Kültür&Sanat

Sinemacılar Altın Portakal’ı boykot ediyor!

H. Merkezi: 2014 yılınfa Reyan Tuvi’nin “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” belgeselinin Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışma programından çıkarılarak aleni şekilde sansür uygulanmasının ardından çoğunluğu belgeselci 150’den fazla sinemacı festivali boykot kararı aldı.

Sinemacılar“Bu toplu bir sansürdür!” şeklinde yayımladıkları açıklamada Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin, 2014 yılında Reyan Tuvi’nin “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” belgeselini yarışma programından çıkararak aleni bir sansür uyguladığına ve gelen tepkilere rağmen tavrını değiştirmediği ve bunun üzerine sansüre karşı çıkan belgesel sinemacılar ile jüri üyeleri tarafından festivalin boykot edildiği hatırlatıldı.

 

Belgesellerin siyasi içeriğinden korkuluyor

Festivalin bu seneki tavrına ilişkin ise “Geçen yıl yaşanan sansür ile anılan festival, bu yıl adını Antalya Uluslararası Film Festivali olarak değiştirerek programından Ulusal Belgesel Yarışması’nı çıkardığını açıklamış, böylece geçmişteki skandal hatalarını telafi etmek yerine, belgeselcilere toplu ambargo uygulama kararı almıştır” açıklamasında bulunuldu.

Altın Portakal nereye koşuyor?” diye soran sinemacılar, açıklamalarının devamında “Tepkiler üzerine festivalin yaptığı ‘Belgesel filmlerin ulusal ve uluslararası ana yarışmalara katılabileceği, özel gösterim altında yer alabileceği’ yönündeki açıklama ise bir kandırmacadan ibarettir. Belgesellerin uzun metraj kurmacalarla rekabet ederek Ulusal Yarışmaya seçilebilmesinin zorluğu bir yana ‘özel gösterim’ başlığı altında festival yönetiminin seçeceği bir kaç ‘zararsız’ belgeselin gösterilmesi festivalin belgesellere kucak açtığı anlamına gelmemektedir. Bizim açımızdan bu ambargonun nedeni açık ve nettir: Belgesellerin siyasi içeriğinden korkulması ve yerli belgesellere toplu sansür uygulayarak bu “baş belası”ndan hepten kurtulma hevesidir” ifadelerini kullandı.

“Reyan Tuvi sansürün perde arkasını ilk kez anlattı”

Festivallerin, belgesellerin yegane gösterim olanağı yakalayabildiği, bilhassa Antalya seyircisinin yoğun ilgi gösterdiği, ele aldıkları konular hakkında bir tartışma ortamının yaratılmasına vesile olan kamusal etkinlikler olduğu belirtilen açıklamada “Reyan Tuvi sansürün perde arkasını ilk kez anlattı” denildi.

Sanatçılar açıklamanın devamında şu sözlere yer verdiler: “Tüm zorluklara rağmen her yıl yüzden fazla belgeselin üretildiği bir ülkede, kamusal kaynaklarla gerçekleştirilen festivallerin bu şekilde belgesel sinemayı dışlayarak belgeselcilere kapılarını kapatması, belgesellerin seyirci ile buluşmasını engellemesi kabul edilemez.

 

Bizler biliyoruz ki festivalin bu tutumu, senelerdir muhalif gazetecileri baskılayan, hapislere tıkan, sadece son bir yılda çoğunluğu muhalif ve Kürt haber siteleri olmak üzere toplam 52 bin internet sitesini karartan, dergileri matbaalardan toplatan yasakçı zihniyetin bir devamıdır.

Altın Portakal’da sansüre karşı ortak bildiri

Festival yönetimi söz konusu sansürcü yaklaşımını terk edene kadar Uluslararası Antalya Film Festivali’nin hiç bir etkinliğine katılmayacaklarını bildiren sanatçılar, tüm sinemacı meslektaşlarını dayanışmaya çağırdı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu