DünyaGüncel

Nepal Devrimci Komünist Partisi’nden Mao Günü’nde açıklama

Nepal Devrimci Komünist Partisi tarafından Mao Günü'nde yapılan bir açıklamada, "Yukarıda sıralanan katkılar sayesinde Marksizm-Leninizm, Marksizm-Leninizm-Maoizm'e dönüşmüş ve dünya işçi sınıfı ve ezilen halklarının kurtuluş yolu daha parlak hale gelmiştir"

Nepal Devrimci Komünist Partisi, yaptığı açıklama, “Dünyanın işçileri ve ezilen halkları ve onları temsil eden proleter öncü komünist partiler, tıpkı 5 Mayıs’ta Marx’ı ve 22 Nisan’da Lenin’i andıkları gibi, her yıl 26 Aralık’ta Mao Tsetung’u anmaktadırlar. Mao Tsetung, aşağıdaki nedenlerle dünyanın emekçi ve ezilen halklarının ve onları temsil eden devrimci komünist partilerin zihninde unutulmaz hale gelmiştir:

Mao, iki korkunç dağ olan feodalizm ve emperyalizmin sömürü ve baskısı altında ezilen on milyonlarca Çin halkını, kendi önderliğinde 25 yıl boyunca şiddetli bir halk savaşı yürüten ÇKP’nin yeni bir demokratik devrimi gerçekleştirmesinin ardından özgürleştirdi. Ve orada da durmadı. Parti içinde Kruşçev’in modern revizyonizmine ve neo-revizyonizme karşı verdiği iki çizgi mücadelesinden zaferle çıktı ve 1956-58 yılları arasında bilimsel sosyalist devrimi gerçekleştirdi.

Buna rağmen, dünya komünist hareketi ve Çin komünist hareketindeki dünya görüşü sorunu o zamana kadar tam olarak çözülememişti. Dünya görüşü sorununu çözmek için 1966’dan 1976’ya kadar proletarya diktatörlüğü altında Büyük Proleter Kültür Devrimini gerçekleştirdi. Bu sadece Çin’deki değil, tüm dünyadaki komünist partilere yol gösterdi ve böylece komünizme giden yol netleşti.

Felsefeyi bilgi teorisi olarak tanımlamıştır. ‘Pratik Üzerine’ adlı felsefi çalışmasında, pratik ve teorinin, yani madde ve bilincin birbirini dönüştürdüğünü ve spiral olarak yukarı ve yukarı doğru geliştiğini söylediği diyalektik materyalist epistemoloji teorisini formüle etti. Ayrıca Lenin’in geliştirmeye zaman bulamadığı materyalist felsefenin metodolojisini, diyalektiği geliştirdi. Diyalektiğin üç yasasını tek bir ‘çelişki yasası’ olarak sentezledi ve geliştirdi. Liu Shaoqi’nin ‘iki bir araya gelir’ diyen sınıf işbirlikçi felsefesini çürüttü ve ‘bir ikiye bölünür’ diyen sınıf mücadelesi felsefesini geliştirdi” şeklinde başladı.

Açıklamada, “Ekonomi politikte, Çin toplumundaki sınıfları analiz ederek Çin halkının düşmanları ve dostlarını birbirinden ayırdı ve tarıma dayalı yarı-feodal ve yarı-sömürge sosyo-ekonomik koşullara sahip ülkelerde komprador ve bürokratik kapitalizme karşı ulusal sermayeyi geliştirerek bilimsel sosyalist devrime doğru ilerlemenin teorisini formüle etti.

Liu Shaoqi ve Deng Xiaoping’in yeni demokrasiden sosyalizme geçişi engelleyen ‘ileri sosyal sistem ve geri ekonomi’, ‘kedi ister kırmızı ister beyaz olsun, işi fare yakalamaktır’ ve ‘üretimi artırmak’ gibi revizyonist teorilerinin yanlış olduğunu kanıtladı ve bunun yerine ‘devrimi kavra ve üretimi teşvik et’ teorisini formüle etti. Kooperatif ve komün sistemini, büyük işletmelerin tekdüze sloganlarının aksine, küçük tarımsal endüstriler ve büyük endüstrilerden oluşan iki sütunlu ekonomi politikasıyla birlikte Çin ekonomisinin temeli haline getirdi.

Bilimsel sosyalizm alanındaki önemli katkıları arasında yeni demokratik devrim, devrim için parti, ordu ve cephenin üç sihirli silahı; uzun süreli halk savaşının askeri çizgisi, üs bölgeleri kavramı; yüzlerce çiçeğin açmasına izin veren geniş demokrasinin geliştirilmesi; ve proletarya diktatörlüğü altında devam eden devrim, yani Büyük Proleter Kültür Devrimi yer almaktadır.

Yukarıda sıralanan katkılar sayesinde Marksizm-Leninizm, Marksizm-Leninizm-Maoizm’e dönüşmüş ve dünya işçi sınıfı ve ezilen halklarının kurtuluş yolu daha parlak hale gelmiştir.

Nepal Devrimci Komünist Partisi, 132. Mao Günü vesilesiyle, onun yukarıda belirtilen evrensel katkılarını uygulamaya kararlı olarak, günümüzün ultra-tekelci ve ultra-merkeziyetçi kapitalist emperyalizmine ve onun destekçileri olan komprador ve bürokratik kapitalizme ve feodalizmin kalıntılarına karşı sürekli mücadele etmeye kararlıdır, onları stratejik ve taktiksel olarak gerçek kaplanlar olarak görür, Filistin ve Ukrayna gibi ülkelerde haksız savaşlardan muzdarip halklarla dayanışmayı ifade eder, proleter enternasyonalizmini benimser ve Nepal’de Marksist-Leninist-Maoist ilkeler rehberliğinde yeni bir demokratik devrimin eşiğini aşarak bilimsel sosyalizme ulaşmayı taahhüt eder”

Kaynak: https://www.tkpml.com/nepal-devrimci-komunist-partisi-mao-gununde-basin-aciklamasi/?swcfpc=1

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu