İstanbul: İstanbul Tabip Odası ve SES, İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde yaşanan mali kriz nedeniyle sağlık çalışanlarının istifa etmesi ile birlikte birçok servis ve yoğun bakım ünitesinin kapatılmak zorunda kalınmasından dolayı İstanbul Tıp Fakültesi ana kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamalarından önce yapılan konuşmalarda son yıllarda sağlık sisteminde yapılan değişikliklerden dolayı hasta-doktor ilişkisinin, müşteri-ticarethane ilişkisine döndüğü belirtilerek şartların hem sağlık çalışanları hem de hastaları mağdur ettiğinin altı çizildi.
Hastaneler ticarethanelere dönüştürülüyor
Son yasalarla hastanelerin ticarethanelere dönüşmeye başladığını belirten İstanbul Tabip Odası’ndan Prof. Dr. Pınar Saip: “Sağlık bir ekip işidir. Doktor, hemşire, hasta da bunun bir parçasıdır. Sağlıkta dönüşüm programı üniversite hastanelerini ciddi bir mali krizin içine sokmuş ve hizmetlerin aksamasına sebep olmuştur.” Diyerek son aylarda başta hemşireler olmak üzere hastane çalışanlarının ücretlerini alamamasından dolayı istifa ettiklerini ve bundan dolayı hizmetlerin aksadığını kaydetti. Ayrıca borçlar nedeniyle ihalelerin yapılamaması ve tasarruf adı altında yapılan kesintiler sonucunda birçok malzemenin temininde sıkıntılar yaşandığını belirtti. Sağlık çalışanları sık sık “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir” sloganları attılar.
Patronlara ve Sermayeye vergi affı, sağlık çalışanlarına güvencesiz çalışma koşulları!
SES Aksaray Şubesi adına konuşan Hemşire Aynur Gürcan ise İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi çalışanlarının üç aydır maaşlarını alamadığını belirtti. Hali hazırda yoksulluk sınırının altında olan maaşların ne zaman ödeneceğinin belli olmamasından dolayı yüzlerce hemşirenin istifa ettiğini ve bundan dolayı çalışmalarda aksaklıklar yaşandığını söyledi.
Tıp fakültelerinin mali krizde olduğunu belirten Gürcan: “Maaş zammı dönemlerinde bütçe dengeleri, ülke ekonomisinden bahseden ve Yunanistan oluruz diyerek sefalet zammını dayatan hükümet, patronlara gelince vergi affı, teşvikler yapıyor. Sermaye için bunlar yapılırken bizlere kırıntı bile verilmiyor” dedi.
Hastane çalışanlarına ödenmeyen maaşların ödenmesi, yemeklerin kaliteli ve hijyenik olması ve çalışanlara dönük baskı ve mobbing uygulamalarından vazgeçilmesini talep eden Gürcan, talepler yerine getirilene dek eylemlere devam edeceklerinin altını çizdi.