Kültür&Sanat

“Umudumuz Kavgada, Kavgamız Sanatımızla”

İstanbul:27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Galatasaray Meydanı’nda aralarında Kültür Sanat-Sen ve Gezi Tiyatro Forumunun da bulunduğu birçok sanat kurumu tarafından basın açıklaması ve performans gösterileriyle kutlandı.

Kültür Sanat-Sen’in “Farkında mısın? Sanat kurumları kapatılıyor.” pankartıyla yer aldığı eyleme Devinim TiyatroUmudumuz kavgada, kavgamız sanatımızla”, Gezi Sanatı ise “Sanat içinde geleceği barındıran bir silahtır” pankartıyla katıldı. Sık sık “Karanlığa inat, yaşasın hayat” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganlarının atıldığı eylemde sanatçı Orhan Aydın Yücel Erten tarafından kaleme alınan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Alternatif Bildirisini okudu.

Yeryüzünün dört bir bucağında şenliklerle kutlanan Dünya Tiyatro Günü’nün ülkemiz sanatçıları tarafından kaygı ve isyan duygularıyla karşılandığını belirten bildiride “İktidara hakim zihniyet, ülkemizde sanata topyekun savaş açmış görünüyor. Gün geçmiyor ki sanat alanlarımız, gerici bir zihniyetin alelacele çırpıştığı yıkımcı buyruklarla karşılaşmasın. Gözdağı, baskı, tehdit, sansür, rant ve yıkım, sanat alanlarımızın ve kurumlarımızın Alikıran baş keseni oldu.Dans belden aşağı, heykel ucube, resim müstehcen, edebiyat sakıncalı, opera lüks, orkestra zulüm, sinema ayıp, tiyatro tehlikeli, kitaplar bomba sayılıyor” ifadelerine yer verildi. Hemen sonrasında Uluslar arası Tiyatro Bildirisini okuyan Hale Üstün’ün ardından Mehmet Esatoğlu sanata ve sanatçıya yönelik baskılara dair kısa bir performans gösterimi yaptı.

Taner Leventoğlu söz alarak “Sanat sadece sanatı yapanların değil aynı zamanda onu destekleyen toplumun da ürünü olmalıdır” şeklinde düşüncelerini belirtti.

Etkinlikte sunucu olarak yer alan Kemal Orunç ise egemenlerin tiyatroya yaklaşımını “Tiyatro sanatı egemenlerin bir aracı olarak kullanılmaya çalışılmış, aksi halde engellenmiştir.” sözleriyle ifade etti.

Konuşmaların ardından halka söz verilerek serbest kürsü yapıldı. “Sözümüz 30 Mart’ta sokakta!” sonucuna varan serbest kürsü sonrasında Hale Üstün ve Mehmet Esatoğlu tarafından “Oyuna Gelmeyelim” oyunu sergilendi. Şiirlerle devam eden etkinlik Tiyatro Simurg’un Roboski katliamını ele aldığı tiyatro oyunu ile Galatasaray Meydanı’nda sonlandırıldı. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu