H. Merkezi: Her kadın muhtarın, bir sonraki seçimde birçok kadın adayını cesaretlendirdiğini belirten Pekin, kadınların yerel yönetimlerin her kademesinde yerlerini alması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de siyasi partiler, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlere hazırlanırken, en büyük yarışlar mahalle ve köy muhtarları arasında yaşanıyor.
Türkiye Muhtarlar Derneği’nin verilerine göre 31 bin 963 mahalle, 18 bin 329 köy olmak üzere toplam 50 bin 292 muhtarın bulunduğu Türkiye’de, kadın muhtarların sayısı erkek muhtarlara oranla oldukça düşük. 2009 seçimleri sonrasında 412 kadın muhtar görev yaparken, 2014 yerel seçimlerinde seçilen 623 mahalle ve 51 köy olmak üzere toplam 674 kadın muhtar görevini sürdürüyor. 2014 yerel seçimlerinde bir önceki döneme oranla kadın muhtarların sayısı yüzde 40.2 artışla, ancak genel muhtar sayısının yüzde 1.3’ünü oluşturabildi.
“8 ilde kadın muhtar yok”
Türkiye’de toplam 73 ilde kadın muhtar bulunurken, Adıyaman, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Muş, Batman, Şırnak, Sinop illerinde kadın muhtar bulunmuyor. En fazla kadın muhtarın bulunduğu il İstanbul olurken, Dersim’de ise toplam 6 kadın muhtar görev yapıyor.
Dersim’in Pülümür ilçesi Akdik köyünde 2014’teki yerel seçimde muhtarlığı kazanan Perihan Pekin (49) de Türkiye’deki 674 kadın muhtardan sadece biri. Aynı zamanda Pülümür ilçesinin ilk kadın muhtarı olan Pekin, köylüler ve özelikle de kadınların talebi üzerinde 2019 seçimlerinde tekrar muhtar adayı. 7 Haneli Akdik köyünün muhtarı olan Pekin’in 2014 seçimlerinden sonra köyün su, elektrik, yol gibi sorunlarını giderdi. 2019 yerel seçimlerinde yeniden muhtar seçilmesi durumunda köyünde hayvancılık ve tarımı geliştirmeyi hedefliyor.
“Bir kadının önerisi başka kadınlara ilham kaynağı oldu”
Yaklaşık 11 yıldır hayvancılık ve arıcılık yapan Pekin’i köyünde ziyaret ederek, muhtarlık sürecince yaşadıklarını, şu anda yapmak istedikleri ve Türkiye’de kadınların muhtarlık seçimlerinde nasıl eşit temsiliyeti sağlayabilecekleri üzerine konuştuk. Pekin, 2014’de yeğeninin önerisi ile muhtar adaylığı için başvurduğunu söyleyerek, “Yeğenimin önerisi kafama yattı. Daha sonra kendime neden yapmayayım dedim. Erkekten geri kalır yanım yok. Her iş elimden geliyor diyerek aday başvurusunda bulundum” dedi.
“Muhtar olarak en büyük cevabı verdim”
Pekin, 2014’de muhtarlık adaylığını açıkladığında, “‘Köye kadın muhtar mı olacak? Nasıl yapabilir? Yapamaz? Hata istemiyoruz” gibi birçok tepki ile karşı karşıya kaldığını anlatarak, “Tabi ben bu söylemelere karşı kulaklarımı tıkayıp. Muhtar olarak en büyük cevabı verdim” dedi.
“Yerel yönetimlerin her kademesine aday olmalıyız”
O dönemde “neden kadınlar muhtarlık yapmasınlar” diyerek yaşananlar karşısında daha da hırslandığını belirten Pekin, “Ayrıca sadece muhtarlık değil, kadınlar her yerde her anlamda başarılı oluyorlar. Bir kadın ot da biçer, milletvekili, belediye başkanı, muhtar da olabilir. Hayatın her alanındayız, her işi yapıyoruz. Kadınlar yeter ki istesinler, kendilerini ezdirmesinler. Biz sustukça arka plana atılıyoruz. Bu da bizim hatamız. Kadınlar susmamalı. Mücadele edip hakkını savunmalı” diye konuştu.
“Bir kadının adımı binlercesine cesaret oluyor”
2019 yerel seçimlerinde özelikle Dersim’de kadın muhtar adaylarının arttığına dikkat çeken Pekin, “Her kadın muhtar, bir sonraki seçimde birçok kadın adayını cesaretlendiriyor. Yerel yönetimlerin her kademesinde kadınlar eşit temsiliyet ile yerlerini almalılar. Çünkü kadınlar her şeyin en güzelini layıkıyla yapıyorlar. Kadınlar iki kere düşünerek bir şeyi yapar. Emeğin hakkıyla yapan da kadınlardır” diye konuştu.
‘Kadınların talebi üzerine yeniden adayım”
Pekin, tekrardan aday olmasının özelikle kadınlar ve yaşlıların talebi üzerinde olduğunu söyleyerek, henüz muhtar olmadan köyün elektrik, su, yol gibi sıkıntılarını dilekçelerle ilçe kaymakamlığına bildirdiğini, muhtar seçilinceye kadar hepsinin tamamlandığını belirtti. Köyün hala su anlamında yetersizliğinin olduğunu söyleyen Pekin, bazı sıkıntıların olduğunu, ancak onları da gidermek için çabaladığını kaydetti.
Pekin, 2019 yerel seçimlerde tekrardan muhtar seçilmesi halinde özelikle köylerde hayvancılık ve tarımın yapılması yönünde teşvik amaçlı projelerinin olduğunu söyledi. Pekin, “Köylerimizde o kadar çok arazi var ki, hiç birinden verim alamıyoruz. Topraklarımız gerçekten hayvancılığa ve tarıma çok elverişli. Doğamızda her şey yetişir. Gençlerin toprakla uğraşmasını istiyorum. Toprakla uğraşmak gerçekten çok güzel, haz veriyor. İnsan psikolojisi için de çok iyidir. Ancak gençlerimiz köyleri istemiyor. Özelikle gençler tarım ve hayvancılığa yönlendirilmeli. Köy muhtarlarının bu projelere yoğunluk vermesi gerekir. Köylerimizden başlayarak, ülkeyi kalkındırırız” dedi.
Kaynak: MA