Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, SES Mersin Şubesi ve Mersin Aile Hekimleri Derneği üyeleri ortak bir basın açıklaması yaparak, Sağlık Bakanlığının pandemi koşullarında canları pahasına çalışan sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığını vermediğini belirterek, özlük ve ekonomik haklarını gasbettiğini vurguladı.
Evrensel’in haberine göre, Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Ses Mersin Şubesi ve Mersin Aile Hekimleri Derneği üyeleri, 5 Ağustos 2020 günü saat 18:00’de Özgür Çocuk Parkı’nda, ortak bir basın açıklaması yaptı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’de bulunarak sağlıkçılara destek sundu. “Alkışlar 3 gün, ölümler sürekli” pankartının açıldığı basın açıklamasında, Mersin Tabip Odası adına Dr. Mehmet Antmen konuştu.
Antmen, İktidar ve Sağlık Bakanlığı’nın hızlıca devreye soktuğu normalleşme sürecinde vakaların arttığını, pandeminin kontrolden çıkma noktasına geldiğini söyledi. Bu yanlış uygulamalar sonucu 26’sı doktor olmak üzere 52 sağlık çalışanının yaşamını kaybettiğini vurguladı.
Antmen, “Pandemi süresinde üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeler, tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmesi gerekirken, bu ödeme çok adaletsiz bir şekilde gerçekleşmiştir. Tıp Fakültesinde, Şehir Hastanesinde ve Toros Devlet Hastanesinde Haziran ayı için söz verilen ödemeler çok düşük miktarlarda yapılırken, aile Sağlığı Merkezlerinde pandemi nedeniyle yapılacağı söylenen ek ödemeler söz verildiği halde yapılmamıştır” dedi.
Döner Sermaye ve Performans sisteminin iflas ettiğini, bu işin ceremesini sağlık çalışanlarının çekmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Antmen, Sağlık Bakanlığı’ndan acil karşılanmasını istedikleri taleplerini şöyle sıraladı:
- Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı), sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçilerin ve geçmiş çalışma sürelerini kapsayacak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir.
- Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmelidir.
- Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tazmini için “mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık” olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhâl yapılmalıdır.
- Tüm hastaneler ve Aile Sağlığı Merkezleri 1. Basamaktan itibaren tamamen ücretsiz olmalı, kamusal hizmet verilmeli, giderleri genel bütçeden karşılanmalıdır.
- En düşük temel ücret yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmelidir. Döner Sermaye ve Performans gibi çalışanlar arasında adaletsizliklere ve iş barışını bozmaya neden olan ödemeler yerine, emekliliğe yansıyacak temel ücretlendirme esas alınmalıdır.
- Acilen ihtiyacı karşılayacak kadar sağlık emekçisi ataması yapılmalı, yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli olmalıdır. Yorulan ve yıpranan çalışanlara uygun sürelerde dinlenebilme olanağı sağlanmalıdır.”
Antmen, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, sağlık Müdürlüğü ve hastane yönetimlerinin de taleplerine kulak verip, duymalarını, sorunlarına acilen çözüm üretmelerini vurgulayarak, aksi taktirde sağlık emekçileri olarak mücadeleyi daha da yükselteceklerini belirtti.