EkolojiGüncel

Kazdağlarında Cengiz’in altın madenine karşı eylem

Köylüler ve yaşam savunucuları pankartlarıyla ve sloganlarıyla Cengiz Holding’e tepkilerini gösterdi.

26 Ağustos’ta , Cengiz Holding-Truva Bakır Madencilik A.Ş.’ne ait olan feldspat ocağı projesinin “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan dava kapsamında Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Yanıklar köyünde bilirkişi incelemesi ve keşfi gerçekleştirildi.

Davacılardan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı  ve yörede yaşayan davacılar hazır bulundu.

Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık köylüleri, Bayramiçliler, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri ve Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu avukatları,  bilirkişi heyetini köyün girişinde pankartlar ve dövizlerle karşıladı.

Heyetin köye girişi ile birlikte “Havama, suyuma, toprağıma Dokunma”, “Kazdağları’ndan defol Cengiz”, “Kazdağlarının üstü altından değerlidir”,  “Yallah Cengiz yallah, kış kış Cengiz kış kış!” diye slogan atan köylüler, projeye karşı tepkilerini dile getirdi.

İlk sözü Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği avukatı Cem Altıparmak aldı. Dava konusu Proje Tanıtım Dosyası’nda yer alan eksiklik ve hatalara dikkat çeken Altıparmak, yaşam alanlarına bu kadar yakın bir alanda patlatmalı bir madencilik faaliyetinin yapılamayacağını, proje dosyasında projenin orman ve tarım alanları üzerindeki etkisi ile ilgili hiçbir hususun yer almadığını, kaç ağacın kesileceğinin belirtilmediğini  belirtti.

Altıparmak’tan sonra söz alan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yönetim kurulu başkanı Süheyla Doğan, projenin aslında bir feldspat projesi olmadığını, Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin bir parçası olduğunu belirtti  ve bu konudaki kanıtları içeren ve projenin ilk sahipleri Pilot Gold ve Fronteer Resorces tarafından hazırlattırılan bir teknik raporu Hakime sundu.

Proje alanındaki  11 adet tarım parseline de dikkat çeken Doğan, tarım alanları için Tarım ve Orman Bakanlığı Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından  “Tarım Dışı Kullanma İzni” nin uygun olduğuna dair görüş vermiş olmasını da eleştiren Doğan, Toprak Koruma Kurulu kararının ve Toprak Koruma Projesi’nin dosyada yer almadığını belirtti. Proje Tanıtım Dosyası’nda “Kümülatif Etki” bölümünün içler acısı olduğunu belirten Doğan, devamında şunları söyledi:

Şirket, “Proje yakınında benzer proje yoktur” diyerek, 1,5 kilometre yakındaki kendi projesi olan Halilağa Bakır Madeni projesini bile yok saymaktadır ve yalan beyan vermektedir. Oysa, bölgede CVK Madencilik tarafından satın alınan “TV Tower Projesi” olarak bilinen altın madeni projesi, Koza’nın Serçiler Terziler köylerindeki projesi, Ciner Grup’un Park Teknik şirketinin Yukarışapçı köyündeki altın madeni projesi gibi  pek çok metalik madencilik projesi ve ayrıca , çok sayıda enerji projesi bulunmaktadır. Tüm bu projelerin kümülatif etkileri değerlendirilmelidir.

 

(Sendika.org)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu