Nisan Yayımcılık’tan daha önce birçok kitabı çıkan araştırmacı yazar Cafer Demir, son kitabı “Kırk Başlık Altında Cumhuriyetin Kırk Yılı (1938-1978) isimli çalışmada, Mustafa Kemal’in ölümünden 1978’e kadar geçen kırk yıllık sürede öne çıkan siyasi-politik ve toplumsal gelişmelere mercek tutuyor. Cafer Demir’in eseri, Türkiye’nin kırk yıllık bir döneminin çarpıcı gelişmelerinden kesitler sunuyor.
Yazar birçok yerde, Türk Devlet yetkililerinin konuşmalarına, açıklamalarına ve meclis kayıtlarına doğrudan yer vererek okurlara ve diğer araştırmacılara kaynakları sunarak gerçekçiliğe ışık tutuyor. Başka bir açıdan Türk devlet sözcülerinin faşizan, ırkçı, yağmacı zihniyetinin dillerine ne kadar berrak bir şekilde yansıdığını da gösteriyor.
Ferhat Ali’nin “Stalin Sonrası Sovyetler” isimli eseri ise Sovyetler Birliği’ndeki restorasyon sürecini (sosyalizmden kapitalizme geri dönüş süreci) Kruşçev, Brejnev, Andropov, Çernenko ve Gorbaçov dönemlerindeki iktisadi alt-üst oluş üzerinden ele alan ve ilk kez yayımlanan yeni iki bölümü içeriyor.
Bu çalışmada Kruşçev’le başlayıp Yeltsin’le son bulan Stalin-sonrası ilkesel yön değişikliği, sosyalizmin tuğlalarının tek tek yerinden nasıl edildiği, eski kabuğun yeni kapitalist içerikle nasıl doldurulduğu ve en sonunda bu kabuğun da atılarak modern revizyonizmin klasik kapitalizme nasıl evirildiğinin bir analizi yapılıyor.
Kitapları yakın zamanda Nisan Yayımcılık bürolarından ve kitapevlerinden ulaşabilirsiniz.