Ankara: Düzenli olarak gerçekleştirilen Yeni Demokratt Gençlik (YDG) divan toplantılarının sonuncusu Ankara’da gerçekleştirildi.
Pek çok alandan YDG’lilerin katılımı ile gerçekleşen birinci gün toplantısında geçmiş süreç değerlendirmesi yapıldı. Geçmiş süreç değerlendirmesi şu başlıklar ile tartışıldı;
- 10 Ekim Ankara katliamı; Ankara katliamına dair yürütülen tartışmalarda merkezi eylemler öncesinde eylemin gerçekleşeceği alanda ohal toplantıları alınarak güvenlik önlemlerine ilişkin kararlar alınması, ayrıca yer aldığımız bütün eylem ve etkinliklerde kitlenin güvenliğini sağlamak adına güvenlik noktalarının kurulması kararı alındı. Kurulacak olan bu güvenlik noktalarının hem kitlenin güvenliğini sağlayacağı hem de sokağa çıkmakta çekimser kalan kitleye güven vereceği tartışıldı. 10 Ekim Ankara Katliamına dair yürütülen tartışmalarda katliamın politik yanı da ele alındı. Yapılan bu saldırının HDP’nin kazanımlarına , Kürt halkı ile devrimci ve emekçilerin bir araya gelmesine yönelik bir saldırı olduğu sonucuna varıldı. Bunun yanında bunun bir devlet geleneği olduğu ve bizim böylesi katliamlar karşısında nasıl şekillenmemiz gerektiğine dair tartışmalar yürütüldü.
- Şahverdi Şehitleri; Dersim’de şehit düşen üç yoldaşın cenaze süreci ve cenaze hazırlıklarına dair alan alan değerlendirmeler yapıldı. Pek çok alanda sürecin hızlıca örgütlendiği, eylemler ve kitle çalışmalarının yapıldığı ve bu çalışmaların karşılığını bulduğu sonucuna varıldı. Ancak bunun yanında alanlarda iletişim problemlerinin yaşandığı ya da çevremizdeki insanları çalışmalara yeterince dahil edemediğimiz gibi sonuçlara ulaşmış olduk.
- 1 Kasım Seçimleri; 1 kasım seçimlerine dair yürütülen tartışmada ilk olarak seçim çalışmalarına dair değerlendirmeler yapıldı. Bu değerlendirmelerin ardından Seçim sonuçlarının değerlendirmesi ve bizim seçimlerden beklentilerimize dair tartışmalar yürütüldü.
Üniversiteler Özgün Sorunları Üzerinden Örgütlenmeli
- 6 Kasım YÖK Eylemleri; YÖK eylemleri ile ilgili yürütülen tartışmalarda pek çok alanda yapılan eylemlerin kitlesel geçmediği ancak bazı alanlarda YÖK eylemlerinin alanın örgütlenmesinde önemli bir etken olduğu bazı alanlarda ise çalışmaların sönük geçtiği sonucuna varıldı. YÖK eylemlerine ilişkin yürütülen tartışmanın sonucunda üniversitelerde faaliyet yürüten yoldaşların üniversitelerin özgün sorunları üzerinden çalışmalar yürütülmesinin önemine dair vurgular yapıldı.
- G-20 Zirvesi; G-20 zirvesine dair yürütülen tartışmalarda zirveyi pek çok alanda gündemselleştirmediğimiz sonucuna ulaşıldı. Anacak bunun yanında devam etmekte olan süreç Rusya Türkiye ilişkilerinden ve emperyalistlerin Ortadoğu planlarından doğru gençlik forumlarının düzenlenebileceği ve bu forumlarda ülkede var olan çatışma ortamının, Orta Doğu’nun durumu ve emperyalistlerin Orta Doğu’daki durumlarına ilişkin tartışmalar yürütülmesinin hem faaliyeti örgütleyecek bir yerde duracağı hem de Orta Doğu’da var olan emperyalist savaşın gençliğin gündemine taşınabileceği sonucuna ulaşıldı.
Katliamların Sonrasında Değil Öncesinde Bir Politikamız Olmalı
Kürdistan’ındaki Son Gelişmeler 7 haziran seçimlerinin ardından başlayan Suruç’la başlayıp Ankara ile devam eden ve 1 Kasım seçimlerinin ardından kendini Kürdistan’da sokağa çıkma yasakları ve katliamlarla devam eden süreçte YDG olarak bazı durumlarda refleks gösterme konusunun önemli olduğu, yapılan eylemlere katılmaktansa bu eylemlerin örgütleyicisi olmamız gerektiğine kendimizi meselenin bir öznesi olarak görmekte belli başlı eksiklikler yaşadığımıza dair vurgular yapıldı. Sokağa çıkma yasaklarının bulunduğu bölgelere mümkünse YDG heyetlerinin gönderilmesi oradaki halkın direnişine destek olunması ve Kürt halkının yanında olunması onların direnişinin bir parçası olunması, asıl olarak bulunduğumuz her üniversiteyi, her mahalleyi, her komisyonu Cizre’ ye, Gever’ e, Silvan’ a çevirmemizin gerçekleştirilmesi gereken bir görev olduğu konusunda hem fikir olundu.
Var olan Ablukayı Örgütlü Gücümüz ile Yeneceğiz
Bu eksende gerçekleşen geçmiş süreç değerlendirmesinin ardından politik gündem olan “Önümüzdeki Günlerde Halk Gençliğini Neler Bekliyor?” tartışması yürütüldü. Yapılan tartışmalarda Devletin T. Kürdistan’ı ve bunun beraberinde muhalefetin yükselebileceği bütün alanlarda ; üniversitelerde, meydanlarda vb. pek çok alanda bütün kolluk güçleri ile kitlelere saldırdığı ve kitleleri denetim altına almaya çalıştığı bunun karşında YDG’lilerin kitleleri örgütlemek adına yapması gerekenlere ilişkin tartışmalar yürütüldü. Kitlelerle birebir ilişkilenmemiz gerektiğine sistemin ve var olan katliamların teşhirini yapmamız gerektiğine dair tartışmalar yürütüldü.
Geçmiş süreç değerlendirmesinin ve politik gündemin ardından birinci günün toplantısı sona erdi.
2. GÜN
Ankara’da toplanılan divanın 2.gününde; 10.Konferansımızı örgütlemek ve konferansın politik içeriği üzerine tartışma yürütüldü. Yürütülen tartışmalar sonucunda konferansın politik süreçten doğru gündemlerinin içeriği belirlenmiş oldu. Aynı zamanda konferansımızın yeri, tarihi ve konferans çalışmalarımızın hazırlıkları çerçevesinde materyalleri de netleştirildi. Dersim, son süreçte yaşanan devlet baskı ve katliamlarının en yoğun olarak yaşandığı T.Kürdistanı’nda yer alması sebebiyle 10. Konferansımızın yeri olarak belirlendi. Konferansımız Şahverdi Şehitleri nezdinde Ankara ve Suruç katliamlarına adanarak 26-27 Aralık gününde yapılacaktır. Baskı ve zulmün en yoğun hissedildiği ve buna karşın yılmaksızın bir direnişin örülmesi gereken son dönemde konferansa “Erkliğe, gericiliğe, katliamlara ve sömürüye karşı kesintisiz direniş” şiarıyla hazırlanma konusunda ortaklaşıldı.
Genel Politik Gündem: Devletin saldırganlığının her alanda yansımalarının olması ve özellikle son dönemde T.Kürdistanı üzerinde artarak devam etmesi, politik sürecimize yön verdi. Devletin baskı ve katliamlarına karşı Kürt halkıyla ortaklaşılması gerekliliğiyle beraber T.Kürdistanı’nda yaşanan baskı ve zulmün batıya taşınması kanısına varıldı. T.Kürdistanı ile beraber Ortadoğu’daki savaş hazırlıkları üzerinden TC. ve diğer emperyalist ülkelerin sömürü politikaları üzerinde duruldu.
Üniversite Gençliği: Üniversiteler gençliğin en dinamik alanlarından biri olmasıyla beraber devlet tarafından da en çok pasifize edilmek istenen bir alandır. Aynı zamanda her üniversitenin kendi öznelinde sorunlarının olması, üniversiteli gençliğe temas edebilmek açısından kulüplere, forumlara dahil olmamızın gerekliliğini açığa çıkarmış oldu. Burdan doğru politik sürecin üniversitelerdeki yansımalarına ve alanların üniversitedeki sorunları üzerine konuştuk. Üniversiteli gençliği politik sürece dahil edebilmek, üniversitenin sorunlarını çözebilmek adına fikir yürüttük.
Lise Gençliği: Genel olarak toparlayıcı ve kurumsallaşma adına liselilerin özgün bir çalışma örmesi üzerine tartışıldı. Bu tartışmadan lise gençliğin kampanya örmesinin gerekliliği ortaya çıkmış oldu. Ayrıca liselerdeki gericileşmeden, idare baskısından ve MEB’in liseler üzerindeki baskı politikalarından bahsedildi.
Konferansın hazırlıklarının nasıl yürütülmesi gerektiği üzerinde tartışma yürütüldü. Özellikle konferans çalışmaları ve daha sonrasında örgütlülüğümüzü devam ettirebilmemiz için komisyonların işlevinin önemli olduğu konuşuldu. Komisyonların kalıcılığını sağlamak, aktifleştirmek konferans çalışmaları için de daha sağlıklı ve etkili bir işleyiş sağlayacaktır.
Konferans hazırlıklarının bir başka ayağı olan alt konferansların önemi üzerinde duruldu. Alt konferanslar, konferansın bir tatbiki olduğundan alt konferansları geniş kitleyle örmek ve burada tartışma yöntemlerini belirlemek önemli görüldü.
Her konferans gibi 10. Konferansımız da süreç içerisinde açığa çıkan kitlemiz için değerli bir yerde durmaktadır. Konferans çalışmalarımız; kitlelerden öğrenip ve kitlelerle tartışarak kitlelere politik yön verebileceğimiz bir alan açmaktadır. Alt konferanslarımız gibi diğer konferans çalışmalarımız da kitlelerle tartışma yürütebilmek, kitlelerin konferansta sözünün olması anlamına gelmektedir ki bu da konferansın niteliğini artırır.
Kaynak: www.yenidemokratgenclik.org