Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik 2016’da başlatılan soruşturma kapsamında açılan yüzlerde davada, ‘DTK organlarında yer alma’, ‘terör örgütü üyeliği’ kapsamında değerlendirilerek, çok sayıda kişiye ceza verildi. Yargıtay’ın DTK’nin eylem ve etkinliklerine katılmanın tek başına ‘terör örgütü üyesi olma’ suçunu oluşturmayacağı yönündeki kararından sonra Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de ‘DTK organlarında yer alma’ suçlamasında beraat kararı verdi.
DTK’ye yönelik soruşturmada, ‘DTK Başkanlık Divanı üyesi, DTK delege olmaları’ nedeniyle Cabbar Laygara, Edip Yaşar ve Cafer Kan’a dava açıldı. Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Laygara hakkında beraat, Yaşar ve Kan’a ise ayrı ayrı 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Yargıtay kararına işaret edildi
Hükmün gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, ‘DTK Meclis üyeliğini’ hükme esas almadı. Mahkeme gerekçeli kararında, Yargıtay’ın DTK’nin faaliyetlerine katılıp konuşma yapmanın tek başına örgüt üyeliğine delil olamayacağı yönündeki kararına işaret ederek, DTK Daimi Meclis üyeliğini suçlama delilleri arasında saymadı. Kararda, Yaşar ve Kan’a verilen 6 yıl 3 hapis cezasına gerekçesi ise katıldığı ve ‘suç olarak değerlendirilen eylem ve etkinlikler’ olarak gösterildi.
‘DTK toplantıları suç değil’
Üç kişinin de yargılama sırasında DTK’deki görevlerini kabul ettiği, iddia makamının da DTK delegelerinin cezalandırma gerekçesi yapılması yönünde mütalaa verdiği davanın gerekçeli kararında “Hicran Kurtuluş”, “Cesur Yürek” adlı gizli tanıklarla Serhat Karakaş ve Berna Ayverdi adlı açık tanıkların ifadeleri ile sanıkların katıldığı eylem ve etkinlikler hükme esas alındı.
Gerekçeli kararda DTK organlarında yer alma ve DTK’nin organizasyonlarına katılma ve konuşma yapmaya ilişkin değerlendirme dikkati çekti. Mahkeme, her üç sanık hakkında DTK’deki faaliyetlere ilişkin “Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 29/03/2023 tarih ve 2022/37564 esas 2023/1682 karar sayılı kararı da gözetilerek suç teşkil eden konuşmaları yaptığı hususunda her türlü şüpheden uzak somut ve kesin değerlendirme bulunmayan sanığın bu haliyle sırf DTK toplantılarına katılımının tek başına suç olarak değerlendirilemeyeceğine kanaat getirilmiş” değerlendirmesinde bulundu.
‘Eylemlerden ceza verildi’
Mahkeme gerekçeli kararında Laygara’nın katıldığı eylem ve etkinlikle ilgili suçlamalar ile gizli ve açık tanık ifadelerindeki suçlamaların her türlü şüpheden uzak delil elde edilmediğinden beraat kararını verdiğini açıkladı. Mahkeme gerekçeli kararında Kan ve Yaşar’a 6 yıl 3 ay hapis cezasının verilmesini “katıldıkları eylem ve etkinlikler” olarak gösterdi.
Mahkeme gerekçeli kararında bu Kan ve Yaşar’ın ‘örgüt propagandasına dönüşen’ eylemlere katılarak, örgütle organik bağ kurduğunu, eylemlerinin “yoğunluk, çeşitlilik ve süreklilik” gösterdiğini savunarak, Kan ve Yaşar’ın üzerlerine atılı “örgüt üyeliği” suçunu işlediğini ileri sürdü.(MA)