İzmir Tire ilçesi Büyükkale ve Küçükkale köyleri yakınındaki Kartal Dağı’nda işletilmek istenen mermer ocağı ile ilgili ÇED toplantısı öncesi köylüler “köye madencilerin girmesi yasaktır” pankartı astılar.
Küçükkale köyünde 26 Ekim Salı yapılması planlanan ÇED halkın katılımı toplantısı öncesi köylüler maden ocağına karşı mücadeleye destek çağrısı yaptılar.
Evrensel’in haberine göre, Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın bölgenin içme suyunun geldiği, Küçük Menderes yöresinin tarımı ve hayvancılığının can damarı sayılan Kartal Dağı’nda tamamı ormanlık bir bölgede işletilmek istenen mermer ocağının geçtiğimiz yıl gündeme getirildiğini belirterek, “Önceki proje de madenci şirket ÇED’den kaçmak için 24,9 ha’lık bir alanı proje sahası olarak göstermişti. Tepkilerin ardından İzmir Valiliği “ÇED gereklidir” kararı vererek topu Bakanlığa attı. Proje bakanlığa gidince 24,9 ha alanı 106 hektara çıkarttılar. Ruhsat sahasını da yaklaşık 200 ha’a genişlettiler” dedi.
Dağın güney yamacı tamamen maden sahası görünüyor
Mermer ocağının İzmir Aydın otobanındaki Selatin Tüneli’nden başlayarak Kartal Dağı’nın bütün yamacını kapsadığını belirten Aydın “Zaten bu tünelin solunda bir maden var. Bu madenin bitiği yerden başlıyor yeni proje ve dağın güney yamacı yani ovaya bakan bütün yamacı, Küçükkale, Üzümler, Büyükkale’yi içine alıyor, Akyurt’un sırtına kadar gidiyor. Bu sahanın tamamı ormanlık bir alan” dedi.
Sahada bulunan sandal ağaçlarının OGM tarafından ağaç sınıfına sokulmadığını, makilik olarak tarif edildiğini kaydeden Aydın, “Bu bölge sandal ağacıyla dolu ve sandal ağacı da doğal türlerin besin zincirini oluşturuyor. Ama kimse buna dikkat etmiyor” diye konuştu.
Bölgede maden işletmesi için iki ayrı ÇED dosyası olduğunu ifade eden Aydın şu bilgileri verdi: “Birinci ÇED dosyasında yani Küçükkale tarafındaki dosyada orman alanı içerisinde dağınık olarak bulunan kültür varlıkları var. Bunlar müze tarafından tespit edildi. Anıtlar Kurulundan geldiler, incelediler ancak bir karar çıkmadı henüz. Tescil etmeleri lazım, çünkü yapılar orada çok bariz bir şekilde belli. Alan 60 hektarlık alan içerisinde sınırlı bir alan. Etrafında başkaca kültür varlıklarının olabileceğini düşünerek yüzeyin araştırılmasını istiyoruz ama maalesef kimse buna bakmıyor.”
Kartal Dağı madencilere teslim edilmeyecek kadar değerli
Bölgedeki ikinci ÇED dosyasında da ormanlık alanda kültür varlıkları olma olasılığının yüksekliğine dikkat çeken Aydın, “Büyükkale dediğiniz zaman 2000 yıl öncesinden yerleşim alanı burası. 2000 yıl önceki tepelerin stratejik önemini düşünürseniz tepelerin boş olması mümkün değil. Tepelerin en üstünde zaten askeri üs niteliğinde bir alan var ki iki hafta önce anıtlar kurulundan burasını tescil için geldiler. Ayrıca dağın Aydın tarafına bakan yüzünde, yani tepenin hemen güneyinde 110 dönümlük bir kilise alanını Aydın Anıtlar Kurulu tescil etti. Yani dağ her taraftan boş değil. Ancak incelenip tespit edilmesi gerekiyor. Yani buralar hem doğal örtüsü hem de kültür varlıkları itibariyle maden ocaklarına teslim edilecek kadar değeriz değil” dedi.