Makaleler

Türkiye işçi sınıfındaki sendikalaşma oranı artıyor

Türkiye’deki işçi sendikalarına yönelik istatistikler yayınlanırken sendikalı işçi sayısındaki %11’lik artış dikkat çekti.

2015 yılı Temmuz ayı Türkiye istatistikleri Resmi Gazete’de yayımlandı. İstatistiklerde ilk dikkati çeken ise sendikalı işçi sayısındaki %11 artış olmuştur. Artışla beraber Türkiye’deki sendikalı işçi sayısı 1.429.056’ya çıkmıştır.

Şunu da vurgulamak gerekir ki önemli bir artış olmasına rağmen Türkiye’deki toplam işçilerin sendikalılık oranına baktığımızda hala %11,21 düzeyinde düşük bir oran karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de resmi rakamlara göre toplamda işçi sayısı 12.744.685’dir. Bunlardan sadece 1.429.056 işçinin sendikalı olması ne kadar düşük bir sendikalaşma olduğunu gösteriyor.

Sendikalı işçi sayısının az olması,  patron tehditleriyle beraber işçiler için işi kaybetme korkusu, işçiler arasında örgütlü hareket etmedeki eksiklik ve de sendikalara olan güvensizliğin sonucudur.

 

İşçi sendikası sayısı arttı

Bir diğer önemli konu ise sendikalı işçilerin artmasıyla birlikte Türkiye’deki işçi sendikası sayısında da bir artış gözlenmiştir. Sendika sayısı %10,96 oranında artarak 162’ye çıkmıştır.

Yeni kurulan sendikaların işkollarına göre dağılımı şöyle olmuştur: Gıda işkolunda 2, Dokuma işkolunda 3, Sağlık ve Sosyal Hizmetler işkolunda 2, Konaklama ve Eğlence işkolunda 3, Savunma ve Güvenlik işkolunda 2 ve Genel İşler işkolunda ise 3 yeni sendika kurulmuştur.

Kurulmuş işçi sendikası sayısı bundan daha fazla olmasına rağmen, istatistiklerde yer alan sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na kayıt yaptıranlardır.

Güvenlik iş kolunda çalışan işçilerin çalışma şartlarının zorluğu ve aldıkları düşük maaş nedeniyle sendikalaşma oranında ciddi bir artışın olduğu görülmektedir. Bu bağlamda da DİSK’e bağlı Güvenlik-Sen de ilk kez bu dönemde iş kolu barajını aşan sendikalar arasına girmiştir. İş kolu barajını ilk kez aşan diğer sendikalar ise şu şekildedir: Hak-İş’e bağlı; Öz İletişim, Öz Toprak, Enerji-İş sendikaları ve bağımsız bir sendika olan Ö.G.K. Sen olmuştur. Böylece işkolunu aşan sendikaların sayısı 49’dan 55’e yükselmiştir.

 

Sendikalı işçilerin, sendikalara göre dağılımı

Sendikalı işçilerin, sendika dağılım oranına baktığımızda Türk-İş’in % 59’la birlikte birinci sırada olduğu görülmektedir. Türk-İş üye sayısını % 2,61 oranında artırmış olmasına rağmen toplam sendikalı işçi içindeki oranında bir erime meydana gelmiştir. Bir önceki istatistik döneminde Türk-İş’in payı % 66 iken bu oran temmuz istatistiklerinde % 59’a düşmüştür.

Şüphesiz Türk-İş’teki bu oran düşüklüğünün en büyük sebebi yakın zamandaki Metal işkolundaki işçilerin direnişleri olmuştur. Patronlarla uzlaşıp anlaşan Türk-İş, işçilerin durumu fark etmesinden sonra büyük bir öfkeyle karşılaşmış ve de işçiler sendikadan toplu bir şekilde ayrılmışlardı. Hatta işçiler Türk-İş için gıyabi bir cenaze namazı bile düzenlemişlerdir.

İşçilerin bu davranışları, belli bir oranda sendikaya olan güvensizliği artırırken bir yandan da sendikaların kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini göstermiştir.

İkinci sırada ise, AKP’nin desteğini alan ve AKP’nin çıkarları doğrultusunda hareket eden Hak-İş vardır. Son dönemlerde AKP’nin desteği ile yükselişe geçen Hak-İş üye sayısını %28 artırırken bu oranla birlikte toplamda sendikalı işçi sayısının %27’si bu sendikada örgütlü hale gelmiştir.

Üçüncü sırada ise DİSK bulunmaktadır. DİSK’in son altı aylık döneminde üye sayısı %16,9 oranında artmıştır. Bir önceki dönemde % 9,46 olan üye sayısı %10’a yükselmiştir.

Sendikalı işçi sayısındaki bu artışlarla beraber hala işçilerin sendikalaşma oranı düşüktür. Sendikalar, işçilerin sistem içerisindeki belli hakları kazanmaları açısından önemlidir. Lenin yoldaşın dediği gibi “en gerici sendikalarda bile örgütlenerek” işçi sınıfını devrimci savaşa katmalıyız.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu