avukatı Ruken Gülağacı, Anayasa Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş kararını hatırlatarak, söz konusu kararın Yüksekdağ için de geçerli olduğunu söyledi.

“AYM kararı başkası hakkında verilmiş diye yok sayılacak bir karar değil. Kararı inceleme fırsatınız olduysa karar birebir Figen Yüksekdağ’ı bağlar, kararın esasında Demirtaş’ın tutuklunun makul süreyi aştığını söylüyor. Bizim söylediğimiz her şeyi AYM gerekçeli kararına yerleştirilmiştir.”

Avukat Sezin Uçar da müvekkilinin ifadesinde cezaevi koşulları hakkında beyanda bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Müvekkilimiz dört yıla yaklaşan tutukluk süreci içerisinde hakları kısıtlanmış, savunmasını bu nedenle parça parça ifade etmiştir. Bu sürecin ne kadar süreceği ve müvekkilimizle ne zaman açık görüş yapabileceğimiz belirsizliğini sürdürüyor. Pandemi nedeniyle alınan kimi tedbirler suistimale dönüşmüş durumda. Savunma hakkımız kısıtlanmayacağı bir şekilde diğer dosya ilgili daha sonra beyanda bulunacağız.”

Ardından söz alan iddia makamı, Yüksekdağ hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturma dosyasına ilişkin müzekkere yazılarak, dosyanın istenmesini ve incelenerek, dosyayla bağlantılı olup, olmadığının tespit edilmesini talep etti. Savcı, Yüksekdağ’ın tutukluluğunun devamını da istedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Bir sonraki duruşma 28 Eylül’e ertelendi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu