Güncel

Toplumun sadece 4’te 1’i salgınla mücadelenin iyi yürütüldüğünü düşünüyor

Vaka ve ölüm sayılarındaki artışla beraber salgın yeniden halkın gündeminde ilk sırayı alırken, salgının doğru yönetildiğini düşünenlerin oranı ise azalıyor. Pandemi sürecine ilişkin görüş beyan eden her 10 kişiden 4'ü endişeli 4'ü bıkkın.

Araştırma şirketi IPSOS’un, 22-27 nisan tarihleri arasında yaptığı “Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması”nda, toplumun salgın yönetimi konusundaki kanaatleri ve genel salgının seyri hakkındaki görüşleri ölçüldü.

Milliyet için araştıram yapan IPSOS, her 10 vatandaştan 6’sının genel olarak salgınla mücadelenin kötü gittiği görüşünde olduğunu, toplumun sadece dörtte biri mücadelenin iyi yürütüldüğünü düşündüğü sonucuna ulaştı.

Kötümserlerin oranı yüzde 10’dan yüzde 59’a yükseldi

2020 Haziran’ından bu yana yapılan araştırmada pandemi ve ekonominin at başı gittiğini aktaran IPSOS,  vaka sayıları azalır gibi olduğunda ekonominin öne çıktığını, vaka sayılarındaki artışla birlikte ise salgının yeniden toplumun bir numaralı gündemi haline geldiğini aktardı.

Ocak’ta bir önceki haftaya bakarak salgına dair kötümser olanların oranı %10 iken Nisan sonunda %59’a yükseldi.

“Yılın başında, toplumda salgının etkileri konusunda iyimserlik hakimken, bugün yerini kötümserliğe bıraktı”

“Son 1 haftayı düşündüğünüzde, koronavirüs salgınının ülkemiz üzerindeki genel etkileri hakkında daha iyimser mi daha kötümser mi hissediyorsunuz yoksa hisleriniz aynı mı kaldı?” sorusuna senenin başında  verilen yanıtlarla bugün verilen yanıtlar oldukça farklı. Salgının etkileri konusunda iyimserlerin oranı ciddi derecede azalırken (%10), kötümserlerin oranı yüzde 10’dan yüzde 59’a çıktı.

Çoğunluk salgınla mücadelenin kötü gittiğini düşünüyor

“Ülkemizde koronavirüsle mücadelenin gidişatına dair değerlendirmenizi belirtir misiniz?” sorusuna kontrollü normalleşmenin başladığı mart ayı başında yanıt verenlerin yüzde 50’si uygulamayı desteklediklerini ifade ederken üçte birden daha fazla bir kesim (yüzde 37) ise karşı olduğunu söylemişti.

Zaman geçtikçe, bu uygulamayı doğru bulanların oranı azaldı ve uygulamanın son haftasında yüzde 33’e kadar düştü. Vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle ülke çapında tam kapanma kararı alındı. Toplumun 4’te 3’ünün beklentisi tam kapanma olsa da her 10 vatandaştan 6’sı genel olarak salgınla mücadelenin genel olarak kötü gittiği görüşünde. Toplumun sadece dörtte biri mücadelenin iyi yürütüldüğünü düşünüyor.

Yorgunluk, endişe, bıkkınlık

Araştırmaya katılanlara “Son günlerde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” sorusu da soruldu.

Toplumda en yaygın olan duygu yorgunluk (yüzde 66).

Virüsün fizyolojik ve psikolojik etkileri kendini yorgunluk olarak gösteriyor. Salgınla ilgili haberlere sürekli maruz kalma, virüsten kendini ve aileni koruma çabası, evde artan sorumluluklar gibi bir çok konu bireylerin kendini yorgun hissetmesine neden oluyor.

Tablonun genelinde toplumun ruh hali daha çok olumsuz olarak tanımlanabilecek duygulardan oluştuğunu görülüyor. Her 10 kişiden 4’ü endişeli, her 10 kişiden 4’ü bıkkın hissediyor. Bu duyguları kafa karışıklığı, üzüntü ve yalnızlık takip ediyor.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu