Habib Burgiba alanında yapılan yürüyüşle birlikte 3. Dünya Kadın Konferansı Tunus’un başkenti Tunis’te kayıt işlemlerinin yapılmasının ardından 3 Eylül ile 10 Eylül arasında gerçekleştirildi.
Konferansın sonuçlanmasının ardından Tunus’ta İmen Kahlaoui PPDS’e bağlı gençlik örgütü olan Kifah üyesine “Tunus’daki Kadın Konferansı sonuçlanmış oldu. Konferans hedefine ulaştı mı sizce, düşünceleriniz nedir?” sorusunu sorduk. Temsilci, “Öncelikle merhaba, ben İmen Kahlaoui, PPDS’e bağlı gençlik örgütü olan Kifah’ın üyesiyim. Soruya dönünce, ‘evet’ ile başlamak istiyorum. Tunus’ta bu yıl Tabandan Kadınların 3. Dünya Kadın Konferansının ilk defa yapılmasını, farklı ülkelerden 150 kadının toplanıp kendi sorunlarını tutku ile konuşabilmesini olumlu buluyorum. Özellikle çalışma atölyelerindeki temalar çok olumluydu, oradaki yoğun çalışma çok iyiydi, evet ufak aksaklıklar oldu fakat bütüne bakınca bunlar çok küçük şeylerdi” dedi. Ve devamında, “İkinci olarak kültür akşamlarına da değinmek istiyorum. Bence çok önemli bir detaydı bu. Böylelikle diğer kültürlerin karakteristik özelliklerini anlamama yol açtı, az bildiğimizi daha da derinleştirdik vs. Bununla birlikle diğer örgütlerle ilişkiler kurarak, kültürler arası bağ kurarak Tabandan Kadınların 3. Dünya Kadınlar Konferansına taşımasını önemli buluyorum. Benim arzum burada konuşulanlarla beraber kadın mücadelesinin yükseltilmesi ve sonuna kadar sürmesi” şeklinde konferans sonrası hedeflere işaret etti.
Aynı bayrak altında aynı sloganlar…
“Dünyanın farklı yerlerinden kadınlar buraya geldi. Bu atmosfer içinde sen ne tür tecrübeler paylaştın?” şeklindeki sorumuza ise “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, böylesine büyük bir konferansın Tunus’ta gerçekleşmesi bize yoğun bir çalışma zemini yarattı. Kişisel olarak bana yoğun bir tempo altında çalışma tecrübesi kazandırdı. Sonuçta burada yapılanlar arasında şunlar vardı; güvenliği sağlamak, olacak bir durumda ilk yardımı sağlamak, yapılan çalışma atölyelerinde not tutmak ve bunlarla birlikte edindiğim tecrübe artık yoğunluk altında nasıl çalışılması gerektiği, diğer örgütler, farklı düşüncelerle beraber çalışabilmek vs. Sonuç olarak en önemlisi aynı bayrak altında aynı slogan altında aynı amaç için çalışmaktı” dedi.
Kısaca sorularımızı yanıtlayan Kifan üyesi son sorumuz olan “Dünyada kadın mücadelesi birbirinden ilham alıyor ve bu konferansta kadın mücadelesi birbiriyle birleşti ve buradan sonrası için kadın mücadelesini ortaklaştırmak (birleştirmek) için ne yapılmalı?” şöyle yanıt verdi; “Madem kadınların yani bizim sorunlarımız aynıysa mücadelenin de aynılaşması lazım. Dünyanın her bir köşesindeki kadının sorunu ortaksa bunlar şiddet, savaş, taciz ve bu sorunlara ortak bir çözüm bularak birlikte mücadele etmesi ve savaşması gerektiğini düşünüyorum. Bence bu noktada amaçlarına doğru birlikte-ortak mücadele etmeleri ama altını çiziyorum ortak mücadele etmeleri gerekiyor.
Son olarak benim açımdan burada olmak beni çok mutlu etti ve onur verici bir şey. Umarım 4. Dünya Kadınlar Konferansı gerçekleşir, şimdi daha çok yeni şeyler öğrendim. Teşekkür ediyorum.”