H. Merkezi: Wernicke Korsakoff hastası tutuklu Kemal Özelmalı’ya “cezaevinde kalabilir” raporu verildi.
Wernicke Korsakoff hastası, unutkanlık, titreme ve ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda olan tutuklu Kemal Özelmalı’ya “cezaevinde kalabilir” raporu verildi. Özelmalı’nın 30 yıldır cezaevinde olduğunu hatırlatan İHD’li Mehmet Anıl, “Bu koşullarda yaşaması mümkün değil” dedi.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) cezaevlerine ilişkin hazırladığı en son raporuna göre, cezaevlerinde 323’ü ağır toplam 905 hasta tutuklu bulunuyor. Bu hasta tutuklulardan biri olan 30 yıldır tutuklu ve Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde kalan Wernicke Korsakoff hastası Kemal Özelmalı. Özelmalı artık hiçbir şeyi hatırlamadığı kaydedildi.
Durumu gün geçtikçe kötüleşiyor
80 darbesinde 7 yıllık cezaevinde kalan Özelmalı, 90’lı yıllarda tekrar cezaevine konuldu. Cezaevlerindeki baskı politikalarına karşı 1999’da gerçekleştirilen ölüm orucu eylemlerine katılan Özelmalı, yaklaşık 300 gün sürdürdüğü ölüm orucunun ardından Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandı. Yakalandığı Korsakoff hastalığının ardından cezaevinde olduğunun farkında bile olmayan Özelmalı, söylediklerini unutmaya ve çevresindekileri tanımamaya başladı. Sol ayağı yaralanmadan kaynaklı sakat olan Özelmalı’nın ayrıca kol, boyun ve bacaklarında kramp oluşmakta. Bu nedenle denge problemi yaşayan Özelmalı, günlük ihtiyaçlarını diğer siyasi tutukluların yardımı ile sağlayabiliyor. Özelmalı’nın son dönemlerde vücudunda titreme ve idrar tutamama gibi sorunlar baş göstermiş durumda.
İki kez sağlam raporu verildi
Özelmalı, “Cezaevinde yatamaz raporu” olması sonrası tahliye olmuş ve tahliye raporuna rağmen askere alınmak istenmişti. Askerlik için yapılan muayenenin ardından “Askerliğe elverişli değildir” raporu verilmiş. Ancak polis karakoluna imza atmaya gitmediği için tekrar tutuklanmıştı. Özelmalı’nın Adli Tıp Kurumu’nca hastalığıyla ilgili hazırlanan raporlarda, “Cezaevinde yatmasında hayati tehlikesi yoktur” raporu hazırlanmıştı. Özelmalı 2 kez Ankara Adli Tıp Kurumu’na götürülmesine rağmen sağlam raporu verildi. Sağlam raporu verilmesinin gerekçesi ise, “Nerden geliyorsun?” sorusuna “Adana” cevabı vermesi ve 10’a kadar sayabilmesi gösterilmişti.
Adli tıp yerine devlet hastanesinden rapor
Özelmalı’nın infazının durdurulması için Mart ayında Ceza İnfaz Savcılığı’na başvuru yapılarak, Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması istenildi. Hakimlik Özelmalı’yı İstanbul Adli Tıp Kurumu yerine, Adana Kamu Hastaneler Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etti. Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulu raporu hazırlarken raporda Özelmalı için “Hafif amnestik bozukluk ve hafif ataksi” tanısı konuldu. “Nörofonksiyonel defisit yoktur. Ağır özürlü değildir. Öz bakımını yapar. Hapis cezasının infazı, hayatı tehlike teşkil etmez” kararının verildiği raporda, Özelmalı hakkında “cezaevinde kalabilir” denildi.
“Yaşama tutunabilmesi mümkün değildir”
Verilen rapora tepki gösteren İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Anıl, Özelmalı’nın durumunun gün geçtikçe ağırlaştığını ve verilen rapora hukuki yollarla itiraz edeceklerini dile getirdi. Anıl, “Sağlığa erişim, sevk sürgün, tecrit ve işkenceler yöneticilerin keyfi uygulamaları ile mahpusların insanca yaşam hakları ellerinden alınmakta, yalnızlaştırarak hastalanıp ölmelerinin zeminini hazırlamaktadır. Onca hukuksuzluğun yaşandığı hapishane koşullarında sağlıklı bir insanın bile insanca yaşamakta zorluk çektiği bir süreçte, Kemal Özelmalı’nın yaşama tutunabilmesi mümkün değildir” diye konuştu.
Kaynak: Dihaber