GüncelMakaleler

YORUM | Görevlerimiz: Kitleler İçinde Yürütülecek Çalışmada Nelere Dikkat Etmeliyiz? -3-

"Devrimci mücadelede en temel mesele, kitlelerle kaynaşma, onları düşmana karşı mücadeleye seferber etmedir."

Proletarya partisini diğer siyasal hareketlerden ayıran en temel ayırt edici özelliği kitlelerle kurduğu sıkı bağlardır. Halka canla başla, büyük fedakarlıkla hizmet etmesidir. Zira halkın çıkarları devrimin çıkarlarıdır. Bundandır ki, kitlelerden bir an olsun kopmamaya çalışır. Her koşul altında halkın çıkarlarını savunur. Halka karşı sorumluluk devrime karşı sorumluluktur.

Bu zorlu ve onurlu görevi yerine getirmek için halkı sevmek öğrenilmelidir. Halk sevgisi, devrim sevgisidir.

Devrimci mücadelede en temel mesele, kitlelerle kaynaşma, onları düşmana karşı mücadeleye seferber etmedir. Faşizme, sömürüye, gericiliğe karşı olan herkesi ayrım yapmadan, farklılık gözetmeden örgütlemek temel devrimci ilkedir.

Kitleler içinde, kitlelerle birlikte çalışmayı, onlardan kopmamayı onların kopmaz bir parçası olmayı öğrenemeyen, bunu bir maddi güce çeviremeyen kitleleri harekete geçiremez ve düşmanı alt edemez. Bunun için kapılarımızı kitlelere açmayı öğrenmeliyiz. Kitlelerin öğrencisi olamayan öğretmeni de olamaz.

Halkın sesine gerçekten kulak vermeyi öğrenmeliyiz. İnsanlar fikirlerini açıklayabilmeli ve bizler onları dikkatle-sabırla dinlemeyi, anlamayı öğrenmeliyiz. Söyledikleri doğruysa bunları kabul etmeliyiz. Görüşleri yanlış bile olsa sonuna kadar sabırla dinlemeliyiz. Konuşmaları bittikten sonra görüşlerinin yanlışlığını ikna edici bir tarzda açıklamalıyız.

Sınıf bilinçli proleterler kendini halkın üstünde görmemelidir. Kendini halkın bir parçası olarak görmeli ve böyle davranmalıdır. Halkın kalbine giremeyen bilincine giremez. Halkın yüreğini kazanamayan bilincini kazanamaz.

Kendini Devrimci Pratik İçinde Yaratma; Özeleştiri

MLM bilimi, bir eleştiri bilimidir. Kapitalist sisteme ait felsefeyi, ekonomiyi siyaseti, yaşamı reddetme bilimidir. Reddini yüksek sesle açık anlaşılır tarzda ifade etme ve yeniyi örgütleme bilimidir. Marksizm Leninizm Maoizm, eleştiri bilimi olduğu kadar bir özeleştiri bilimidir. Devrimin özneleri her gün devrimin, bilimin, gerçeğin pratiğin ateşi içinde kendini yaratma eylemidir. Devrim ateşini korkmadan kendine yakınlaştırma eylemidir. Devrimci değişime-dönüşüme hazır olma, bunun için bedel ödemeye hazır ve her şeyden vazgeçmeye inanma eylemidir. Eleştiri eskiyi, yıkma devrimci olanı yaratma eylemidir.  Özeleştiri bilimidir.

Dışını, pratiğini, kendini, yoldaşını devrimci temelde eleştirmeyen dönüşme ve dönüştürme gücünü kazandırmayan devrimcileşemez. “Kılıç darbeleriyle delik deşik edilmekten korkmayan kimse imparatoru atından alaşağı edebilir.” Devrimci mücadelede gökyüzünü fethetme cesaretine sahip olundukça sömürü ve zulüm dünyası alt edilebilir. Zalimlerin sultanların sarayları yıkılır saltanatları alt edilir.

Eleştiri bir düzeltme hareketidir. Düşünce ve pratiğin düzeltilmesidir. Bakış açısının düzeltilmesi yaşamın düzeltilmesidir. Disipline edilmesidir. İnsan ilişkilerinin devrimcileştirilmesidir. Çalışma ve örgütlemenin devrimcileştirilmesidir.

Sınıf savaşımında her devrimci pratikte hatalar yapabilir. Önemli olan ciddi hatalar yapmamak, hata yaptığında ise çabuk düzeltebilmektir. Sınıf savaşımında en fazla düşülen yanlışlıklar subjektivizm ve sekterizm ve bürokratizmdir. Bu üç büyük hastalık baş belasıdır. Bunların hiçbiri devrimci değildir. Eğer gerçeğe yanılgılı ve bulanık bakıyorsak mutlaka devrime değil karşı devrime hizmet ediyoruz demektir. Devrime, halka değil burjuvaziye hizmet ediyoruz demektir.

Subjektivizm, gerçekliğin bulanık görülmesidir. Gerçeği bulanık ve yanılgılı gören, ne doğru okuma ne de gerçekliğe doğru müdahale yapabilir. Tek yanlı, tek taraflı tek yönlü bakmak gerçeğe yanılgılı bakmaktır. Keza kendi çıkarımıza göre ve keyfimize göre kulaktan dolma bilgilere dayanarak gerçekliğe bakmak da bulanıklık yaratır. En fazla düşülen hata, gerçekliğe bulanık bakmaktır. Çok zaman duygu dünyamız nasılsa öyle bakarız gerçekliğe. Bu durumda da hatalar kapımızı çalar.

Öznel duygulara, keyfi yargılara göre gerçekliğe bakmak BULANIKLIK ve YANILGI yaratır. Devrimci teorinin, bilimin penceresinden gerçeğe bakmayı öğreneceğiz. Bundandır ki devrimci teoriye, diyalektik bakış açısına materyalist bilgi teorisine hakimiyet önemli bir yerde durmaktadır. Devrimci teori gerçekliğe doğru bilimsel bakmamıza olay ve olguları doğru okumamıza ve çözümlememize hizmet eder. Keza diyalektik bakış açısı yani çelişme yasasıyla gerçekliğe, doğru bakmamızı sağlar. Zıtların birliği ve mücadelesi içinde olay ve olgulara bakamayan, materyalist bilgi teorisi ışığında bilgilenmeye gitmeyen yanılgı ve hatalardan kurtulamaz.

Yaşamın her anını her devinimini diyalektik bakış açısıyla bakmanın yolunu öğrenmeliyiz. Güçlü bilimsel bir anahtar olan diyalektik bakış açısı, aynı zamanda düşünme yöntemi, çelişme yasasına uygun anlamayı ve çözümlemeyi sağlar. Kolay değil devrimin zorlu ve ağır yasalarıyla yaşamak, mücadele edip değişmek ve değiştirmek. Her sınıftan insanın kendine ait gerilikleri direnç noktaları vardır. Dünyada en zor iştir insanların bir bütün olarak devrimcileşmesi. Büyük bir emek gerektirir. Yeniliğe, devrimcileşmeye, dönüşüme kapalı yanlarımızı devrimin çelikten çekiçleriyle açmak görevimiz olmalıdır.

Devrim gibi büyük bir ateşi elleriyle tutmak isteyen kendini devrimin çelişki yasalarına açabilir. Zihnini çelişme yasası materyalist bilgi teorisiyle donatarak imparatorları atından indirme cüretini kuşanabilir. Devrim bilimiyle silahlanabilen sarayları ateşe verip sultanları tahtından indirebilir. (Bitti)

OCAK AYI | SÖYLEŞİ: “Ölümsüzleşenlerimizde kitlelerle kaynaşma ve yoldaşlığı yaşama biçiminde ciddi bir umut ve yapıcılık görüyoruz.”(3)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu