Kültür&Sanat

Sabahattin Ali’nin 65. Ölüm Yıldönümü vesilesiyle…

İzmir: Ünlü şiar ve yazar Sabahattin Ali’nin ölümünün 65. yılındayız. Maruz kaldığı siyasal baskılardan kaynaklı Bulgaristan’a kaçarken sınırda kılavuzu Ali Ertekin tarafından tarafından öldürülen yazar; aynı zamanda “kuyucaklı yusuf, … gibi eserlerin de sahibiydi.

Gençlik yıllarında farkı illerde öğretmenlik yaparak geçiren yazar; ilk olarak 1932 yılında Konya’da Mustafa Kemal’i eleştiren bir şiir okuduğu için siyasi baskılarla karşı karşıya kaldı ve tutuklandı.

Daha sonra ise; “içimizdeki şeytan” isimli romanı ile milliyetçi-faşist kesimlerin tepkisine maruz kalan yazar, Nihal Atsız ile ilgili yazdığı yazılarla ilgili olarak da bakanlı tarafından görevinden alındı.

Bunun üzerine İstanbul’da gazetecilik yapmaya başlayan Sabahattin Ali,

fıkra yazdığı La Turquie ve Yeni Dünya gazeteleri, Tan olayları sırasında tahrip edilince işsiz kaldı, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz’la Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa gibi siyasal mizah dergilerini çıkardı. Bu dergiler de kapatılıp, yazılar ve yazarları hakkında kovuşturmalar açılınca Sabahattin Ali dergilerde çıkan yazılarından dolayı üç ay hapis yattı.

Bir başka davadan kaynaklı da Paşakapısı Hapishanesi’nde üç ay tutuklu kalan yazar; tek parti yönetiminin baskılarından kaynaklı olarak yurt dışına çıkmak istedi. Yasal yollarla çıkamayınca da 2 Nisan 1948’de bir kaçakçı ile anlaşarak geçmek istedi. Ali Ertekin aslı kaçakçı tarafından yolda öldürülen Yazar ile ilgili olarak, işkence sonucu öldürüldüğüne dair de şaibeler bulunmakta.

28 Aralık 1948’de tutuklanan Ertekin, Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Yaptırımı 18-24 yıl olan adam öldürme suçundan, 15 Ekim 1950’de “milli hisleri tahrik” gerekçesiyle cezası indirilerek 4 yıla hüküm giydi ancak birkaç hafta sonra ilan edilen af sayesinde hapisten çıktı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu