Dünya

Servet Ziya Çoraklı ölümünün 10. yılında anıldı

2009 yılında Hamburg’ta vefat eden, eski Sinemak başkanlarından Servet Ziya Çoraklı, ölümünün 10. yılında anıldı. Yoldaşları dün Çoraklı’nın Hamburg’da bulunan mezarı başındaydı.

Hamburg: 29 Aralık 2009’da Hamburg’da vefat eden Çoraklı için Hamburg-Altona Linke parti binasında dostları ve yoldaşlarının buluşmasıyla bir anma yapıldı. Altona’daki toplantıyı düzenleyen arkadaşları adına konuşan Altona Belediye Meclisi üyesi Hasan Burgucuoğlu, “Servet’in ölümüyle ardında büyük bir boşluk bıraktı” diyerek, Çoraklı’nın her yıl Hamburg’da anıldığını belitti.

Servet Ziya Çoraklı, ölümünün 1.yılında Türkiye’den gelen ailesin de katılımıyla büyük bir etkinlikle, 3.  yılında da adına düzenlenen iki günlük Edebiyat ve Sanat Günleriyle anılmıştı.

Toplantı Komschu Müzik Grubunun yaptığı müzikle, Hüseyin Ertuğrul ve tiyatro sanatçısı Teoman Aykut’un okuduğu şiirlerle devam etti.

Toplantıda ayrıca Çoraklı’nın hastalığı ve ölümü sırasında gösterilen dayanışmanın günlük hayatta da gösterilmesi  ve dayanışmacı komünal bir yaşamın gerekliliği üzerine konuşuldu.  Yoldaşları, dostları ve  arkadaşları  her sene olduğu gibi, bu yıl da da Hamburg-Stellingen mezarlığını ziyaret edip, mezarına çiçekler bıraktılar.

Servet Ziya Çoraklı kimdir?

1946 yılında Ağrıda dünyaya gelen Çoraklı çok küçük yaşta anne ve babasını kaybetti. Ağabey ve yengelerinin yanında büyüyen Servet kendisini büyüten kürt sütninesini hayatı boyunca unutmadı.

60 lı yıllarının sonlarında üniversite öğrencisiyken sosyalist mücadeleye atıldı. 12 Marttan sonra İstanbul’da TSİP ve TÖB-DER’de yöneticilik yaptı.

Bir müddet öğretmen olarak geçimini sağlayan Çoraklı, 1978’de Türkiye Sinamatek’in başkanı oldu.  Onun döneminde Taksim’e yakın Sinematek  salonu, sinemanın klasiklerinin yanı sıra sosyalist ülkelerden gelen sosyalist gerçekçi filmlerin gösterilmesiyle yeni bir dönem yaşadı.

12 Eylül 1980 sonrası hem bu derneğin kapatılması hem de TKP-B tutuklamaları dolayısıyla yurt dışına çıktı.

1984 yılında tekrar Türkiye’ye dönen Çoraklı, 1986 yılnda Türk-İş İzmir Mitingi ertesinde bir grup yoldaşıyla tutuklandı. TKP-B  yöneticiliğinden aldığı hapsi Aydın Hapishanesi’nde tamamlandı. Burada uzun zaman ara verdiği yazma çalışmasına hız verdi.

1989 yılında geldiği Hamburg’da siyasi ve sanatsal faaliyetini ölümüne kadar sürdürdü. Bu dönemde iki kitabı yayınlandı. 29.12.2009’da vefatında yapılan cenaze törenine geniş bir katılım oldu.

Mezarı Hamburg Stellingen’deki mezarlıktadır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu