Avrupa’da Yeni Demokratik Gençlik (YDG) tarafından düzenlenen 32. Gençlik Kültür ve Sanat Festivali, 9 Kasım Cumartesi günü Frankfurt’ta gerçekleştirildi. Festival bu yıl, Yılmaz Güney’e ithaf edilerek “Yılmaz Güney’in 40. Ölüm Yılında Sanatla Umudu, Direnişle Zaferi Yarat!” temasıyla yapıldı.
Festival, saygı duruşu ve açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada, dünya genelinde emperyalist devletlerin militarist politikaları ve silah satışlarının yarattığı yıkıma işaret edilerek, gençliğin sokakları yeniden kazanması gerektiği vurgulandı. Açılışın ardından, geçmişten bugüne kadar düzenlenen Kültür ve Sanat Festivalleri’nden görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimi izlendi.
Festivalde, Yetiş Yalnız Gençlik Korosu ilk sahneye çıktı. YDG’li gençlerin oluşturduğu koro, Yetiş Yalnız anısına sahne aldı ve büyük beğeni topladı. Koro sonrası, Yeni Kadın adına yapılan konuşmada, 30 yılı aşkın süredir YDG’nin böyle bir festivali örgütlemesinin önemine değinildi. Yeni Kadın temsilcisi, özellikle genç kadınları YDG saflarında örgütlenmeye çağırarak, emperyalist saldırganlığın arttığı bir dönemde birlikte mücadelenin önemine vurgu yaptı.
Fransa’da enternasyonal kadınların oluşturduğu Enternasyonal Kadın Korosu ve Frankfurt KAGEF Derneği bünyesindeki Govenda Hêvîndar folklor grubu da sahne aldı. Büyük beğeni toplayan folklor gösterisinin ardından, Çiğdem Mavi ve Araz Güler şiir ve müzik dinletisiyle katılımcıları coşturdu.
Nepal Devrimci Komünist Partisi (RCPN) de festivale bir mesaj göndererek, ortak mücadele vurgusu yaptı. Filistinli bir temsilci, festival boyunca ve yürüyüşte sıkça atılan “Palästina, Kurdistan İntifada, Serhildan!” sloganlarına değinerek, ezilen ulusların mücadelesinin birleşmesinin önemini vurguladı ve Filistin halkının mücadelesinde kültür ve sanatın önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
Alman rap müziğinin önemli muhalif isimlerinden S. Castro, performansıyla gençleri coşturdu. YDG temsilcisi yaptığı açıklamada, kapitalist sistemin yoz kültürünün gençlik arasında uyuşturucu ve çeteleşme gibi sorunlar yarattığını, alternatif devrimci kültür ve sanat anlayışının gençlik arasında yayılması için örgütlenmenin önemine dikkat çekti.
Festivalde Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) temsilcisi de söz alarak, Avrupa’da artan ırkçılık ve faşizme karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. ATİK Genel Konseyi adına yapılan açıklamada, “Emperyalizme ve faşizme karşı ayağa kalk, geleceği kazan” kampanyasının önemi vurgulandı.
Programın son bölümünde, Umuda Haykırış grubu sahne alarak, parçalarıyla coşkuyu zirveye taşıdı. Ardından Yetiş Yalnız Özel Ödülü, Filistinli aktivistlere takdim edildi. Gençler, davul ve zurna eşliğinde halaya durarak, “Jin, jiyan, azadi!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları ile festivali sonlandırdı.