H.Merkezi: Ekonomik ve siyasi krizin egemenler açısından en az zararla geçirilmesi için devletin tüm olanakları sonuna kadar kullanılıyor. Bu kapsamda çıkarılan yasalarla on yıllardır tasfiye projesi süren tarıma bel bağlayan emekçi kesimler mağdur edilmeye, işsiz bırakılmaya devam ediliyor. Bunun son örneği Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Türkmen köyünde yaşandı.
Bin nüfuslu Türkmen köyünde, topraksız köylüler hazine arazilerinin kendilerine kiralanmadığını ifade ederek işsiz kaldıklarını belirttiler. Yeni Şafak’a konuşan köylüler birkaç yıl öncesine kadar hazine arazilerinin kiralandığını ve ürettikleri bamyaları satarak geçimini sağladıklarını ama şimdi köydeki herkesin işsiz kaldığını söylediler.
“Köylülerimiz geçici işler için başka şehirlere gitmek zorunda”
Köy muhtarı Hakkı Yilber, köyde 2 bin 189 dönüm hazine arazisi olduğunu ve kendilerine kiralanmasını istediklerini söyledi. Yeni çıkarılan yasalarla toprağı olanlara kiralama yapıldığını kaydeden Yilber, “Köyümüzde yaklaşık 2 bin 189 dönüm hazine arazisi var. Daha önce topraksız vatandaşlara yer veriliyordu. Burada bamya yetiştirip civarda satarak geçimimizi sağlıyorduk. Köyde şu anda iş imkanımız yok. Yeni yasalar çıkardılar ve topraksız kaldık. Biz hazine arazilerinin bize parasıyla kiralanmasını istiyoruz. Köylülerimiz işsiz, geçici işler için başka şehirlere gitmek zorunda kalıyor. Gençlerimizin kötü alışkanlıklara girmeden üretim yaparak geçinmek istiyoruz. Toprak verildiği takdirde bamya üretip satacağız. Devletimiz bu anlamda bize sahip çıksın istiyoruz. Çünkü diğer köylerde topraksız vatandaşlara toprak kiralanıyor ama bize verilmiyor. En kalabalık köy nüfusuna sahibiz ama toprak kiralayamıyoruz” dedi.
“Tek isteğimiz biz de üretim yapalım, geçim sağlayalım”
Köylülerden Sedef Yonak (53) da işsiz kaldıkları için zor durumda olduklarını anlattı. Köylü gençlerin geçici tarım işleri için Bursa’ya gitmek zorunda kaldığını anlatan Yonak, “Köyde çalışan kalmadı, çocuklarımızı okula bile gönderemiyoruz. Bizim tek istediğimiz daha önce olduğu gibi hazine arazileri bize kiralansın, biz de üretim yapalım, geçim sağlayalım. Bamya üretemiyoruz, başka iş imkanımız da yok, bütün köylü işsiz ve parasız. Buna bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.
Dört çocuğu olduğunu kaydeden Sultan Yilber (54) ise parasızlıktan torunlarının ve köylü çocukların okula bile gidemez hale geldiğini söyledi. Yilber, “Köyde toprağımız olmadığı için gençlerimiz bile Bursa’ya mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya gidiyor. Çocuklarımız işsizlikten, parasızlıktan okula gidemiyor. Kimse destek çıkmıyor, tek istediğimiz kira ile hazine arazisi. Geçinemiyoruz, paramız yok. Toprak sahibi olanlara veriyorlar. Çocuklar işsizlikten, parasızlıktan kötü yollara girecek diye korkuyoruz” dedi.