Güncel

Kayıp yakınları ve İHD Mehmet Ertak’ın akıbetini ve faillerini sordu

Kayıp yakınları ve İHD Diyarbakır Şubesi, Şırnak'ta görgü tanıkları ve JİTEM elamanının ifadelerine rağmen gözaltında olduğu kabul edilmeyen Mehmet Ertak’ın akıbetini ve faillerini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda yer alan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir kez daha toplandı. Her hafta düzenlenen ve bu hafta 811’incisi gerçekleştirilen “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eyleminde, 1992 yılında Şırnak’ta gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Mehmet Ertak’ın hikayesi paylaşıldı.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, “2024 yılı Ağustos ayında hala bugün biz burada kayıplarımızın var olduğunu, zorla kaybedilen yakınlarımızın akıbetinin araştırılmasını talep ediyoruz. Bu konuda bu meydanlara gözünü kulağını kapatmış bir iktidarla karşı karşıyayız,” dedi.

Zorla kaybetme ve tanıkların anlatımları

Mehmet Ertak’ın hikayesi, İHD Yönetim Kurulu Üyesi Berfin Elçi tarafından okundu. Elçi, “32 yaşındaki dört çocuk babası Mehmet Ertak, ailesi ile birlikte Şirnex’e bağlı Rezuk Mezrası’nda yaşar. Ertak, Şirnex’teki kömür ocağında işçi olarak çalışmaktadır. Kardeşi dağa gittiği gerekçesiyle tüm aile yoğun baskı ve tehdit altındadır. Mehmet Ertak, 2 kez gözaltına alınır ve gözaltı sırasında ağır işkence görür,” diyerek Mehmet Ertak’ın gözaltına alınmadan önceki yaşamını ve ailesinin maruz kaldığı baskıyı dile getirdi.

Ertak, 20 Ağustos 1992 tarihinde işten dönerken gözaltına alındı. Olayı gören tanıklar, Mehmet Ertak’ın Şırnak Polis Müdürlüğü’ne götürüldüğünü ifade etti. Ailenin yaptığı tüm girişimlere rağmen, yetkililer Ertak’ın gözaltına alındığını reddetti. Şırnak Milletvekili Orhan Doğan’ın konuyu Meclis’e taşımasına rağmen, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin de Ertak’ın gözaltına alınmadığını savundu. Ancak, JİTEM personeli Murat İpek’in 1997 yılında yaptığı itiraflar, bu iddiaları çürüttü. İpek, “Mehmet Ertak’ı Şırnak Emniyet Müdürü Necati Altuntaş ve Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Mehmet Kaplan’ın emriyle öldürüp gömdük,” diyerek Ertak’ın devlet tarafından katledildiğini kabul etti.

AİHM: Türkiye sorumlu

Ertak ailesi, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine dosyayı 1 Ekim 1992 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. AİHM, 9 Mayıs 2000 tarihinde sonuçlandırdığı davada, “Mehmet Ertak’ın gözaltında kaybedilmesinden hükümetin sorumlu olduğu ve buna devlet yetkililerinin neden olduğu” sonucuna vararak, Türkiye’yi oy birliğiyle mahkûm etti.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, bugünkü eylemde yaptığı konuşmada, “Zorla kaybedilen yakınlarımızın akıbetinin araştırılmasını talep ediyoruz,” diyerek mücadelelerinin süreceğini vurguladı. 32 yıldır Mehmet Ertak’ın cenazesine ulaşamayan ailesi ve diğer kayıp yakınları, faillerin yargılanması ve kayıpların bulunması için verdikleri mücadelenin son bulmadığını ifade etti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu