Kayseri’ye bağlı Sarıoğlan ilçesinin Burunören Mahallesi’nde(köyünde) yapılacak olan kum ocağı, bölge halkının tepkisine neden oldu. Kızılırmak üzerinde aynı bölgede iki tane kum ocağının varlığı doğayı son derece ciddi bir şekilde etkilemekte iken, üçüncü bir kum ocağının açılmasının sonuçları çok daha kötü olacağına dair bölge halkını endişelendiriyor. Var olan kum ocaklarının kapatılması için bölge halkı daha önceki yıllarda tepkiler göstermiş fakat başarılı olunamamıştır. Kızılırmak’tan çekilen kumların ırmağın kurumasına, yapısının değişmesine ve canlılara zarar verilmesini sağlamıştır. Irmak üzerinde bulunan ve bölge halkı için önemli bir simge olarak görülen tarihi Şahruh Köprüsü, suyun azalması nedeniyle yıllardır yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Yapılan imza kampanyasının metninde “Kum ocakları; 530 yıllık Şahruh köprüsünü yıkılma tehlikesi ile baş başa bırakmış,ırmağın doğal akışını bozup yatağını değiştirmiş canlılara zarar vermiştir. Irmak yatağındaki endemik bitkilerin yok olmasına, göçmen kuşların konaklama alanlarını yok etmiştir. İş makinelerinin sesleri, kamyonların gürültü ve toz kirliliği çevreye zarar vermektedir. Tarım arazileri ırmağın sürekli yer değişmesi sonuncu erozyona tahribata uğramıştır.“ denilmektedir.
Dulkadirliler Döneminden Kalma Tarihi Şahruh Köprüsü
Uzunluğu 144,5 metre, eni 5,6 metre olan Şahruh Köprüsü, Kayseri Sarıoğlan ilçesi, Karaözü Köyü girişinde bulunmaktadır. Kızılırmak üzerine kurulmuştur. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Bey (Kör Şahruh) tarafından yaptırıldığı ileri sürülmektedir. Köprünün inşa tarihi 1480’li yıllarda olduğu düşünülüyor. Şahruh Köprüsü, Şahruh Bey’in oğlu Mehmet Bey tarafından da 1538-1539 tarihlerinde onarılmıştır. Bu onarımla ilgili bir kitabe köprü üzerinde bulunmaktadır.
Kitabede şu ifadeler yer almaktadır: “Bu köprüyü H.945’de (1538-1539) Alaüddevle Zulkadirî Sasani’nin oğlu Şahruh Bey’in oğlu Mehmet, Emir Abdullah eliyle onardı.“
İmza Kampanyasına Buradan ulaşabilirsiniz