Güncel

Türkiye Barolar Birliği: “Hayvanların yaşam alanları doğadır”

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Erdoğan’ın sokakta yaşayan hayvanlara yönelik yasal bir düzenleme hazırlandığını söylemesi ve “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaktır” sözlerinin ardından açıklama yaptı.

Erdoğan, 25 Aralık günü Antep’te katıldığı toplu açılış töreninde daha önceden yaşanan pitbull cinsi köpeklerin bir kız çocuğuna saldırısından sonra belediye başkanlarına “Bu saldırı bardağı taşırdı.

Bu nedenle tehlike arz eden tüm köpeklerin toplanmasını istiyorum” talimatını vermişti. Açıklama yaparken “‘Beyaz Türkler’ hayvanlarınıza sahip çıkın” ifadelerini kullanmış, hükümetin sokakta yaşayan hayvanlara yönelik yasal bir düzenleme hazırladığını söyleyen Erdoğan, “Tüm belediyelerimize de sahipsiz hayvanları sokaktan alarak hem vatandaşlarımızın güvenliğini sağlayacak hem de bu canları koruyacak adımları süratle atmaları çağrısında bulunuyorum” demişti.

Sokak hayvanlarının barınaklarda ölüme terk edilmesinin hukuka aykırılığına vurgu yapan TBB, açıklamasında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu hatırlattı. TBB ayrıca, hayvanların toplu katliama açık hedef haline getirilerek yasaya aykırı şekilde işlem yapanlar hakkında yasal süreçleri takip edeceğini duyurdu.

TBB “Hayvanların yaşam alanları barınaklar değil doğadır!” başlıklı açıklamasında şunlar vurgulandı;

Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır.’ açıklamasından sonra ülkenin dört bir yanından sahipsiz, küpeli, aşılı ve kayıtlı köpeklerin de toplatıldığı, pek çoğunun öldürüldüğü, ya da ölüme terk edildikleri haberleri gelmiştir.

Hayvanların yaşam alanları barınaklar değil doğadır ve doğa da insanlar tarafından uzun zamandır işgal altındadır. Yakılan ormanlara yapılan oteller, işletmeler ve gittikçe büyüyen kentleşme ile tüm hayvanların yaşam alanları daraltılmakta ve hatta yok edilmektedir.

Özellikle kedi ve köpeklerin yaşam alanları olduğu söylenen barınaklar ise birkaç istisna dışında hayvanların çok kötü koşullarda ölüme terk edildikleri tecrit alanları haline gelmiştir. Senelerdir önüne geçilmeyen popülasyon artışı ve eş zamanlı kısırlaştırma seferberliği, yasaklanmayan hayvan satışı ile üretim çiftlikleri; yaşanan tüm hayvan trajedilerinin en büyük nedenleridir.

Açıklamanın devamında hayvanların barınaklarda ölüme terk edilmelerinin kanuna aykırı olduğu hatırlatıldı:

Hayvanların yaşam alanlarından kopartılmaları ve olumsuz koşullarını hepimizin bildiği barınaklarda ölüme terk edilmeleri vicdana sığmadığı gibi kanuna da aykırıdır. Zira 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca; sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanmalı, müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmalıdır. Kanunen bu yükümlülükleri yerine getirmeyen belediyelere herhangi bir yaptırım uygulanmadığı da bilinmektedir. Üzerinde hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek kadar açık bir şekilde, hayvanların yaşam alanlarının barınaklar olmadığı bizzat kanun gereğidir.

“Türkiye Barolar Birliği her zaman yaşamın ve tüm canlıların yaşam hakkının yanında olacaktır”

Açıklamada ayrıca Hayırsızada diye bilinen olayı hatırlatarak yasal sürecin takipçisi olacaklarını duyuran TBB şöyle kaydetti:

Bundan uzun süre evvel 1910 yılında yaşanan Hayırsızada vahşeti halen vicdanlarımızda bir yara iken aynı vahşetin bu ülkede bir kez daha yaşanmaması için tüm kanuni yolları işleteceğimizi, Gaziantep’te yaşanan korkunç olay sebebi ile hem bir çocuğun ağır yaralanmasına sebebiyet verenler, hem de bu ülkedeki tüm hayvanların toplu katliama açık hedef haline getirilerek yasaya aykırı şekilde işlem yapanlar hakkında yasal sürecin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna saygı ile bildiririz.

Türkiye Barolar Birliği her zaman yaşamın ve tüm canlıların yaşam hakkının yanında olacaktır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu