Emek

“LCW anlaşmayı imzala”

H. Merkezi: Bugün KESK İstanbul Şubeler Platformu Kadın Komisyonu, Dünya Kadın Yürüyüşü bileşenleri ile birlikte, iki yıl önce Bangladeş’te Rana Plaza’nın yıkılmasının yıldönümü dolayısıyla Mecidiyeköy’deki bulunan LCW mağazası önünde “Rana Plaza Her Yerde” şiarıyla eylem yaptı.

Giysimizde kan istemiyoruz” pankartı açan kadınlar, “LCW anlaşmayı imzala” ve “Kanlı giysileri istemiyoruz” dövizleri taşıdı.

Eğitim-Sen 2 No’lu kadın sekreteri Burcu Suvari, Bangladeş’te sekiz katlı Rana Plaza’nın yıkılması, giyim endüstrisi tarihindeki en kanlı iş cinayeti olduğunu ifade etti. 29. Uluslararası marka için üretim yapan Rana Plaza’da ter döken genç kadın işçilerin ayda sadece iki gün tatil yaptıklarını belirten Suvari, “Günde 13-14 saat aylık 36 dolar karşılığında çalışıyordu. 24 Nisan 2013 tarihinde duvar ve sütunlarında büyük çatlaklar nedeniyle Rana Plaza’da iş başı yapmaya karşı direnen 3639 işçi, dövülerek fabrikalara sokuldu. Hemen ardından elektriklerin kesilmesiyle devreye giren beş jeneratörün sarstığı bina yerle bir oldu” şeklinde konuştu.

Ezilerek ölen 1137 işçilerin yüzde 80’nin genç kadın olduğuna dikkat çeken Suvari, “2000’den fazla işçi yaralı kurtuldu. 80 işçi kol ve bacaklarını kaybetti ve yüzlercesi çalışmaz haline geldi. Enkaza karışan 200 işçi resmi kayıtlara kayıp olarak geçti” diye konuştu.

Türkiye’nin büyük Colin’s, DeFacto ve LCWakiki’nin işçi katliamlarını ucuza getirme gayretini teşhir ettiklerini, kınadıklarını ifade eden Suvari, hem üretimden hem de tüketimden gelen güçlerini kullanacaklarını ve sermayenin kölesi olmayacaklarını kaydetti.

Üzerine kırmızı boya dökülmüş tişörtleri LC Wakiki mağazası önüne bırakan kadınlar, işçinin ve emekçinin yanında olacaklarını hatırlattı. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu