Emek

Ülkede açlık ve yoksulluk sınırı yükseliyor

Türk-İş’in, Mayıs’a ilişkin “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçlarına göre Mayıs ayında açlık sınırı bin 528 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 979 TL oldu.

Türk-İş, Mayıs ayına ilişkin “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre gıda harcaması aylık yüzde 0.70, yıllık yüzde 11.18 arttı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 528 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı bin 518 TL olarak belirlenmişti. Açlık sınırının bir önceki aya göre yükselmesinin en büyük sebebi son zamanlarda özellikle gıdaya yapılan zamlardan kaynaklanıyor.

Mayıs’ta gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 979 TL olarak gerçekleşti. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4 bin 944 TL olarak belirlenmişti.

 

Referandum bitti, zamlar ardı ardına geldi!

Gıda ile birlikte yaşamsal ve gerekli ihtiyaçların çoğunda da zam yapıldığı ve 1 ay içerisinde yoksulluk sınırında çok önemli bir artışın yaşandığını görüyoruz. Referandumun hemen ardından hiç duraksamayan AKP, vakit kaybetmeden zamlara yöneldi.

Türk-İş’in hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 11 TL, yoksulluk sınırı ise 35 TL artış göstermiş oldu. Yılın ilk beş ayı itibariyle artış tutarı sırasıyla 97 TL ve 314 TL olurken, son bir yılda artış tutarı ise aylık gıda harcamasında 154 TL ve yoksulluk sınırı tutarında 501 TL oldu.

Görüldüğü üzere emekçilerin, işçilerin ücretlerinde en ufak zammı bile reva görmeyenler, birçok yaşamsal ihtiyaca zam yaparak, halkı daha da yoksullaştırmaya devam ediyor. Halkı açlığa mahkum etmeye çalışanların sonlarının yavaş yavaş geldiğini, halka olan korkularından ve en ufak bir protestoya dahi tahammül edememelerinden, saldırmalarından anlayabiliriz.

Günümüzde geçerli olan net asgari ücret dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasını karşılamaktan çok uzak kaldı. Bekar bir işçi için hesaplanan aylık yaşam maliyeti ile net asgari ücret arasındaki fark 507 TL olarak hesaplandı.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.70 oranında arttı.

 

Gıda ürünlerine yapılan zam emekçi halkın sofrasını vurdu!

Yılın ilk beş ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6.74 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11.18 oldu.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 4.15 olarak hesaplandı. Şöyle bir baktığımızda; Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyatlar aynı kalırken et, balık, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grup, bu ay da artış göstererek mutfak harcamasını yükseltti. Sakatat ürünleri ile tavuk fiyatı ise değişmezken zaten fiyatlarının yüksek olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Balık fiyatları, mevsimin sona ermesi ve kültür balıklarının tezgahta yer almasıyla birlikte artış göstermeye başladı. Bakliyat az da olsa fiyat artışı gösterdi. Bu da Türkiye’nin emekçi halkının en çok etkileyen gıda grubu oluyor. Zaten çok az etin girdiği evlerde genellikle bakliyat tüketimi yapılıyor. Yaş sebze-meyve fiyatları, tarla ürünlerinin pazarda görülmesiyle nispeten düşmeye başladı. Geçtiğimiz ay 4.17 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3.85 TL olarak hesaplandı.

Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki yaygın ve mevsim ürünleri esas alındı, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketimi toplam miktarından hareket edildi. Geçtiğimiz ay ortalama 4.08 TL olan sebze fiyatı bu ay 3.33 TL’ye gerilerken, geçen ay 4.50 TL olarak hesaplanan meyve ortalama kilogram fiyatı ise bu 4.81 TL’ye yükseldi. Bu artışta erik, şeftali, kayısı, malta eriği gibi meyvelerin hesaplamada dikkate alınmaya başlanması etkili oldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu