H.Merkezi: Sur’un Alipaşa Mahallesi’nde polis eşliğinde yeniden başlayan yıkıma karşı direniş sürüyor. Tarihi Sur TC tarafından yıkılırken şimdi de halk zorla tahliye ediliyor. Halk ise bu gün gelen polise yaşam alanını terk etmeyerek direniyor.
Önemli bir bölümü özel savaş politikalarıyla yıkılan Sur’un halen yerleşim alanı olan Lalabey ve Alipaşa mahalleleri için hızla “acele yıkım” kararı çıkarılmıştı. Bu kararın hemen ardından Mayıs ayında yıkım işlemleri başlamış, o tarihte polis eşliğinde mahalleye giren yıkım ekipleri halkın tepkisiyle karşılaşmıştı. Karardan sonra halkın bir kısmı mahalleleri boşaltsa da önemli bir kısmıysa ısrarla “burada kalacağız” demişti. Yıkımı reddedip, evlerinde kalan aileler o günden bu yana elektrik ve su kesintileriyle cezalandırılıp, evlerini terke zorlanmışlardı.
Yaklaşık 35 bin insanın yaşadığının düşünüldüğü bu mahalleler bugün bir kez daha polis eşliğinde yıkımla karşı karşıya kaldı.
Bugün Alipaşa mahallesinde yeniden devreye sokulan yıkımın duyulması üzerine ‘Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun çağrısıyla duruma tepki olarak bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Polis engeliyle karşılanan açıklamaya, HDP milletvekili Sibel Yiğitalp, Feleknas Uca, HDP il Eşbaşkanı Gülşen Özer, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu üyeleri katıldı.
“Yıkım ile tarihin ve medeniyetin yok edilmek isteniyor”
Açıklamada konuşan HDP’li Sibel Yiğitalp, Sur’un 7 bin yıllık bir tarihinin olduğunu ve 36 medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, yıkım ile tarihin ve medeniyetin yok edilmek istendiğini belirtti.
Yiğitalp, 35 bin insanın yaşadığı Sur’da kış koşullarında halkın evlerinde zorla çıkartılmasına tepki göstererek, Sur halkının elektrik ve suları kesilerek zorla göçe zorlandığını ve güvenlik güçlerinin baskısı altında yaşadıklarını kaydetti. Yiğitalp, “20 yıllık yerel yönetimler deneyimlerimizde hiç kimseyi evlerinden zorla çıkartmadık. Kayyumların gelmesiyle insanlar evlerinden zorla çıkartılarak evsiz bırakılıyor. Bu kış koşullarında insanlar nereye gidecek” diye sordu.
Yiğitalp, yıkılan yerlerdeki tarihi taşların nereye götürüldüğünü bilmediklerini söyledi. Sur’un yıkılarak ranta açıldığını ve ihalelerin kime verildiğinin bilinmediğini vurgulayan Yiğitalp, 90’larda da benzer politikaların yaşandığını belirtti.
Açıklamadan sonra evlerini terk etmeyen aileler ziyaret edildi.