12 Aralık’ta Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan kentinde patlak veren ve bugüne kadar 600’den fazla can alan koronavirüsün kaynağına dair bugüne kadar pek çok iddia ortaya atıldı. Yarasa çorbasından, balık pazarında satılan balıklara ve sıra dışı hayvansal gıdaların tüketimine kadar çok sayıda komplo teorisi, koronavirüsünün kaynağı olarak işaret edildi.
Son iddia ise, karıncayiyenin koronavirüsü bünyesinde barındırdığı yönünde oldu.
Yeni iddiaya göre, yeryüzünün dış yüzeyi pullarla kaplı tek memeli canlısı olan karıncayiyenlerin yasa dışı kaçakçılığı aracılığıyla koronavirüsü önce yarasalara, oradan da insanlara geçti. Karıncayiyen, Asya mutfağında yemek alternatif tıpta da ilaç olarak kullanılıyor.
Karıncayiyen, uluslararası yasalarca koruma altına alınan bir tür olmasına rağmen Asya’da kaçakçılığı en fazla yapılan memeli hayvanlardan. Çin gibi ülkelerde eti lezzetli bulunan karıncayiyenle ilgili son araştırmalara dair bir açıklama yapan Güney Çin Ziraat Üniversitesi araştırmacıları, “Son keşif, virüsün kaynağının kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesinde büyük öneme sahip olacak” dedi.
Üniversitenin sitesinden yapılan açıklamada, insanlarda tespit edilen orijinal koronavirüsü gen örnekleriyle karıncayiyenlerin taşıdığı virüsün yüzde 99 oranında örtüştüğü duyuruldu.
Sağlık uzmanları, virüsün yarasalardan insanlara başka türler aracılığıyla geçtiğini düşünüyor.
Hong Kong City Üniversitesi’nder veteriner hekim Dirk Pfeiffer ise, araştırmanın, virüsün karıncayiyenden geçtiğini kanıtlamaktan henüz uzak olduğunu belirtti.