Güncel

Tecride karşı başlatılan Adalet Nöbeti sona erdi: ‘Yapılan başvurulara cevap verin’

Milletvekillerinin Öcalan’a yönelik tecride karşı başlattığı Adalet Nöbeti 32. gününde sona erdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi için başlattığı Adalet Nöbeti, 32’nci gününde sona erdi.

Milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Ali Kenanoğlu, Muazzez Orhan, Kemal Bülbül, Abdullah Koç, Dilan Dirayet Taşdemir, Ayşe Sürücü, Kemal Peköz, Rıdvan Turan ve Hüseyin Kaçmaz  “İmralı’da hukuk uygulansın”, “Tecrit insanlık suçudur” yazılı dövizlerle birlikte Meclis bahçesinde açıklama yaptı.

Nöbette konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Adalet Nöbeti’nin son gününde olduklarını söyledi. İmralı’da uzun bir süredir tecridin devam ettiğini belirten Oluç, “Dünyada böyle bir örnek yok. Adalet Bakanlığı ve iktidar dünyada olmayan bir örneği bir kez daha Türkiye’de yaratmış oldu” dedi. Oluç, “Tecrit sadece avukat, aile ve telefon görüşünün yapılmaması değil, tecrit aynı zamanda hukukun sıfırlandığı nokta. Tecrit aynı zamanda bu iktidarın uyguladığı politikalarla Kürt halkının kazanmış olduğu demokratik kazanımları ortadan kaldırma politikasının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Öcalan’dan Mart 2021’den beri haber alınamadığını ifade eden Oluç, “Bütün görüşme başvurularının disiplin cezaları gerekçe gösterilerek reddedildiğini söyledi. İmralı’dan hiçbir bilginin alınmadığını belirten Oluç, “Açık açık ulusal ve uluslararası hukuk çiğnenmektedir, Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler çiğnenmektedir. Bu konu uluslararası alanda avukatların hukukçuların konusu haline gelmiştir. Türkiye’yi bu iktidar bu hale getirmiştir” dedi.

Oluç’un konuşmasının devamında şu ifadeler kaydedildi:

‘Uluslararası mesele haline gelmiştir’

“Adalet Bakanlığı’nın iktidar yetkilerinin yok dediği tecrit karşısında dünya kamuoyu bu tecridi tartışmaktadır. 29 baroya kayıtlı 775 avukat uluslararası alanda 10-17 Haziran tarihinde avukat ziyaretleri gerçekleştirmek talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapmıştır. Uluslararası alandaki barolardan bahsediyorum. Cevap verilmemiştir. Ardından 14 Ağustos Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları İçin Avrupa Avukatları Birliği öncülüğünde 22 ülkeden 350 avukat görüş için başvuru yapmıştır, Adalet Bakanlığına mektup göndermiştir, cevap verilmemiştir. Son olarak Fas, Filistin, Kürdistan Bölgesi, Irak, Lübnan, Mısır, Kuzey ve Doğu Suriye ve Ürdün’den 756 avukatın Adalet Bakanlığına görüş için başvuru yaptığını biliyoruz, cevap verilmemiştir. Yani dünyada 30’un üzerinde ülkeden 2 binin üzerinden avukat İmralı ile görüşme yapabilmek için başvuru yapmıştır, cevap verilmemiştir. Mesele, uluslararası mesele haline gelmiştir.

‘Ayrıcalık değil hukuk istiyoruz’

Sayın Öcalan ayrıcalık istememektedir. Öcalan ‘ayrıcalık değil hukuk istiyorum’ demiştir. ‘Bizler de Adalet Bakanlığına ve iktidar yetkililerine yaptığımız her başvuruda ayrıcalık değil hukuk istiyoruz. Hukukun uygulanmasını ve hukukun sıfır noktasında çıkarılmasını istiyoruz. 32 gün sonra Adalet Nöbeti’ni sonlandırıyoruz. 6 Şubat tarihinden itibaren Yüksekova ve Kızıltepe’den başlayacak şekilde iki koldan ‘Çözüm için İmralı’ya Yürüyoruz’ yürüyüşü ve etkinliklerini başlatacağız. Çünkü bu hukuk dışı durumun bir an evvel sona ermesi ve görüşmelerin yapılması gerekiyor. Bakanlığa bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Hukukun işlemesini sağlayın. Yapılan başvurulara cevap verin.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu