Dünya

Nürnberg’de uluslararası sempozyum gerçekleştirildi

Nürnberg: Nürnberg 20 Şubat 2016  Cumartesi günü başarılı ve tarihsel anlamı olan önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

ATİK aktivistlerine yönelik yargılama örneğinden hareketle, “Politik İktidar Hukuku Eleştirisi İçin Uluslararası Sempozyum” adıyla düzenlenen  sempozyum Almanya’daki “129a ve 129b maddelerindeki siyasi cezalandırma hukukuna karşı” ve “Siyasal iktidar baskılarına karşı uluslararası direniş hakkını savunmak için” başlıklarıyla 20 Şubat tarihinde Nürnberg kentinde gerçekleştirildi.

Uluslararası Sempozyum etkinliğinin çağrıcısı kurumlar olan İAPL (Halkların Avukatları Uluslararası Birliği), AZADÎ e.V (Kürt Hukuki Yardımlaşma Derneği), MAF-DAD e.V. (Uluslararası Hak ve Demokrasi Derneği) ve Kızıl Yardım örgütünün çağrısı ve ATİK in desteğiyle organize edilen sempozyuma 200 civarında insan katılarak ilgi gösterdi.
Sempozyum, düzenleyen kurumların tanıtımıyla başladı. Yapılan konuşmalar Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak anında/smültan yapılan  tercümelerle dinleyicilere sunuldu.
Programda ilk konuşmayı İAPL başkanı Prof. Dr. Julio da Silveria MOREİRA yaptı. Moreira, ukuksuzluğa uğrayan ATİK tutsaklarına selam yollayarak, “Latin Amerika`da Direniş Hakkı ve Hukuk” başlığı altındaki sunumunu gerçekleştirdi.
Düzenlenen “Uluslararası Sempozyum”da, birinci forumda katılımcılardan araştırmacı-yazar Haluk Gerger’in de katılımcı olarak deklere edildiği, ancak yaşadığı rahatsızlıktan kaynaklı katılım sağlayamadığı bildirilen etkinlik, Hessen Rosa Lüksemburg Vakfı temsilcisi Murat Çakır moderatörlüğünde gerçekleşti. Foruma, Avukat ve İnsan Hakları savunucuları Ercan Kanar ve Eren Keskin konuşmacı olarak katıldılar.

Hukukta düşman kavramı

Av. Ercan Kanar; AKP sürecinde Ortadoğu ve Türkiye’de politik gelişmeler, Türkiye’de yurtseverlere ve sosyalistlere karşı siyasi iktidar hukuku ve infaz uygulamaları başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi
Av. Eren Keskin ise; geçmişten günümüze Türkiye’de insan hakları ihlalleri başlığı altında sunumunu gerçekleştirdi.
Açılım Hukuk Bürosu’ndan Av. Kemal Toraman ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu’ndan Av. Özlem Gümüştaş ise konuşmacı olarak katkı sağladılar.
Avukat Kanar, özellikle Türkiye’de şu anda dost denen kavramın olmadığına vurgu yaparak, uygulanan düşman yaratma politikasının geçmişini ve bugün hukukta bunun nasıl vukuu bulduğunu anlattı. Özellikle “gizli tanık”, “uzaktan mahkeme” gibi uygulamaların bugün hukuksuzluğu arttırdığını belirten Kanar, ayrıca hukukta artık resmen “düşman” kavramı olduğunu ve bu düşmanın da sanık sandalyesinde oturanların olduğunu, bundan kaynaklı da Türkiye’de bugün muhalif yapıdaki “sanık” olanların hepsinin itiraz ve yeniden yargılama haklarının gasp edildiğini söyledi.
Avukat Keskin; devletin bugün uyguladığı katliamlarda özellikle bir “meşrulaştırma” eğilimi geliştirdiğini, savaşı ve uyguladığı zulmü özelde de kadın vücudunda simgeleştirdiğini belirtti. Ayrıca bugün yargıda avukatların “sanık” olarak görüldüğünü belirten Keskin, geçmişte avukatların en azından biraz güvende olduğunu söylerken 12771506 1254362857912790 7789507909717503878 obugün ise avukatların doğrudan hedef alındığını söyledi.

2.Oturum:

ATİK’in katkılarıyla düzenlenen Sempozyuma, verilen aranın ardından, ikinci bölümüyle devam edildi.
İkinci bölüm, avukat Britta EDER moderatörlüğünde, aşağıdaki konu başlıkları altında, Alman avukatların sunumlarıyla gerçekleşti.
Avukat Frank JAZENSKİ- Gelsenkirchen: ATİK aktivistlerine yönelik yargılamanın siyasal ve hukuksal analizini, Dr. Peer STOLLE; Araştırmacı Avukat-Berlin: Almanya ve Avrupa’da “anti-terör” yasaları üzerinden (özellikle yaşama, yürütme ve yargı üzerinden), demokrasi aşınmasını, Stephan KUHN, Müslüm ELMA’nın avukatı-Frankfurt/Main: Alman Ceza Hukuku 129a ve 129b maddelerine bağlı verilen yargı kararlarının ve siyasal takibatların eleştirel analizlerini yaptılar.

3. Oturum:
Demokrasi ve Uluslararası Hukuk Derneği (MAF-DAD) Başkanı Avukat Heike GEİSVEİD’ın moderatörlüğünde, şu temalar üzerinde sunumlar yapıldı.
Dr.Elmar Millich, Kürt Hukuku Yardımlaşma Derneği (AZADI)-Köln Başkanı: Kürt özgürlük mücadelesi aktivistlerine karşı, Alman ceza hukuku (129 b) kapsamındaki baskıcı uygulamalar;
Süleyman GÜRCAN, ATiK-Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi (ATiK-UPOTUDAK); Devrimcilere yönelik hukuksuz uygulamalar ve enternasyonal dayanışma,
DSC 0163 300x199Henning v. STOLZTZENBERG, Kızıl Yardım Federal Yönetim Kurulu Üyesi: Almanya’da Politik Sol Akımlara Karşı Sürdürülen Baskıcı Uygulamalar,
Marcel BOSONNET, Mehmet Yeşilçalı’nın Avukatı-Zürih: Mehmet Yeşilçalı’nın İsviçre’den Almanya’ya iadesine dair süren dava ve süreç,
Saleh MAMON, öğretmen, örgütlenmelerin kriminalize edilmesine karşı kampanya (CAMPACC) sözcüsü: İngiltere`de politik örgütlerin kriminalize edilmesini değerlendiren konuşmalar gerçekleştirdiler
Saat 10.00 da başlayan ve saat 20.00 civarında sonlanan, 3 Oturum şeklinde gerçekleştirilen sunumlar, katılımcı kitle tarafından ilgiyle dinlenildi.
Sempozyumun sonunda, yapılan tartışma ve değerlendirmeleri içeren katılımcı kurum ve kişilerin katkı, öneri ve eleştirileriyle biçimlenen bir sonuç deklarasyonu yayınlandı. Sonuç deklarasyonunun kamuoyuna, basına ve medyaya organizatör komite tarafından iletileceği duyuruldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu