Güncel

Şırnak’ta katledilen Temel’e ilişkin davada üç sanık beraatla tahliye edildi

Şırnak'ta silahlı saldırıda katledilen Temer Temel dosyasının tutuklu üç sanığı için Savcılık, 'Ağırlaştırılmış müebbet' istedi. Mahkeme heyeti ise beraat kararı verip sanıkların tutuklu kaldığı süre için de tazminat verdi.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Setkar köyünde 7 Mayıs 2023’te evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Temer Temel soruşturmasında tutuklu üç kişiye beraat kararı verildi.

Temer Temel’in öldürülmesine ilişkin Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 6 Mart’ta görülen 5’inci duruşmasında tutuklu yargılanan sanık Lezgin Temel, İskender Temel ve Hakkı Temel, savcılığın, “Tasarlayarak kan gütme saikiyle öldürme” suçundan ‘Ağırlaştırılmış müebbet’ cezası istemine karşın mahkeme heyeti tarafından beraat verilerek tahliye edildi.

Beytüşşebap Jandarma Komutanlığının raporu

Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Mart’ta görülen duruşmada, mütalaasını veren iddia makamı, Beytüşşebap İlçe Jandarma Komutanlığının olay yeri raporundaki, “…Maktülün kendi aracından inip evine doğru giderken evinin kapısının önünde ateşli silah saldırısına uğradığı, olay yerinde bulunan kovan, duvar ve ağaca isabet eden mermi çekirdeklerinden sanığın müştekinin evinin hemen yanında bulunan ve metruk halde olan Abdullah Temel’e ait olan evin üstünde bulunan kulübe tarzındaki yerden maktüle doğru ateş ettiğinin belirtildiği, olay yerinde uzun namlulu silahlarda kullanılan 8 adet boş kovan bulunduğu, maktüle ait olduğu değerlendirilen kan izlerine maktüle ait evin kapısının önünde ve kapı açıldıktan sonra hemen evin içinde rastlanıldığının bildirildiği…” ifadelerine dikkat çekti.

Gizli tanığın beyanları

Mütalaada, olay yaşandıktan sonra yapılan kovuşturma sırasında olay hakkında ifade veren gizli tanığın beyanlarına da yer veren Savcılık, gizli tanığın, şu ifadelerine yer verdi:

“…sanık Hakkı Temel’i tanıdığını, sanık Hakkı Temel’in babası olan Nayif Temel’in Bölücü Örgüt tarafından 2006 yılında maktulün öldüğü Hisarkayı köyünden kaçırıldığını, Hakkı Temel’in o tarihten itibaren babasının akıbetini araştırdığını, örgüt tarafından yaklaşık 1 sene önce babasının infaz edildiğini kendisine bildirdiklerini, Hakkı Temel’in o tarihlerde maktulün abisi olan ve bir dönem Beytüşşebap’ta Belediye Başkanlığı yapan Yusuf Temel ile maktul Temer Temel’in örgüte korucular hakkında bilgi verdiğini, babasının infaz edildiğini öğrendiğinde Yusuf Temel’in öldüğünü intikamını Temer Temel’den alacağını, bu konuşmayı son 1 yıl içerisinde Hakkı Temel’in kendisine yaptığını ve Hakkı Temel’in son 1 yıl içerisinde intikamını almak için bölgede silah aradığını bildiğini beyan ettiği…”

Sanıkların olay anı talepleri

Yine dosya kapsamında tutuklu sanıklardan Lezgin Temel ve Hakkı Temel’in olayın yaşadığı gece aralarında geçen telefon konuşmaları, “…maktulün köye girdiği saat olarak kabul edilen 21.28’de sanık Lezgin Temel’in, sanık Hakkı Temel’i telefonla aradığı ancak hattın düşmediği, aramanın ardışık olarak devam ettiği arka arkaya 21.28 ile 21.34 arasında Lezgin Temel’in, Hakkı Temel’i 4 defa aradığı bu aramaların 21.32’de olanın da Lezgin Temel’in Hakkı Temel’e ‘belki birazdan etin olur gelirsin donacağız sonra sabaha’ dediği… 21.33:57’de olan görüşmede ise tekrardan Lezgin Temel’in Hakkı Temel’i arayarak ‘hadi gel gel’ dediği, Hakkı Temel’in de ‘aha ben geliyorum’ şeklinde cevap verdiği…” konuşmalarına yer verildi.

Tape kayıtlarını da dosyaya koyan iddia makamı, sanıklar hakkında ceza isteminde bulundu.

Savcıdan ağırlaştırılmış müebbet talebi

Savcı, dosya kapsamında yapılan tüm tahkikatlar ve elde edilen deliler neticesinde şu gerekçelerle üç sanığın da cezalandırılması istedi:

“… yürütülen soruşturma sonucunda yukarıda açıklanan deliller ışığında sanıkların Nayif Temel’in intikamını almak için son 1 yıl içerisinde plan kurmaya çalıştıkları, bu plan dahilinde silah temin etmeye çalıştıkları, silahı temin ettikten sonra sanık Lezgin Temel’in evinden maktulü gözlemledikleri, olay günü maktulün evde olmadığını fark ettiklerinde oluşturmuş oldukları plan dahilinde karanlık bastıktan sonra İskender Temel’in sanık Lezgin Temel’in evinden çıkarak maktulün evinin yanında bulunan terk edilmiş evin üstündeki kulübeye çıkıp pusuda beklediği, bu esnada Hakkı Temel’in ilçe merkezine gelerek kasıtlı bir şekilde görüntü verip insanların toplu oturduğu kıraathaneye gittiği, Lezgin Temel’in ise kendi evinde maktulün gelişini gözetleyip Hakkı Temel’e kendilerini köyden alması için bilgi aktardığı, maktulün köye girmesiyle Lezgin Temel’in Hakkı Temel’e bilgiyi verdiği, silah sesi geldikten sonra sanık İskender Temel’le buluşup Hakkı Temel’i bekledikleri, Hakkı Temel geldikten sonra arabaya binip maktulün arkasından ilçe merkezine geldikleri ve bu şekilde sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde olay öncesinde, olay sonrasında beraber hareket ederek iştirak halinde üzerlerine atılı ‘Tasarlayarak Kan Gütme Saikiyle Öldürme’ suçunu işledikleri anlaşılmakla, eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu 37/1 maddesi delaletiyle 82/1-a, j, 53/1, 63 maddeleri uyarınca (ağırlaştırılmış müebbet) cezalandırılmalarına, sanıkların hükmen tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur”

Hakim tazminat verdi

Sanıkların ve sanık müdafilerin son savunmalarını alan mahkeme heyeti kararını açıkladı. Sanıklar İskender Temel, Hakkı Temel ve Lezgin Temel’in üzerlerine atılı suçu işlediklerine yönelik somut kararın olmadığını belirten mahkeme heyeti, her 3 sanığın da ayrı ayrı beraatine karar verdi. Mahkeme heyeti, beraat kararı verdiği sanıkların gözaltında ve tutuklu kaldıkları süre için de tazminat hakkı verdi.

Temer Temel’in avukatları dosyayı İstinaf’a taşıyacak.

Ne olmuştu?

7 Mayıs 2023’te Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Setkar köyünde yaşayan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski Belediye Başkanı Yusuf Temel’in kardeşi olan 50 yaşındaki Temer Temel, gece evine gittiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Evinin önünde araçtan indiği sırada silahlı saldırıya uğrayan Temel, olay yerinde öldü.

Öğrenci servisi şoförlüğünü yapan Temer Temel’in katledilmesine ilişkin yapılan soruşturma kapsamında 52 gün boyunca kimse yakalanamadı. Köyün 24 saat boyunca askeri üs noktalarından kameralarla izlenmesine rağmen dosyada bir ilerleme yaşanmazken 52’nci gün Wan’da ikamet eden Hakkı Temel gözaltına alındı. Wan’dan Elkê’ye getirilen ve ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Hakkı Temel, “Tasarlayarak kan gütme saikiyle öldürme” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hakkı Temel’in tutuklanmasından 15 gün sonra ağabeyi İskender Temel’de gözaltına alındıktan sonra aynı suçlamadan dolayı tutuklandı. Son olarak dosyanın 3’üncü tutuklu sanığı Lezgin Temel ise 14 Temmuz’da tutuklanarak cezaevine gönderildi. (MA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu