Bursa: Bursa Karacabey’de bulunan İsviçre sermayeli Nestle çikolata ve cips fabrikası işçileri Tek Gıda-İş ile patron arasında, Şubat ayından bu yana devam eden TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, 21 Haziranda greve gitti. 900 işçinin katıldığı grev tüm kararlılığı ile devam ediyor.
TİS görüşmelerinde, esnek çalışmanın kaldırılarak tüm işçilerin kadroya alınmasını, zorunlu fazla mesai uygulamalarına son verilmesini isteyen Tek Gıda-İş, ortalama 7 yıldır çalışan ve brüt 1647 TL ücret alan işçiler için 1 yıl için ücretlere seyyanen 555 TL, her kıdem yılı için de 20 TL, 2 yıl içinse enflasyon üzerine 5 puan zam istiyor.
Nestle patronu ise 0-5 yıla kadar kıdemi olan işçi için 100 TL zam, her kıdem yılı için artı 8 TL, 6-10 yıla kadar 175 TL zam, her kıdem yılı için ise artı 16 TL; 11 yıl ve üzeri çalışan işçiler için ise 200 TL zam, her kıdem yılı için de artı 16 TL teklif ediyor.
Grevde olan işçileri Özgür gelecek gazetesi çalışanları ve okurları olarak, ziyaret edip direnişlerinin yanında olduğumuzu ifade etmek, hem de, grevin sesini, gazetemize taşımak için ziyaret ettik.
Fabrika alanına giderken, ilk kapıda grev pankartı ve grev nöbetini tutan işçilerle karşılaşıyoruz. İşçilerin gözlerinde ışık ve güler yüzlerle karşılanıyoruz. Onurlu direniş ve mücadelesini selamlıyoruz. İşçilerle grev hakkında söyleyiş yapmak istediğimizi, ifade ederken işçiler bize üçüncü kapıda sendika yetkilileriyle söyleşi yapmamızı söyleyerek bizi yönlendiriyorlar gazetemize “kazanıncaya kadar greve devam edeceğiz” mesajını veriyorlar. İkici kapıdaki grev gözcüleriyle de, görüştükten sonra üçüncü kapıya gidiyoruz. Burada daha kalabalık grev gözcüleri, sendika yöneticileri bizi karşılıyor. Burada direnişi selamladıktan sonra Tek Gıda- İş Mustafa Kemalpaşa şube başkanı Engin Öz ile grev üzerine sohbet ettik.
Öz olayların gelişiminin iki yıllık bir geçmişinin olduğunu, daha önce bu işyerinde taşeron sendika dediğimiz siyasi iktidara yakınlığıyla bilinen Öz-Gıda İş sendikası örgütlü olduğunu belirterek “Ancak bu sendikanın işçilerin haklarını savunamadıkları için işçiler sendikamızda örgütlenmeye başladılar.28 üye arkadaşımızı iş yerinde fazlaca soru sordukları nedeniyle işten atıldılar, işten atıldıklarından sonra Tek Gıda-İş öncülüğünde 1 yıla yakın direniş yapıldı. Direnişin amacı sendikalı olarak işe geri dönmekti ve direniş kazanımla sonuçlandı.
Şubat ayı itibariyle toplu iş sözleşmesi görüşmeleri patronla başladı, görüşmeler sonucunda herhangi bir uzlaşmaya varamadık, çünkü maddi sorunlarımız yanında sosyal sorunlarımız vardı. Maalesef Türkiye’deki sendikalarda yalnızca maddi konuları ön planda tutulmaktadır ve bu tutumda çok yanlıştır, önemli olan işçilere sınıf bilincini vermektir. Bizde bu grevde bunu vermeye çalışıyoruz ve bunu da başardık. Çünkü 21 Haziran sabahı 915 işçiden hiçbiri fire vermeden direnişe geçti ve direnişimiz halen devam etmektedir. Umut ediyoruz ki bir an önce patron bunların farkına varır ve kısa sürede grevi başarıyla sonuçlandırırız.
-Direniş başladığından bu yana grevinize destek dayanışmaları var mı?
– Biliyorsunuz ramazan ayındayız, bilhassa işçi arkadaşların aileleri iftardan sonra bizimle dayanışmaya geliyorlar yiyeceklerini bizimle paylaşıyorlar. Birçok kurum ve kuruluş bizlere sürekli destek veriyor. Bugün de siz buradasınız.
Öz’ün röportajının ardından gazetemizi fabrikanın üç kapısında bulunan direnişçilere bırakarak sloganlarla ayrıldık.