H.Merkezi: Sağlık örgütleri 2016 yılı bütçesine ilişkin yaptıkları açıklama yaptı.
Sağlık örgütleri Meclis Genel Kurulunda kabul edilen 2016 bütçesine ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezinde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında söz alan SES Genel Başkanı Gönül Erden, 2016 yılında Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları için toplam 25 milyar 574 milyon 269 bin TL bütçe ayrıldığını kaydeden Erden, bu rakamın toplam bütçenin ancak yüzde 4’üne denk geldiğini ifade etti. Öte yandan savaş bütçesine ayrılan payın sağlık bütçesinden 37 milyar TL fazla olduğunu belirten Erden, kamu sağlık alanında ticari bir mantığa yaslanan finansman biçimi benimsendiği ve bu nedenle sağlığa ayrılan paradaki artışın olumlu olarak görülemeyeceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bünyesindeki doğrudan sağlık hizmet sunumu için ayrılan bütçenin toplam sağlık bütçesinin ancak yüzde 41,6’sına denk geldiğini kaydeden Erden, “Buna göre kamunun kişi başına sağlık harcaması 133,1 TL ile sınırlıdır. Benzer biçimde koruyucu sağlık hizmetlerinden sorumlu bir kurum olan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu da kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerine 6 milyar 919 milyon 126 TL’lik bütçeye sahiptir ve Sağlık Bakanı koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan bütçenin yüzde 22 arttığını vurgulasa da bir yıl boyunca kişi başına yalnızca 86,8 harcanabilecektir. Hükümetin 2016 yıllık planında, sosyal güvenlik başta olmak üzere kamu hizmetlerinin finansmanının kaynağının artık devlet bütçesi değil, bu hizmetleri talep edenlerin yaptıkları ödemeler olacağı vurgulanmıştır” dedi.
Erden, TÜİK’in 2014 yılı araştırmasına göre hane halkı tarafından yapılan cepten sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payının 2013 yılında yüzde 16,8 iken, 2014 yılında yüzde 17,8 yükseldiğini aktardı. Cepten sağlık harcamalarının 2016 yılında yüzde 20’yi bulacağını söyleyen Erden, sağlık harcamalarının bütçeden karşılanmaması, hizmet için cepten ödeme yapılmak zorunda olmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.