EkolojiGüncel

Kazdağları Ekoloji Platformu’ndan maden şirketlerine karşı eylem: Kazdağları’nın üstü altından değerlidir!

Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale’de düzenlenen “Güçlü Madencilik, Güçlü Çanakkale” toplantısı öncesi eylem yaparak, madenciliğin çevreye verdiği zarara dikkat çekti.

Çanakkale Ticaret Borsası’nda düzenlenen “Güçlü Madencilik, Güçlü Çanakkale” başlıklı toplantı öncesinde Kazdağları Ekoloji Platformu, Ticaret Borsası binası önünde eylem yaptı. Platform adına yapılan açıklamada, maden şirketlerinin çevreyi tahrip ederek doğayı sömürdüğü ve Kazdağları’ndaki ekolojik yıkımların durdurulması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Kazdağları ve çevresindeki maden faaliyetlerinin doğa üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açtığı belirtildi. Kazdağları’nın yüzde 79’unun madenciliğe ruhsatlandırıldığı ve yüzde 41’inin aktif olarak madencilik faaliyetlerine açıldığı ifade edilen açıklamada, Cengiz Holding’e ait Halilağa Altın Bakır Projesi’nin de ciddi bir çevresel tahribat oluşturduğu kaydedildi.

Platform, “Kazdağları’nın %79’u madenciliğe ruhsatlandırılmıştır. Yüzde 41’inde aktif olarak madencilik yapılmaktadır. Son 52 gündür Cengiz Holding’e ait Halilağa Altın Bakır Projesi’nin 60 bin dönüm işletme ruhsatı alanında 6000 dönümlük devasa bir ÇED alanında, 5200 dönümü ormanlık alan yok olmak üzeredir. 1 milyon ağacımızı kaybettik!” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ayrıca, köylülerin topraklarının kamulaştırıldığı ve pazarlık yapmayanlar hakkında dava açıldığı belirtildi.

Kazdağları Ekoloji Platformu, madencilik sektörünün çevreye verdiği zarara ilişkin, “Vahşi Madencilik, milyonlarca ton zehirli kimyasal atıkla topraklarımızı, havamızı, suyumuzu kirletmekte, tüm canlı yaşamını geri dönüşsüz, ölümcül sonuçlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Kazdağları ve çevresinde de bu gerçekliği fazlasıyla yaşamaktayız” dedi.

Açıklamada ayrıca, “Sürdürülebilir Madencilik” iddialarına tepki göstererek, madenciliğin çevreye ve yerel halkın yaşamına zarar verdiği ifade edildi. Çanakkale’nin gerçek potansiyelinin madencilikle değil, bölgenin zengin tarım ürünleri ve eğitim sektörüyle şekillendiği vurgulandı.

Platform, madencilik faaliyetlerine karşı verdikleri mücadelenin süreceğini ve bu ekolojik yıkımların sorumlularından hesap sorulacağını belirtti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu