H. Merkezi: 2014 yılını Soma’dan Ermenek’e, Torunlar’a işçi katliamı ile geride bırakırken bunun 2015’e yansımalarını ise bir çok fabrikada başlayan işçi direnişleri ile gördük. Son olarak 15 Mayıs’ta başlayan ve fabrika fabrika yayılan metal işçilerinin direnişi, önemli kazanımlarıyla beraber işçi sınıfının “Sömürüye karşı biz buradayız” haykırışını yansıtırken sermaye, en ucuza en fazla kârı elde etmek için işçi güvenliğini hiçe sayarak işçi katliamlarını devam ettiriyor.
2015’in ilk 6 ayı: En az 646 işçi cinayeti!
2015 yılının ilk beş ayında yaşanan iş cinayetleri ise şöyle: Ocak ayında en az 128 işçi, Şubat ayında en az 85 işçi, Mart ayında en az 139 işçi, Nisan ayında en az 133 işçi, Mayıs ayında ise en az 161 işçi yaşamını yitirdi...
Böylece 2015 yılının ilk beş ayında iş cinayetlerinde en az 646 işçi can vermiş oldu…
2012 yılından bugüne Mayıs ayında yaşanan iş cinayetlerine baktığımızda söylenen onca şeye yanan onca cana rağmen bir değişiklik görmüyoruz: İşçiler her geçen yıl daha fazla ölüyorlar…
2012 yılının Mayıs ayında 69 işçi, 2013 yılının Mayıs ayında 114 işçi, 2014 yılının Mayıs ayında 427 işçi, -ki geçen yıl 13 Mayıs’ta Soma’da 301 madenci katledilmişti- yaşamını yitirdi.
Bu iş cinayetleri ise değişmeyen dörtlü arasında yoğunlaşıyor: Tarım, inşaat, taşımacılık ve ticaret/büro işkolları. Tarım, orman işkolunda 39 emekçi; inşaat, yol işkolunda 34 işçi; taşımacılık işkolunda 23 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 16 emekçi; savunma, güvenlik işkolunda 8 işçi; belediye, genel İşler işkolunda 8 işçi; çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz/öğrenemediğimiz 6 işçi; gıda, şeker işkolunda 5 işçi; madencilik işkolunda 4 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 4 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 4 işçi; enerji işkolunda 3 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 3 işçi; petro-kimya, lastik işkolunda 2 işçi; basın, gazetecilik işkolunda 1 işçi; metal işkolunda 1 işçi can verdi…
Mayıs ayında yaşamını yitiren 161 emekçinin 133’ü işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 21’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 7’si esnaflardan olmak üzere 28’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor…
İşçiler en çok trafik/servis kazaları, düşme, ezilme/göçük ve diğer nedenlerden dolayı can verdi…
Trafik, servis kazası nedeniyle 48 işçi; diğer nedenlerden dolayı (yıldırım düşmesi, arı sokması, boğa saldırısı, kalp krizi, intihar, dövülme, silahlı saldırı) 41 işçi; düşme nedeniyle 30 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 22 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 9 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 6 işçi; patlama, yanma nedeniyle 5 işçi can verdi…
Mayıs ayında iş cinayetlerinde 12 kadın ve 149 erkek işçi can verdi…
Sivas’ta mevsimlik işçi Aysel Gezici’ye babası ile beraber köyün hayvanlarını otlatırken yıldırım çarptı. Nevşehir’de mevsimlik tarım işçisi Ayşe Pınar çalışırken çapa ile öldürüldü. Kayseri’de mevsimlik tarım işçisi Songül Evran’a yolun karşısına geçerken otomobil çarptı. İzmir’de Menemen Orman İşletme Şefliğinde mevsimlik tarım işçisi Raziye Ağünlü, mesaisi bittikten sonra bindiği servisten Tüpraş kavşağında indi, yoldan karşıya geçmek isterken tır çarptı. Uşak’ta çiftçi Halime Çakan, koyunlarını otlatmaya çıktığında yıldırım düştü. Urfa’dan Ankara’ya gelen mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi. Hamile işçi Emine Aracuk ve 2 yaşındaki oğlu can verdi. Hatay’dan tarlada çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kamyonet devrildi, Döne Küçük can verdi. Elazığ Şeker Fabrikası işçilerini Erzincan Şeker Fabrikasına götüren minibüs kamyonla çarpıştı, Safiye Bahçeci can verdi. Ankara-Altındağ TRT Ankara Radyosu Müdürlüğü binasında çalışan radyocu, öykü yazarı, dramaturg Selma Fındıklı odasında masanın üzerinde ölü bulundu.
Burdur-Yeşilova Dereköy İlkokulu Müdürü Esra Çakır ile sınıf öğretmeni Neriman Tekin ilçeden 18 kilometre uzaklıktaki okula gitmek üzere otomobille yola çıktılar. Otomobil 50 metrelik uçuruma yuvarlandı. Adana’da iktisat mezunu kadın işsizlikten bunalıma girdi. İntihar girişiminde bulunduğu için ailesi psikiyatriste götürdü, 2 defa daha intihar girişiminde bulundu, psikiyatrın kliniğe yatmasını söylediği gün intihar etti.
Mayıs ayında iş cinayetlerinde 7 çocuk işçi can verdi…
İki ay önce ailesiyle Diyarbakır’dan Sivas’a gelen 9 yaşındaki mevsimlik işçi Aysel Gezici, babasıyla Hasbey Köyü’nün hayvanlarını otlatırken yıldırım çarptı. 14 yaşındaki tarım işçisi Mehmet Kizir Mersin’de pat pat sürerken devrilen araçla savruldu. Adana’da mevsimlik tarım işçiliği yapan 17 yaşındaki Basil Ali kanala düşüp boğuldu. Urfa’dan ailesiyle Kayseri’ye patates dikimi için gelen 7 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Songül Evran’a otomobil çarptı. 14 yaşındaki çoban Salih Sak Şırnak’ta koyun otlatırken kayalıklardan düştü. Nakliye işçileri 16 yaşındaki Malik Şahingöz ve 13 yaşındaki Mustafa Şahingöz Kayseri’den Trabzon’a eşya götürüp geri dönerken şirkete ait kamyon devrildi.
Yine aylardır vurguladığımız bir hususa tekrar dikkat çekmek istiyoruz. Mayıs ayında tarım, gıda, ticaret, eğitim, inşaat, taşımacılık, sağlık ve belediye işkollarında emekli ya da emeklilik çağında çalışan 34 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinde artarak bu yaş grubunun can vermesi devletin yaşı ilerleyen işçilere / emekçilere verdiği değeri ve sosyal güvenlik sisteminin içinde bulunduğu durumu da gösteren bir gerçeklik.
Mayıs ayında iş cinayetlerinde 3 göçmen işçi can verdi
Adana’da, dört buçuk yıl evvel savaştan kaçıp ülkemize gelen ve mevsimlik tarım işçiliği yapan Suriyeli Muhammet Ali ve Basil Ali yaşamını yitirdi. Tarlada çalışırken sıcaktan bunalıp suya giren Muhammet ve onu kurtarmak isterken kanala düşen Basil öldüler. Adana’da çalıştığı inşaatta elektrik kablosuna dokunan Suriyeli işçi Mecit Kimlu yaşamını yitirdi.