İzmir: İzmir MKM tarafından Kültür Bakanlığı tarafından sansüre maruz kalarak gösterimi yasaklanan “Bakur” filmi bir etkinlikle gösterildi.
İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek olan Bakur (Kuzey) filmi Kültür Bakanlığı tarafından “Tescil kayıt belgesi yok” denilerek sansüre uğramıştı.
Bakur filmi, dün (19 temmuz) akşamı İzmir Fuar Açıkhava Tiyatrosunda yapılan etkinlikle izleyici ile buluştu.
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) İzmir Şubesi’nin Fuar Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlediği etkinliğe, HDP il yöneticileri, TAYD-DER yöneticileri, İzmir Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Partizan, ESP gibi çeşitli devrimci kurum temsilci ve üyeleri de filmi izledi.
Salona PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri ile çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren PKK’lilerin fotoğrafları ve “Mawa’nın çizgisinde özgür önderlikle özgür Kürdistan’a”, “Sanatçı yaşamıyla sanata konu olacak kadar toplumcu yaşayandır” yazılı pankartlar asıldı.
Yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikte ilk olarak Rojova şehitleri şahsında saygı duruşu yapıldı.
Etkinlikte, Grup Dengvedan ve Koma Agirê Zerdeşt’in verdiği müzik dinletisinin ardından Bakur filminin gösterimine geçildi.
PKK’li gerillalarının yaşamından kesitlerinin sunulduğu filminde, “çözüm süreci” ile birlikte Abdullah Öcalan’ın 21 Mart tarihinde geri çekilme çağrısıyla bir grup gerillanın geri çekilişini ve bu çağrının yansımalarına yer veriyor.
Çoğunlukla Dersim ve dağlarındaki gerillanın yaşamının yer verildiği filmde, doğanın eşsiz güzelliğiyle gerillanın dağlara, mücadeleye olan tutkusunu oldukça iyi işlemiş.
PKK tarihini de yer yer işlendiği filmde, devletin ve AKP’nin politikalarından kaynaklı çekilmeyi durdurduklarına vurgu yapan PKK yöneticileri, kadın mücaelesi ve ordulaşmasına dair de çeşitli bilgiler veriyor.
Kitle tarafından oldukça ilgi ile izlenen filmin sonunda yönetmenlerden biri olan Çayan Demirel ile de bir kısa söyleşi yapıldı.
Ne olmuştu?
Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yönetmenliğini yaptığı “Bakur” belgeselinin Kültür Bakanlığı’nın baskısı sonucu 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin iptal edilmiş ve bir çok sinemacı buna tepki göstermişti.
Tepki gösteren sinemacılar ortak bir bildiri yayımlayarak 22 filmin festivalden çekildiğini duyurdu.
ortak biildiride sinemacılar; “Filmlerimizin özgürce izleyiciyle buluşmasının önündeki bütün engellerin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Eser sahipleri olarak, eser işletme belgesi olsun olmasın bu belgeyi festivallere ibraz etmeyi reddediyoruz.
BAKUR belgeselinin uğradığı sansür kaldırılıp, filmin festival gösterimi özgürce yapılana kadar filmlerimizi İstanbul Film Festivali’nde hiçbir şekilde göstermeyeceğimizi ve bu koşullar altında İstanbul Film Festivali’nin tüm gösterimlerini durdurmasını talep ettiğimizi kamuoyuna duyururuz.
Ayrıca, tüm festivalleri, sinema meslek birliklerini, sinema emekçilerini, sinema yazarlarını ve tüm sinemaseverleri sansüre karşı dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer vermişti.