İlk konuşmanın ardından devrim ve komünizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına Enternasyonal marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Sempozyumun amacını anlatan ilk sunumu ise Nuran Güvenilir gerçekleştirdi.
“Yaşadığımız Yüzyıl Lenin Yüzyılıdır”
“Hiç kuşkusuz yaşadığımız yüzyıl Lenin yüzyılıdır. Bütün dünyayı etkisi altına almış bir çağın kapısını aralamıştır. Lenin’in önderlik ettiği Ekim Devrimi bütün bir yeni çağın, devrimler çağının başlagıcının müjdecisidir” diyerek sözlerine başladı. Lenin önderliğinde Ekim Devrimi’nin zafere ulaştığını belirten Güvenilir, onun ardında bütün ömrünü Lenin’e ve Bolşevik partiye bağlı olarak sürdüren Stalin’in de Lenin için “Proleter devrimler çağının önderidir” dediğini hatırlarak Lenin’in düşünce ve eylemiyle komünizme adadığı yaşamıyla yeni bir çağı başlatan büyük bir deha olduğunu söyledi.
Ekim Devrimi’nin kapitalist üretim biçiminin burjuva egemenlik çağının sona ererek sosyalizmin kurulacağının müjdecisi olduğunu, insanlık tarihinin tanık olduğu iki büyük deha Marks ve Engels’in devrimci teori ve bütünlüklü dünya görüşüyle ezilen halklara proletaryaya ezilen halklara kurtuluşun yolunu gösterdiğini ancak komünist politikayı ilerletmeye ömürlerinin yetmediğini ifade eden Güvenilir, bunu Lenin’in gerçekleştirdiğini ve onların yolundan yürümekle kalmadığını aynı zamanda onların teorilerini geliştirdiğini, çürüyen asalaklaşan kapitalizm olarak emperyalizmin tespitini yaptığını belirtti.
“Lenin, Marks ve Engels’in geliştirdiği devrimci teoriyi eylem klavuzu olarak aldı. Sorun ve problemlerle karşılaştığında onların devrimci teorisini bir dogma olarak değil sorunların çözümünde kılavuz olarak gördü” diyen Güvenilir, böylece Marks ve Engels’in dünya devrimi beklentisine takılmadan eşitsiz gelişimi görerek kapitalist zincirin en zayıf halkasından kopacağını gördüğünü ve bunu dikkate alarak ilerlediğini belirtti.
“Yeni Bir Evrede, Toplumsal Devrimler Evresindeyiz”
Marks ve Engels’in embriyo halinde ortaya koydu tüm teorik meseleleri ele alıp geliştiren Lenin’in adını Marks ve Engels’in yanın yazdırdığını belirten Güvenilir, şimdi yeni bir çağda proleter devrimler çağında yeni bir evreye kapitalizmin tarih sahnesinden silinip yok olacağı toplumsal devrimler evresine gelindiğini vurguladı.
Ayaklanmalar ve devrim girişimlerinin mücadelenin dünya çapında sürdüğünü, iktidarın işçi ve emekçiler tarafından ele geçirilme imkanın daha fazla olduğunu vurgulayan Güvenilir “O yüzden şimdi Lenin’in yolumuzu aydınlatan düşüncelerini ‘dün erkendi yarın geç olacak’ diyen sesine ihtiyacımız var. Şimdi bir kez daha onun sesine kulak veriyor ve ‘Çok Yaşa Lenin’ diyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Sempozyum 1. 2. ve 3. oturumla devam etti.