H. Merkezi: 2016 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında göçmen işçi ölümlerini kapsayan raporu açıklayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre; yılın ilk üç ayında en az 16 göçmen işçi yaşamını yitirdi.
Başta Suriye’den gelenler olmak üzere göçmenlerin kayıt dışı biçimde çalıştırıldığını ifade eden İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ocak ayında en az 5, Şubat ayında en az 8 ve Mart ayında en az 3 göçmen işçinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Yılın ilk üç ayında yaşamını yitiren göçmen işçi sayısı 16’ya ulaştığını vurgulayan İSİG Meclisi, iş cinayetlerinin ağırlıklı olarak inşaat, taşımacılık ve tarım işkollarında yaşandığını belirterek; “Göçmen işçilerin 7’si inşaat, 3’ü taşımacılık, 2’si tarım, 1’i kimya, 1’i çimento/toprak, 1’i gemi/tersane ve 1’i genel işler işkolunda çalışırken yaşamını yitirmiştir” vurgusunu yaptı.
Göçmen işçi ölümlerinin mevsim koşulları ile birlikte tarım işkolunda artacağı endişesini dile getiren İSİG Meclisi, iş güvenliği önlemleri alınmaması nedeniyle iş cinayetlerinin ağırlıklı olarak düşme ve trafik/servis kazası gibi nedenlerle yaşandığını kaydetti.
Avrupa Birliği ve AKP hükümeti arasında siyasi pazarlık konusu haline getirilen göçmenlerin Türkiye’de iş cinayetleri sonucu hayatını kaybettiğini belirten İSİG Meclisi, “Mülteciler adına yapılan toplantıların insani bir boyutu olmadığı açıktır. Taraflar kendi çıkarlarını korumak derdinde” yorumunda bulundu.
Açıklamada, TC’nin Avrupa’da istenmeyen göçmenleri bir siyasi koz olarak kullandığına, aynı zamanda ucuz göçmen emeğinden yaralanabileceğine değinildi.
Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen mültecilerle ilgili yasal düzenlemelere dikkat çeken İSİG Meclisi raporunda son olarak şunlara dikkat çekti: “TİSK bir rapor hazırlayarak, Suriyeli işçilerin emek piyasasına dahil edilmesinin ne kadar elzem olduğuna dair bir açıklamada bulundu. Rapor; işadamlarının, sanayi odası yetkililerinin, esnaf ve ticaret odalarından temsilcilerin görüşleri alınarak hazırlandı.”