EmekGüncel

ÖZEL HABER | “Sağlık Bakanlığı hayal aleminde” aile hekimleri direnişte! (Video)

Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ni protesto etmek için bir kez daha iş bıraktı.

18 sağlık meslek örgütü, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için iş bırakarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Daha önce de sağlık çalışanları ve hekimler 5-6-7 Kasım ve 2-6 Aralık tarihlerinde iş bırakma eylemleri gerçekleştirmişti. 3. iş bırakma eyleminde de “aile hekimliği eziyet yönetmeliği” diye isimlendirdikleri yönetmeliğe karşı kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini belirttiler.

“Bakan İstifa” sloganlarıyla alana gelen kalabalık adına basın açıklamasını gerçekleştiren İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç, Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğine dair şu ifadeleri kaydetti:

“Dünyanın neresinde görülmüş hasta memnuniyetine göre hekime, hemşireye ödeme verildiği? Nereden uydurdunuz bu mantıksız maddeleri? Yönetmeliğin uygulamaya girdiği Kasım ayı maaşlarımızda Sağlık Bakanlığı kendi çıkardığı yönetmeliği uygulamaya cesaret edemeyerek, yönetmeliğe aykırı olarak bizlere fazla ödeme yapmıştır. Hastane başvurusu ek ödeme maddesi şartlar sağlanmamasına rağmen herkese tam olarak verilerek devlet milyonlarca lira zarara uğratılmıştır. Bakanlık keyfi uygulamalar yaparak bizim eylemlerimizi zayıflatma derdine düşmüştür.”

Uluç, açıklamada Sağlık Bakanlığı’na bazı sorular yöneltti:

• 6 ayda bir aile hekimine başvurmayan vatandaştan dolayı hekimin, hemşirenin parasını kesmeyi hangi mantıkla açıklıyorsunuz?

• 18 yaşında sağlıklı bir erkek vatandaşın 6 ayda bir aile hekimine hangi bilimsel gereklilikle başvurması gerektiğini çıkıp bize açıklamak zorundasınız!

Uluç’un konuşması, açıklamaya katılan kitle tarafından sıklıkla, “Sağlıkta performans ölüm getirir”, “Bak Memişoğlu, Duy Memişoğlu, Gör Memişoğlu, Git Memişoğlu!”, “Yaşamak, Yaşatmak İstiyoruz!” ve “Susma Haykır! Eziyete Hayır!” sloganları ile kesildi.

Uluç, Sağlık Bakanlığı’na yönetmelikte hekimleri ve sağlık çalışanlarını zor durumda bırakan maddeleri geri çekme çağrısı yaparken, ebe ve hemşirelere yönelik teşviklerin az olduğuna değinerek “adil bir dağılım sağlanması gerektiği” vurgusu yaptı.

Hekimler ve sağlık çalışanlarının, Bakanlık’tan yönetmeliği geri çekmesini ve düzeltmesini talep ettiği maddeler:

• 6 ayda gelemeyen hastadan dolayı ücret kesintisi maddesi,

• HYP ile ilgili negatif performans maddesi,

• Yazılan ilaca göre ödeme verilmesi maddesi,

• Hastaları müşteri gibi görerek memnuniyete göre ödeme verilmesi maddesi,

• Sözleşme yenilememizi birçok şarta bağlayan hukuksuz yönetmelik maddeleri geri çekilmelidir.

• Kronik hastalık izlemlerinde asgari %40 yapılması maddesi, hekim başına düşen nüfusun 2500’e düştükten sonra başlamak üzere izlemlerin yapıldığı oranda ek ödeme verilmesi şeklinde tekrar güncellenmelidir.

• Teşvik ödemelerinde sadece hekimin poliklinik sayısına endeksli teşvik oranı güncellenmiş ve 5 kaleme ayrılmıştır. Ancak, hekime verilen toplam teşvik tutarının yalnızca 13’te biri ebe ve hemşire arkadaşlara reva görülmüştür. Bu adaletsiz paylaşımın düzeltilmesi ve teşvik ödemelerinde adil bir dağılım sağlanması gerekmektedir.

• ASM’lerde çalışan ebe ve hemşire meslektaşlarımıza “eleman” veya “çalışan” unvanları yerine, mesleki yeterliliği ve saygınlığı ifade eden “Aile Sağlığı Hemşiresi/Ebesi” unvanı kullanılmalıdır.

• Bizlere yatırılan aylık ücretin tamamının emekliliğe yansıyacağı düzenleme yapılmalıdır.

Uluç açıklamayı, Bakanlığın düzenlemeye gitmediği sürece iş bırakmaya devam edecekleri sözleriyle bitirdi:

“Çıkardığınız her yönetmeliğin mantıklı ve uygulanabilir olamayacağını artık idrak etmeniz gerekmektedir. İşi yapan bizlerin tepkisini yok sayarak yönetmeliği bize uygulatabileceğinizi mi sanıyorsunuz hâlâ? Maaş kesme ve sözleşme feshi tehditleriyle bize bu yönetmeliği kabullendirebileceğinizi mi zannediyorsunuz? Bu hayal âlemindeyseniz uyanmanız için biz daha çok iş bırakacağız, haberiniz olsun!”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu