Güncel

Sokak Hayvanlarının katledilmek istenmesine birçok ilde tepki

AKP iktidarı, yaklaşık iki aydır gündemde olan sokak hayvanlarının toplatılmasının ve ötenazi adı altında öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

17 maddelik yasa tasarısının açıklanmasıyla birlikte birçok ilde basın açıklamaları düzenlendi.

Adana

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Adana Ekoloji Platformu tarafından “Sokaktayım Yanındayım Direnişi” çerçevesinde düzenlenen nöbet eyleminin ilki gerçekleştirildi. Eylem her gün 18.00’da Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilecek. Konu ile ilgili basın açıklamasını Gamze Aktaş okudu. Aktaş, yasa teklifine gerekçe yapmaya çalışılan biyolojik çeşitliliği koruma, kuduz vakaları, hayvanları koruma gibi süslü lafların arkasında sokak hayvanlarının katledilmesi olduğunu dile getirdi.

AKP hükümetinin 12 Temmuz Cuma günü 72 AKP’li milletvekilinin imzasıyla Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’na sunduğu yasa teklifinin sokakta yaşayan hayvanların yaşamını tehlikeye attığı ifade eden Aktaş, bu teklifin yalanlar üzerine kurulu olduğunu ve hayvanlara yönelik katliamların önünü açtığını dile getirdi.  Aktaş, “2004 yılında kendi çıkardığı kanundaki “kısırlaştır-aşıla-yerine bırak” modelini uygulasa 20 yılda sokaktaki hayvan popülasyonunu pekâlâ kontrol altına alabilecekken bunu yapmayan AKP, şimdi artan hayvan popülasyonundan dem vuruyor ve belediyelere uygulatamadığı kısırlaştırma seferberliğinin faturasını, hayvanlara kesmeye çalışıyor” dedi.

Aktaş, yasa teklifine göre saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan, sahiplenilmesi yasak olan, kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturan, hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalık taşıyan ve biyolojik çeşitliliğe zarar veren tüm hayvanların öldürüleceğini belirtti. Aktaş, bu süslü lafların yasayı meşrulaştırmak için söylendiğini dile getirdi.

Amed

Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği Dağkapı Meydanı’nda düzenlediği açıklama ile yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.  “Kısırlaştır, aşılat, yaşat” ve “Sokağımdaki masuma karışma” pankartlarının açıldığı açıklamada konuşan Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği gönüllüsü Meryem Ercan, “Ey tasarıyı hazırlayanlar, hayvanların öldürülmesi üzerine verdiğiniz bu emeği yıllardır kanunun uygulatılmasına vermiş olsaydınız, bugün sahipsiz hayvan üremesi kontrol altına alınmış olacaktı” dedi. Açıklama, “Yasayı geri çek” sloganıyla son buldu.

İzmir

Sokak hayvanlarına yönelik soykırım anlamına gelen “katliam yasası”na karşı İzmir’de nöbet eylemi başlatıldı. Her gün 20.00’de Kıbrıs Şehitleri Caddesinde yasa geri çekilene dek nöbette olacaklarını duyuran İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları; çocukları, kadınları, LGBTİ+ları, işçileri, emekçileri, göçmenleri katledenlerin, geleceksizliğe sürükleyenlerin; sokakta yaşamaya mahkum edilen, katledilen hayvanların failinin aynı olduğunun altını çizerek, mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırdı

İzmir Yaşam Hakları Savunucuları Platformu adına basın açıklamasını okuyan Cemre Nayir, “Dün Meclise getirilen hayvanlar için katliam ve tecrit yasası geri çekilmesine yönelik başlattığımız nöbet eylemlerinin 1. günündeyiz. Biz hayvan hakları savunucularının söylediği tek şey ‘Kısırlaştır, aşılat ve yerine bırak’. Aslında bunu biz değil devlet söylüyor. 2004 yılında çıkan yasanın dediği şey bu. Hatta bununla da kalınmamış, 5 sene önce mecliste tüm partiler bir araya gelerek komisyon oluşturup yine ayrı şeyde karar kılmışlar. Ama şimdi ‘Toplayacağız, barınaklara hapsedeceğiz, sahiplendireceğiz; hasta engelli, yaşlı olanları öldüreceğiz’ diyorlar. Birde bunun yanı sıra bir ‘imkan’ olarak tanıttıkları ötenaziyi getirmişler. Mevcut yasayı uyguladınız mı? Sokakta sağlıklı güvenle yaşayan hayvan bıraktınız mı? Kısırlaştırma yaptınız mı? Bu yasa tasarısıyla açıktır ki AKP hükümeti ve ortaklarının amacı üzerinden çıkar sağlayamayacağı, aksine onlar için ekstra bütçe ve sorumluluk getiren köpekler üzerinden barınak rantı devşirmeyi amaçlamaktır. Bunu da sosyal medyadaki trollerin oluşturduğu bilimsel dayanağı ve gerçekliği olmayan tamamıyla bilinçli yapılan paylaşımlar desteklemektedir. Bu katliam yasasının meclisten geçmemesi için tüm milletvekillerini hayır oyu kullanmaya ve ses çıkarmaya davet ediyoruz” dedi.

Foça

Foça Hayvanlara Yardım Derneği (HAYAD) Foça Nihat Dirim Meydanı’nda, sokak hayvanlarının katledilmesine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Meclisteki yasa teklifinin geri çekilmesini istediler. Eylemde, “Sokakta Yanındayım”, “6. Madde Geri Çekilsin” ve “Yasa Geri Çekilsin” dövizleri taşındı. Eyleme, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu üyeleri başta olmak  üzere çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Dernek Başkanı Elif Çakır, “2004 yılında dünyaya örnek ve ana hükmü belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması olarak çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu’na rağmen, bugün hala 1389 belediyenin 1200 e yakınında ne bakımevi ne de kısırlaştırma var.” dedi. Kısırlaştırma görevini yapmayan belediyelerin ihmali nedeniyle hayvanların aç sefil yaşam savaşı verirken popülasyonun da arttığını belirten Çakır, hayvan popülasyonu nedeniyle hem vatandaşlar hem de hayvanların mağdur olduğunu söyledi.  Çakır, “İlçelere, beldelere çöplüklere, ormanlara ve otobanlara atmakta, atılan hayvanlar üremeye, böylelikle bu katliam ve üreme döngüsü de devam etmektedir. Bizler hayvan hakları savunucuları, hayvanseverler, sivil toplum örgütleri olarak 20 yıl boyunca, belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması için, görevini yapmayan belediyelere yetkili kurumlarca denetim, idari ve cezai yaptırım gelsin diye mücadele ettik etmeye de devam ediyoruz. Fakat yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunmaya devam eden belediyelere, yetkili kurumlarca ne denetim yapıldı ve ne de cezai bir yaptırım uygulandı.” diye konuştu.

Kayseri

Kayseri Hayvan Hakları Derneği’nin (KayHakDer) çağrısıyla Cumhuriyeti Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın metnini okuyan KayHakDer Basın Sözcüsü Nüket Ünal Rutli “STK’lar, bilim insanları ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kanun teklifi geri çekilmelidir! Mevcut yasanın şimdiye kadar uygulanmamış olması aşikarken; hayvanları hiçbir şekilde can olarak görmeyen, kültürümüzün bir parçası olarak kabul etmeyen yeni düzenlemeleri meclis oylamasına sunmak yerine mevcut yasanın tam anlamıyla uygulanmasını sağlamanızı istiyoruz.” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu