İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde, eski Vali Mustafa Yaman’ın 10 Haziran’da görevden alınmasıyla birlikte başlayan müfettiş incelemesi sonucunda birçok üst düzey yönetici ve belediyeyle iş yapan şirket sahipleri hakkında suç duyurusu yapıldı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon 28 Temmuz’da gerçekleştirilirken, şu ana kadar aralarında Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) Mardin İl Müdürü Mehmet Bulut ve daire başkanları ile iş insanlarının da olduğu 4 kişi tutuklandı. 2016 yılından bu yana yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, kayırma, zimmet gibi onlarca suçtan dolayı gündemden düşmeyen kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne dair başlatılan soruşturmayla birlikte talanın boyutu da gün yüzüne çıktı.
Kayyım döneminde 1 milyar 180 milyon TL borcun altına sokulan ve kasası boşaltılan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım yönetimiyle ilgili başlatılan soruşturmanın detaylarına Mezopotamya Ajansı (MA) ulaştı.
Şüpheli sayısı 70’i bulacak
Soruşturmaya dair ulaşılan bilgilere göre, müfettiş incelemelerinde bugüne kadar kamuoyuna yansımamış onlarca usulsüzlüğe rastlandı. Hazırlanan raporlar kapsamında ilk olarak Kasım 2016’da Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanması sonrası yapılan işlemler incelendi. İncelemeler sonucu hazırlanan müfettiş raporu ile yapılan suç duyurusu üzerine Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı gruplar halinde yapma kararı aldı. Soruşturma kapsamında ilk operasyon belediyenin mazot alımları ile Çevre Kontrol Daire Başkanlığı bünyesindeki çeşitli alımlara dair gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında hakkında işlem başlatılanların sayısının 70’e ulaşacağı bilgisine ulaşılırken, soruşturmanın Mardin eski kayyımı Mustafa Yaman’a da uzayıp, uzamayacağı ise belirsizliğini koruyor.
Fuhuşa zorlayan polis de soruşturmada
Bu kapsamda Kent AŞ. eski Yönetim Kurulu Başkanı ve DEDAŞ Mardin İl Müdürü Mehmet Bulut, Kırsal Yollar Daire Başkanı Sinan Yıldırım, kayyım Mustafa Yaman’ın yeğeni olarak tanınan Kent AŞ. Müdürlerinden Yunus Emre Akça, Kent AŞ.’de daha önce müdür olarak görevlendirilen polis memuru Ercan Uysaler, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Füsun Karaboğa ile birlikte iş insanları Fikret Alkiş, Turaç Alkiş, Şeyhmus Alkiş, Mehmet Derviş Düzgören, Berkehan Aslan, Şeyhmus Demir ve Ahmet Acay hakkında gözaltı kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı verilen Yunus Emre Akça Ankara’da, Mehmet Derviş Düzgören ise Aydın Kuşadası’nda gözaltına alındı.
Hakkında gözaltı kararı olan birçok isme ulaşılamazken, en dikkat çeken isim ise Ercan Uysaler oldu. Hakkında daha önce belediyede çalışan bir kadın personeli fuhşa zorladığı ortaya çıkması üzerine “basit cinsel saldırı” suçlamasıyla dava açılan ve 11 yıl 3 ay hapis cezasıyla birlikte tutuklama kararı verilen Uysaler’e henüz ulaşılamadı. Mustafa Yaman’ın Çorum Osmancık’tan hemşerisi olan Uysaler hakkında cinsel saldırı suçundan bulunan yakalama kararına, zimmet suçlaması ile verilen yakalama kararı da eklenmiş oldu.
Alınmayan mazota ödeme
Devam eden soruşturma kapsamında gruplar halinde gözaltı işlemlerinin devam edeceği bilgisine ulaşılırken, operasyonun ilk kısmında akaryakıt alım işiyle ilgili zimmet suçlaması yer aldı. Elde edilen bilgilere göre, müfettiş raporlarında belediyede akaryakıt alımları sırasında kanunen yapılması gereken ihalelerin yapılmadığına yer verildi. Yine akaryakıt alımı sırasında sahte faturalar düzenlendiğine yer verilen soruşturmaya göre, akaryakıt alınmadığı halde akaryakıt alınmış gibi firmalara ödeme yapıldığı tespit edildi. Bu şekilde yüzlerce ton mazotun alınmış gibi gösterildiği, ancak alınmadığı tespiti yapıldı. Soruşturmada, yakıt firmalarının isimleri tek tek yer aldı.
Çok sayıda hayali ihale
Mazot alımlarının yanı sıra soruşturmada, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen hayali ihaleler yer alırken, hayali ihalenin yapıldığı firma yetkilileri hakkında da gözaltı kararı verildi. Mezopotamya Ajansı’nın 3 Ocak 2020’de gündeme getirdiği hayali ihalelerle ilgili soruşturmada, “yapılmayan ihalelerin yapılmış gibi gösterildiği” ifadelerine yer verilerek, hayali ihaleler kapsamında kesilen faturaların daha ödeme yapıldıktan sonra iptal edilmiş gibi gösterildiği, ancak yerlerine sahte faturalar düzenlenerek, işlemin yapılmış gibi gösterildiği yer aldı. Yapılan hayali ihale sayısının ise birden fazla olduğu belirtilen soruşturmada, yaklaşık 10 ihalenin hayali bir şekilde gerçekleştirilerek, milyonlarca TL’lik zimmet suçunun işlendiği tespit edildi. Bu kapsamda firma yetkilisi olan Turan Alkış ve kardeşleri gözaltına alınan isimler oldu.
Sahte faturalarla ödeme
Kent AŞ. üzerinden belediyenin araç kiraladığı firma olan Mardin Turkuazlar Turizm de soruşturmaya alınırken, 16 Mart 2019’da ajansımızın yayımladığı rüşvet belgeleriyle gündeme gelen firmanın yetkilisi Şeyhmus Demir de gözaltına alınan isim oldu. Demir’in rüşvet ilişkilerinin yanı sıra gönderdiği araç sayısından daha fazla araç gösterdiği ve sahte faturalar düzenleyerek, ilişkili olduğu belediye yetkilileriyle birlikte zimmetlerine para aktardıkları tespit edildi.
Yine soruşturmada Elazığ ve Ankara merkezli firmalarla ilgili birçok tespit yapılırken, yapılmayan yolların yapılmış gibi gösterildiği, dökülmeyen asfaltın dökülmüş gibi gösterildiği, döşenmeyen parke taşlarının döşenmiş gibi gösterildiği ve faturalandırıldığı ortaya çıktı. Söz konusu firmalar bu yolla milyonlarca TL’yi zimmetlerine geçirdi. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)